19.03.18 – BARCELONA • Barcelonès

Mercè Conesa: «El concepte de Bibliolabs presenta una nova dimensió de les biblioteques com a espais dinàmics d’aprenentatge i d’experimentació»

0
46

“La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona disposa de 225 biblioteques, 10 bibliobusos i 2.6 milions d’usuaris”


La trobada té lloc al Museu Marítim de Barcelona. Foto: Diputació de Barcelona.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha participat aquest matí a la trobada internacional de la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) que sota el lema “Leading the way: Libraries as motors of change”,  tracta avui, al llarg de tot el dia, sobre els canvis i els reptes als que s’enfronta aquest col·lectiu. La trobada té lloc al Museu Marítim de Barcelona.
La Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Bibliotecàries (IFLA) és el principal organisme internacional que representa els interessos dels usuaris, dels serveis bibliotecaris i de documentació. És el portaveu a nivell mundial dels professionals de les biblioteques i la documentació. A l’actualitat, compta amb 1.400 membres de 140 països de tot el món.
Durant la seva intervenció, Mercè Conesa ha recordat com «la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona disposa de 225 biblioteques, 10 bibliobusos i 2.6 milions d’usuaris». I ha afegit que «els ciutadans de les societats actuals demanden nous usos de les biblioteques per crear i generar coneixement i això s’aconsegueix gràcies als bibliolabs i a trobades com la d’avui».
En relació als Bibliolabs, Conesa ha destacat que «el nou concepte de Bibliolabs presenta una nova dimensió de les biblioteques i que es tracta d’espais dinàmics d’aprenentatge, d’experimentació on els usuaris són els protagonistes i hi ha un intercanvi d’experiències i coneixement».
Per últim, Conesa ha subratllat la importància d’espais de debat com el d’IFLA «on es comparteixen idees globals, simultànies, idees que obren les nostres ments i canvien el món».
Dades d’interès sobre la XBM
Durant l’any 2017, la XBM va tenir 100.000 visites diàries entre presencials i virtuals. Disposa d’un fons de 10 milions de volums. 732.000 persones van assistir a actes en biblioteques de la Xarxa, amb 17.000 visites mensuals a l’app Biblioteques XBM.
Els 10 bibliobusos donen servei a 110 municipis i a 161.000 persones. El servei de bibliobusos es troba en fase de millora i ampliació. Amb la presentació del Bibliobús Montnegre, el 2002, es va tancar el Pla de bibliobusos elaborat per la Diputació el 1995, que preveia nou vehicles per oferir servei bibliotecari als municipis de menys de 3.000 habitants, que no tenen obligació ni mitjans per mantenir una biblioteca fixa actualitzada. El setembre de 2016 es va inaugurar el Puigdon, el primer nou bibliobús de la Xarxa en catorze anys, que incorpora eines tecnològiques avançades.
Els nous bibliobusos (Puigdon i, el 2017, Montau) es plantegen com un banc de proves de projectes i iniciatives que, més endavant, podran exportar-se, si és possible, a altres bibliobusos.
El servei bibliotecari de proximitat, impulsat i cogestionat per la Diputació de Barcelona, ha estat pioner al país i s’ha convertit en una referència a escala internacional.
Als anys 80, la Diputació va engegar un procés de creixement i innovació bibliotecària, tenint en compte models avançats a escala europea, com els d’Escandinàvia.
En pocs anys es va duplicar el nombre de centres de la Xarxa, sobretot des que es va establir el model de Xarxa de Biblioteques el 1989, avançant-se a la Llei del Sistema Bibliotecari de Catalunya, aprovada pel Parlament el 1993.
El Pla de biblioteques de la Diputació preveia 250 biblioteques municipals a la demarcació, basant-se en el criteri que totes les capitals de comarca i, en general, les ciutats amb més de 5.000 habitants tinguin biblioteca (tal com estableix la Llei de 1993).
Segons dades recents, el 96% de municipis de més de 5.000 habitants i el 88% dels municipis entre 300 i 3.000 habitants de la demarcació disposen de cobertura bibliotecària.


FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.