27.10.16 – BARCELONA • Barcelonès

Món local i Govern reivindiquem el traspàs de la gestió de Rodalies i Regionals Renfe

0
157

Més de 200 alcaldes i alcaldesses de Catalunya s’han aplegat aquest migdia al Palau de la Generalitat en un acte per reclamar el traspàs íntegre del servei de Rodalies al Govern de la Generalitat. 


Fotografia de l’acte.
“No podem permetre ni tolerar que la ciutadania tingui aquest nefast serveis de rodalies i regionals&rdquho;, ha explicat l’alcalde de Sant Carles de La Ràpita i vicepresident de l’ACM, Josep Caparrós, davant de les més de 300 persones que han participat a l’acte, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i al qual han intervingut també el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
L’alcalde de Sant Carles de La Ràpita ha recordat que unes bones infraestructures són clau per l’equilibri territorial i per poder tenir el model de país que volem. “El problema ferroviari no és exclusiu de l’àrea metropolitana, sinó que també afecta a tot el país”, ha dit.

Des de l’ACM s’ha mostrat el ple suport del món local amb el Govern de la Generalitat en aquesta reivindicació. “Ja n’hi ha prou que els catalans i catalanes no tinguin un servei adequat a les seves necessitats. No podem tolerar els perjudicis que es pateixen pel mal funcionament d’aquest servei”. S’ha referit als accidents i avaries constants que provoquen arribar tard als llocs de treball, situacions intolerables de gent gran canviant de vies, incomoditats pels canvis de mitjà de transport. “Imatges que tots tenim al cap i que ens provoquen cada vegada més ràbia per la injustícia de la situació”, ha reblat.
Per la seva banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit que “és el moment de dir prou. De queixar-nos, però de dir que hem de passar a l’acció com a país junts, perquè tenim raó, perquè tenim dret a fer-ho, perquè els nostres ciutadans exigeixen que ho fem i perquè estem preparats”, perquè “ja no és una qüestió de puntualitat, sinó que és una qüestió de dignitat”.
Durant la seva intervenció, el president Puigdemont ha advertit que “no serem més pacients ni comprensius amb els incompliments” del Govern espanyol i d’Adif en relació amb les inversions a la xarxa ferroviària de Rodalies i Regionals de Catalunya, perquè amb la deixadesa de l’Estat “els nostres municipis i les nostres empreses perden competitivitat i oportunitats”. “A cada incompliment li correspondrà una resposta; algunes judicials, altres polítiques i altres potser de ciutadanes”, perquè “no podem continuar així”, ha avisat. 
Segons el cap de Govern, “hem d’actuar en defensa dels nostres interessos davant la justícia”, a qui “hem d’exigir celeritat, independència i defensa del bé comú”, exhibir “unitat fins a aconseguir els objectius finals”, perquè “una de les millors fortaleses que té aquest país és quan es posa a caminar junt”, i “preparar-nos amb coordinació amb tothom per controlar i gestionar els serveis bàsics ferroviaris”.
Recurs contenciós administratiu contra Adif
De la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el proper 28 d,octubre el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) davant l’Audiència Nacional perquè “se l’insti a invertir d’una vegada per totes, perquè la Generalitat és titular d’un servei impossible”. L’obertura de la via judicial arriba després que l’Adif no atengués el requeriment previ que l’Executiu va presentar al juliol instant-lo a realitzar les actuacions necessàries per garantir un servei en condicions. I és que no només no s’ha executat el Pla de Rodalies 2008-2015 (s’ha executat només un 10% dels 4.000 milions d’euros pactats), sinó que el 2015 només es va executar un 26% dels pressupostos i de gener a juny d’enguany només s’ha executat el 9% del pressupost de tot el 2016. I només estan en servei un 4,1% de les actuacions previstes al Pla d’inversions que es va pactar l’any 2013 i que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme per corregir-ho. 
La manca d’inversió d’Adif al sistema de Rodalies de Catalunya ha comportat un deteriorament important del servei ferroviari. Entre 2012 i 2016 hi ha hagut 1.597 incidències vinculades al mal estat de la infraestructura, en què s’han vist implicats 45.392 trens i més de 5,6 milions d’usuaris. I la puntualitat ha passat del 94 al 86 per cent a Rodalies i del 58 al 47 per cent al servei de Regionals. Una xifra que contrasta amb la de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que és del 99 per cent.
Ha estat el president de la FMC, Xavier Amor, quie n la seva intervenció ha afegit que "els alcaldes i alcaldesses som aquí perquè el transport públic és un servei d’interès general de caràcter universal, absolutament necessari per fer possible una veritable igualtat d’oportunitats". 
Finalment, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha denunciat que amb Rodalies s’ha comès un greuge i injustícia que ha deixat el territori fracturat i trinxat. "La manca eterna d’inversió en Rodalies està afectant el conjunt del país i la sostenibilitat de l’aire, ja que la incapacitat d’oferir un servei adequat deriva en una major afluència de vehicles" ha dit. 
213 alcaldes d’arreu del país han participat en l’acte, al qual també han assistit els presidents de les quatre diputacions; presidents de cambres de comerç; el president del Port de Barcelona; els presidents d’Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana i l’Associació de Municipis per la Independència; sindicats; diputats de la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya, i plataformes i entitats vinculades amb la reivindicació (l’Associació per a la Promoció del Transport Públic; el col·lectiu pqnoensfotintre, i la Plataforma d’Usuaris Portbou-Barcelona), entre d’altres.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.