Més de 1000 alumnes gaudeixen d’extraescolars gratuïtes a Martorell amb el projecte Martorell Educa 360º 

0
77

El passat 5 de maig s’ha celebrat a El Progrés de Martorell una jornada de difusió, balanç i debat del programa pioner a Catalunya Martorell Educa 360, una oferta d’activitats extraescolars bàsica, universal i gratuïta per als infants.

El projecte, impulsat per les regidories d’Ensenyament i Salut, Esports, Cultura, Benestar Social i Infància de l’Ajuntament de Martorell, ha acollit més d’un miler d’infants en el primer any de desplegament a casa nostra i els diferents agents congregats en la jornada n’han fet una valoració molt positiva.

El Martorell Educa 360 és part de l’estratègia d’Educació 360 dins el pla educatiu d’Entorn de Martorell, d’activitats extaescolars, al qual Martorell està adscrit des de 2017. Un programa d’acció destinat a donar a la infància i l’adolescència de Martorell més i millors oportunitats educatives en els diferents temps i espais de la seva vida, no només en l’horari escolar lectiu.

És, en paraules de l’alcalde Xavier Fonollosa, “un programa molt ambiciós, perquè comporta un gran desplegament de recursos i hi implica tots els agents que participen del procés d’aprenentatge dels nens i nenes: professors, AMPA, tècnics i monitors”.

Martorell ha estat una de les poblacions pioneres a Catalunya a aplicar-lo.

En un any d’implantació, en formen part més de 1.000 nens i nenes, que fan activitats extraescolars al seu centre.

Alhora, l’alcalde Fonollosa ha posat èmfasi en el fet “que siguin activitats gratuïtes i universals. Gratuïtes pel fet que 650 d’aquests infants, el 65 %, mai havien fet abans una activitat extraescolar, i universal perquè no hi hagi segregacions i que tothom s’hi pugui acollir. És donar oportunitats”.

Alhora, l’alcalde Fonollosa ha posat èmfasi en el fet “que siguin activitats gratuïtes i universals. Gratuïtes pel fet que 650 d’aquests infants, el 65 %, mai havien fet abans una activitat extraescolar, i universal perquè no hi hagi segregacions i que tothom s’hi pugui acollir. És donar oportunitats”.

Per la seva part, la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, ha dit que “la transformació a millor de la nostra societat a través de l’educació ens interpel·la a tots. No és una responsabilitat que haguem de deixar només en mans de la comunitat educativa. És la suma de les nostres mirades, de les diverses perspectives i visions per enriquir-nos i millorar”.          

L’acte ha estat moderat pel periodista Víctor Saura, i l’equip Martorell Educa 360 ha presentat el projecte. Posteriorment s’ha obert un debat entre els representants institucionals convidats, la subdirectora general d’Atenció i Suport a la Comunitat Educativa del Departament d’Educació, Marcel·lina Bosch, el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport, Oriol Marcè i el professor de la Universitat de Girona col·laborador de l’Aliança Educació 360 de Catalunya, Edgar Iglesias.

Combatre la vulnerabilitat i l’escletxa digital i educativa

Fa 3 anys es va presentar i dinamitzar l’Estratègia 360 a Martorell a la comunitat educativa local, com a resultat de l’adhesió del municipi a l’Aliança Educació 360 de Catalunya. Una de les línies estratègiques que s’han impulsat, en treball conjunt entre l’Ajuntament i els centres educatius, AMPA i entitats, ha estat l’impuls a una Carta Bàsica d’Activitats Extraescolars esportives i culturals, universal i gratuïta, a tots els centres d’educació infantil i primària. L’objectiu és el d’oferir al infants, adolescents i joves de Martorell unes activitats d’educació no formal accessibles i de qualitat més enllà de l’horari lectiu. Un objectiu que s’ha fet realitat aquest curs escolar.

Així, com ha conclòs Fonollosa, “qualsevol nen o nena només s’ha d’apuntar i triar entre les molt variades activitats esportives i les de caire cultural. És un programa molt variat que omple una necessitat que hi era i que lluita contra les desigualtats quan s’és un nen”.

Palesa la necessitat de projectes com aquest l’augment de situacions de vulnerabilitat i de l’eixamplament de l’escletxa digital i educativa, molt contundent durant la pandèmia.

L’Ajuntament de Martorell continua treballant per no deixar ningú enrere, implementant programes pioners com aquest destinat a reduir l’escletxa de desigualtats educatives, i posicionant els nostres infants i joves, com sempre, al centre de totes les nostres accions.

Lluitar contra les desigualtats dels nens i nenes és vetllar per l’equitat, la cohesió social i la bona convivència de tots els martorellencs i martorellenques.

Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.