MONTBLANC • Conca de Barberà

Montblanc estrena les visites turístiques familiars autoguiades

0
1010

Hi ha dues propostes segons l’edat dels infants

L’Ajuntament de Montblanc, a través de l’Oficina de Turisme, posa en marxa les noves visites autoguiades adreçades a famílies que viatgen amb infants. Complementen la visita guiada Explora Montblanc que s’ofereix els caps de setmana a 2/4 d’11 del matí. Es tracta d’Explora Montblanc al teu aire (per a fer amb infants d’entre 5 i 8 anys) i Descobreix la persona impostora de Montblanc (per als de 9 a 12 anys). Precisament s’han pensat per a aquelles famílies que desitgen conèixer millor Montblanc però que per qualsevol raó no han pogut fer la visita guiada.

Són dues gimcanes presentades en suport de paper amb il·lustracions i fotografies, proves a fer i enigmes a resoldre, i un plànol de la vila. S’adrecen a petits i a grans, amb l’objectiu de gaudir i aprendre realitzant activitats de descoberta conjunta. A diferència de la visita guiada, es pot fer a qualsevol hora del dia o, fins i tot, en més d’una jornada.

En l’era de la digitalització s’ha apostat pel paper, el llapis i el treball intergeneracional en equip. Això sí, es complementa amb informacions que es poden obtenir mitjançant codis QR i es convida a compartir fotografies a les xarxes amb les etiquetes de promoció turística #MontblancMedieval, #VilaAmbCaràcter i #RespiraMontblanc. 

Es comercialitzaran a l’Oficina de Turisme al preu de 10€ i s’acompanyaran d’un llapis per poder anar escrivint i dibuixant segons la prova que es faci. L’edició d’aquest nou material s’ha acompanyat amb la impressió d’un full volant de promoció així com les adaptacions per a bàners i anuncis, ja que s’ha previst realitzar una campanya de comunicació per donar-los a conèixer.

Explora Montblanc al teu aire

Es tracta d’un quadern de vint pàgines en el qual es proposen onze proves en onze llocs diferents. Hi ha un personatge que va teixint un fil conductor i va donant sentit a la visita. És la il·lustració d’un nen que representa el rei Alfons I, qui signà la carta de població de Montblanc el 1163 quan tenia menys de 10 anys. 

El punt inicial de l’activitat és la Catedral del Vi de Montblanc, l’antic celler cooperatiu modernista, on està situada l’Oficina de Turisme. El grup familiar haurà d’anar recorrent el nucli antic i superant les proves i enigmes que es plantegen en forma de sopa de lletres o mots encreuats, entre altres. També es dona l’opció de dibuixar i pintar.

Com que les activitats se centren en el patrimoni monumental, per acabar se suggereix la descoberta del patrimoni natural amb dues excursions senzilles: a l’ermita de Sant Josep i a la cascada de la Vall.

Resoldre tots els enigmes plantejats comporta l’obtenció d’un premi que es pot passar a recollir per l’Oficina de Turisme.

Descobreix la persona impostora de Montblanc

En aquest cas es fan servir unes postals amb imatges icòniques de Montblanc. Al revers hi ha els plantejaments de les proves a fer lligat a un enigma central a resoldre. Cada prova es correspon amb un espai d’interès, una fotografia i la il·lustració d’algun personatge que hi té relació. N’hi ha tretze, però un d’ells és fals i cal esbrinar de quin es tracta. 

El punt inicial de l’activitat també és la Catedral del Vi de Montblanc, a l’Oficina de Turisme. També hi ha sopa de lletres i mots encreuats, però s’hi han introduït proves més complexes lligades amb les matemàtiques, la geografia i la història, entre altres matèries. Es convida a fer recerca, a fixar-se en els detalls i a reflexionar sobre temes d’interès general.

Per complementar l’activitat es dona l’opció de descobrir els museus de Montblanc i fer excursions per l’entorn natural.

Com en l’altre cas, resoldre tots els enigmes plantejats comporta l’obtenció d’un premi que es pot passar a recollir per l’Oficina de Turisme.

El perquè d’aquest projecte

El temps de pandèmia va servir, en general, per reflexionar sobre la gestió turística de les destinacions, el paper de les oficines de turisme, el sector privat i l’evolució en les tendències dels consumidors turistes.

