Una trentena d’illes d’Europa, d’entre les que s’hi troben Mallorca, Menorca i Eivissa, participen en el Secretariat d’Energia neta per a les illes de la UE
El passat 15 i 16 de maig es va celebrar a les Illes Açores el “Fòrum sobre l’energia neta per a les Illes de la UE “, un esdeveniment que reuneix comunitats insulars amb polítics, experts i líders de la indústria per accelerar la transició neta a les illes europees. Amb el focus posat en l’assoliment del 100% de l’energia provinent de fonts renovables, l’edició d’enguany ha destacat els avenços en el marc de la iniciativa 30 per 2030, avaluant els primers resultats, abordant els reptes clau i identificant oportunitats per a la replicació.
Les Illes Balears, a través dels fons NextGenerationEU i altres fons europeus, fa temps que han engegat un programa de transició verda cap a les renovables, apostant per la resiliència i la sostenibilitat. En els darrers anys han alineat la seva estratègia amb els objectius de sostenibilitat de la Comissió. Coneix, a continuació, quatre projectes per potenciar les energies renovables a les Balears:
Projectes de parcs solars fotovoltaics
A les Illes Balears s’han impulsat nombrosos projectes de generació d’electricitat mitjançant panells solars fotovoltaics en indrets com Can Cerdó, Son Castelló, Torrenova, Son Magraner i Son Ripollet, entre d’altres. Aquests esforços es complementen amb el projecte paraigua SOLBAL, promogut per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), que impulsarà un total de 55 projectes solars a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Aquestes iniciatives compten amb el suport financer europeu a través dels fons NextGenerationEU i els fons FEDER, respectivament.
Projecte Green Hysland a Mallorca
La iniciativa Green Hysland pretén desplegar un ecosistema complet per a la producció i el consum d’almenys 300 tones anuals d’hidrogen verd a Mallorca. La iniciativa inclou el desenvolupament d’una planta de producció d’hidrogen verd a Lloseta (Mallorca). Produït a partir d’energia solar fotovoltaica, l’hidrogen es distribuirà entre el sector turístic, el transport, la indústria i el sector energètic de l’illa. El projecte ha sigut finançat amb 10 milions d’euros per l’òrgan de la Comissió Europea Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU)
L’Institut Balear de l’Energia
Els fons NextGenerationEU han permès crear l’Institut Balear de l’Energia, entitat que treballa per una transició energètica verda, justa i de proximitat. A través de les oficines de transició energètica o projectes de democratització de l’energia, acosta a la ciutadania i a les empreses a bones pràctiques energètiques i a possibles nous fons per finançar projectes d’energies renovables. En la mateixa línia, el Consell Insular de Menorca, juntament amb l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, també han creat l’Oficina de l’Energia i Transició Comunitària Menorca 2030 (OTC), un altre agent facilitador que ofereix assessorament a la ciutadania, empreses i administracions de l’illa en matèria de transició energètica i creació de comunitats energètiques.
Nous sistemes d’emmagatzematge d’energia
Per tal d’assegurar la integració òptima de les energies renovables en el sistema elèctric de l’illa, els fons NextGenerationEU posen en el punt de mira les bateries elèctriques assequibles i duradores com a solució essencial per a emmagatzemar l’energia. L’estudi “Energy storage and demand flexibility“, que forma part del programa de Transició Comunitària Menorca 2030 (OTC), analitza la resposta a la demanda i la potencial flexibilitat que pot proporcionar aquesta nova tecnologia. Concretament, als parcs fotovoltaics de Ses Vinyes, els fons europeus ja adjudicats impulsaran la instal·lació de dotze acumuladors d’energia que sumaran una capacitat d’emmagatzematge de 23 megavats hora.
30 illes renovables pel 2030
El Secretariat d’Energia neta per a les illes de la UE, una iniciativa de la Comissió Europea, és la plataforma central per a la transició energètica neta de les més de 2.200 illes europees habitades. Tot i tenir accés a fonts d’energia renovables, com l’energia eòlica i de les ones, molts depenen de les costoses importacions de combustibles fòssils per al seu subministrament energètic.
L’objectiu de la fase actual és proporcionar suport tècnic a 30 illes o grups d’illes durant tres anys, per impulsar-los cap a l’ambiciós objectiu d’aconseguir una independència energètica completa a través de fonts 100% renovables per al 2030. El Secretariat està ajudant les illes de la UE a dissenyar, preparar i implementar els seus sistemes tècnics de descarbonització i esforçar-se per a la descarbonització i l’organització integral de l’energia. orientació en aquest viatge.
Podeu trobar totes les illes seleccionades aquí al nostre web
Més informació
Illes | Energia neta per a les illes de la UE
30 illes renovables per al 2030 | Energia neta per a les illes de la UE.