Llorenç del Penedès

0
229

Llorenç del Penedès és una vila de 2.300 habitants situada al Baix Penedès. És la més petita de la comarca. En consten referències del segle VIII, amb un castell que va anar passant de mans fins que s’hi va construir una església a tocar i, d’aquí, tot el terme al voltant. Fins al segle XVII va existir un règim feudal i la vila seguia passant de senyor en senyor: des dels Foixà fins als barons de Maldà. La fil·loxera hi va causar estralls a finals del segle XIX, i hi ha record de dues famílies locals importants, que competien des dels locals de Can Marçal i la Sala de Baix per dominar el poble.

Al 1889 es fundà el Centre Moral i Instructiu (el Centre, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2018). Era una manifestació d’un interès dels veïns i veïnes per abandonar gradualment les rancúnies i passar a associar-se i construir una vida més pròspera. El 1914 el Centre va donar peu a la creació d’un sindicat agrícola, que amb els anys esdevindria Cooperativa i, per mala fonètica popular, la “Cumprativa”. Ambdues entitats van acabar oferint cultura i esbarjo als vilatans al llarg del segle XX, si bé amb diferents aproximacions ideològiques i religioses al darrere. I ambdues, no obstant, van donar forma a l’actual Sindicat Agrícola, que funciona encara des de 1920. Llorenç té un terme petit, molt pla, però que es troba ben situat a mig camí de qualsevol cosa, això explica l’abundància de serveis i comerços que satisfan la vida quotidiana.
 

Recomanat per alcaldes.eu

LLOCS D’INTERÈS
 • CELLER COOPERATIU: Sindicat Agrícola, celler, molí d’oli i magatzem (1920). Dissenyat per César Martinell, amb una capacitat de 18.000 hl de vi i un molí d’oli amb 2 premses. Compost de dues naus rectangulars, les quals tenen unes finestres rectangulars col·locades dins d’una estructura de rombe. La decoració alterna maó i pedra.
Té la particularitat dels trulls, que són veritables tines fetes al sistema de voltes tabicades amb unes separacions que permeten els pas dels operaris. Actualment és propietat de l’Agrícola i Secció de Crèdit, S. C. C. L.
 
 • RAMBLA MARINADA: Veritable pulmó de Llorenç, la rambla travessa el municipi de sud a nord. En aquest amplíssima zona verda hi trobem flora autòctona i diversos racons per a l’esbarjo i el lleure.
 • ESPAI D’ART LES QUINTANES (MASIA DEL MAS): Les Quintanes" és una galeria d’art de recent creació que ofereix història, patrimoni, cultura i art. Ubicat en un lloc acollidor, a l’antic celler de la masia El Mas, a la qual pertany. Les Quintanes acull al llarg de l’any diferents exposicions de tots els estils i tècniques i també s’hi duen a terme presentacions de llibres, conferències, concerts…
A més, de manera permanent, podem trobar una variada oferta d’obres d’art de la pintora llorencenca Maria Teresa Baltasar Marcé.

MÉS TURISME AQUÍ

FIRES I FESTES (destacades)

 • Festes de maig a La Cumprativa: Durant tot el mes aquesta entitat organitza activitats de tot caire, culturals i recreatives.
 • “L’Encantament dels rotlles”: L’organitza la parròquia amb motiu de la celebració de festa de la Candelera, el diumenge més proper al 2 de febrer.
 • Festa de l’oli i el vi novell: Cada any al mes de novembre, l’Agrícola i Secció de Crèdit S. C. C. L. de Llorenç del Penedès organitza una festa en la que es presenta el vi i l’oli novell, es fa un diumenge al matí i generalment consta d’un esmorzar popular i l’ofrena del vi i l’oli a la missa dominical entre d’altres activitats festives.

ON MENJAR (destacats)

 • De Bon Guss
 • Can Kildo
 • La Nau del Vi
 • Restaurante Braseria Calpapi
 • La Cumprativa

ON DORMIR

 • Cal Jafra

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.