L’Oficina de Turisme de Montblanc fa anys que havia detectat la necessitat d’ampliar l’oferta turística existent i incorporar propostes atractives per a les famílies que viatgen amb infants i volen descobrir el patrimoni. Es tracta d’un segment de visitant important per al qual, tradicionalment, no es disposava d’una proposta específica.

Montblanc és un referent del turisme en família i de proximitat gràcies a esdeveniments de prestigi. Començant per la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, una festa de gran tradició i que ha servit de model per anar generant propostes d’èxit com els festivals Terrània, Clickània i Brickània i les activitats emmarcades a la programació de #Safrània365.

L’anàlisi de la situació va fer veure que fora d’aquestes dates concretes era molt poca l’oferta turística per a viure experiències singulars en família. Montblanc té un escenari que convida que hi passin coses, però per als més petits una passejada pel nucli medieval un dia qualsevol els podia resultar «un avorriment».

Se sabia el què, però no es tenia el com. I per posar remei a aquesta evidència el 2021 es van iniciar els dos projectes que ja es poden gaudir: les visites autoguiades que ara es presenten i la visita guiada Explora Montblanc, estrenada l’estiu passat. 

Qui l’ha realitzat

La coordinació del projecte ha anat a càrrec de l’equip tècnic de l’Oficina de Turisme de Montblanc i ha comptat amb l’assessorament de la pedagoga i consultora de formació Laia Arnau, especialitzada en metodologies actives d’aprenentatge. El disseny, la composició i les il·lustracions han anat a càrrec de l’estudi montblanquí Crea2. Les fotografies són del fotògraf de Prenafeta Jordi Balanyà.

El projecte està inclòs en l’operació La història fa turisme que ha coordinat l’Ajuntament de Montblanc dins del PECT TurisTIC en família amb el lideratge la Diputació de Tarragona. 

El procés de realització

L’Oficina de Turisme va començar a treballar-hi la primavera de 2021. Durant els primers mesos es van enllestir la conceptualització de les dues propostes, l’elaboració de continguts i els esborranys d’imatge. A partir d’una primera versió del material el passat mes de novembre es va realitzar una prova pilot de cada proposta amb la participació de famílies amb infants que no eren de Montblanc.

Un cop validada la proposta, gràcies a aquest test es van incorporar millores i retocs i es va disposar d’una primera versió definitiva en català a partir de la qual es van fer les traduccions al castellà, el francès i l’anglès.

Explora Montblanc

El juliol de 2021 es va estrenar aquesta visita guiada que s’afegí a la visita monumental que cada dia surt a les 11h del matí. Durant el curs escolar s’ha ofert els caps de setmana i els festius, i els mesos de juliol i agost s’oferirà cada dia de la setmana a 2/4 d’11 del matí al preu de 8€ per a majors de 14 anys, de 4€ entre 7 i 14 anys i gratuïta per a menors de 6 anys.

La definició i l’estructuració de la visita va anar a càrrec de l’historiador montblanquí Àlex Rebollo, especialitzat en la gestió cultural i del patrimoni, i guia de Montblanc. Detalls d’aquest treball també s’han fet servir durant l’elaboració de les noves visites autoguiades.

Explora Montblanc incideix més en el «com» s’explica que en el «què» s’explica. La singularitat ve donada per un discurs proper i accessible, no tan centrat en fets històrics o la importància d’aquests sinó en la difusió de curiositats o singularitats de la vila, mirant de contraposar-les amb referents actuals.

Amb un llenguatge distès, fonamentat, proper i inclusiu es pretén fer èmfasi en recursos o elements que poden resultar més atractius per a infants i joves com el ric bestiari de l’enteixinat gòtic de l’església de Sant Miquel, la llegenda de Sant Jordi o la del gegant adormit.
Per a propiciar l’experimentació i la descoberta per part del visitant tots disposen d’una eina que facilita l’observació: uns binocles. El discurs es complementa amb un dossier amb materials gràfics que permet de forma didàctica anar assimilant conceptes a partir d’imatges.
En poc menys d’un any ja s’han acompanyat vora 800 visitants.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.