LLEIDA • Segrià

Neix l’Observatori sobre la discapacitat a Lleida

0
269

Impulsat per la Federació ALLEM, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran

El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i la diputada d’Igualtat i Cooperació, Helena Martínez, acompanyats de la coordinadora de la Federació ALLEM, Assumpta Fortuny; la responsable de màrqueting i projectes digitals d’Xtrategics, Tània Carrobé, i el president d’ALLEM, Joan Ramon Saura, han presentat aquest dimarts l’Observatori sobre la discapacitat a Lleida – ODISLLEIDA. L’acte ha comptat també amb l’assistència del portaveu del grup del PSC a la Diputació, Fèlix Larrosa, i del subdelegat del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín.

Es tracta d’un organisme que vol fer d’altaveu per donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent i a l’Alt Pirineu i Aran.

L’Observatori reivindica l’accessibilitat i inclusió per a les persones amb discapacitat, com a ciutadans de ple dret, d’acord amb la Convenció Internacional de Drets Humans de les Persones amb Discapacitat, i demana: serveis per als nadons i infants amb discapacitat i les seves famílies; places de serveis d’habitatge o d’atenció diürna per garantir la qualitat de vida dels joves, adults i grans amb discapacitat, quan tenen més necessitats de suport, i serveis de suport flexibles i adaptats a les necessitats de les persones amb discapacitat, per facilitar l’accés a la salut, l’educació i la formació, el treball i l’ocupació, l’habitatge, el lleure, la cultura i l’esport.

Està impulsat per la Federacio ALLEM, organització de la qual formen part 17 entitats socials, dedicades a oferir suports a les persones amb discapacitat.

En aquest sentit s’ha manifestat Jordi Latorre que, a més de felicitar els impulsors d’aquesta iniciativa, ha destacat que “si l’aturada de la vida ha afectat la societat, les famílies, i les persones en general, l’afectació a les persones amb discapacitat, que necessiten un suport complementari per a la seva autonomia, ha estat més traumàtic, i el tancament i la impossibilitat de relacionar-se, en molts casos, ha produït un dany sobrevingut o afegit”.

Per la seva banda, Helena Martínez ha explicat que l’Observatori “és un recurs que ens ha de permetre tenir una radiografia de la realitat que viuen les persones amb discapacitat a les nostres terres, però també de la realitat que afecta l’entorn més proper i que, a vegades, també se’ns escapa. El coneixement és necessari per assolir la transformació de tot un sistema que ha de respondre, més i millor, a les necessitats actuals de les persones amb diversitat funcional”.

Assumpta Fortuny ha dit que “l’Observatori absorbeix i recull les dades de l’IDESCAT i les posa de manera gràfica al servei de la ciutadania perquè les puguem llegir bé, perquè sapiguem quants som i qui som persones amb discapacitat al territori i, a partir d’aquí, puguem elaborar el nostres discurs, les nostres informacions i les nostres reivindicacions”.

Joan Ramon Saura s’ha referit a la pandèmia i ha dit que aquesta situació “ha fet de la vulnerabilitat, un valor. En ser la Covid una afecció tan ‘democràtica’  ha fet que s’ha pogut convertir en un valor i no en una altra cosa, essent una qüestió que s’ha situat en primer lloc”.

Per tal d’estendre l’abast de l’Observatori i obtenir dades cada vegada més concretes, la Federació ALLEM convida les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran, i les seves famílies, a aportar el seu testimoni sobre la seva pròpia situació, així com a les organitzacions sense ànim de lucre de l’àmbit de la discapacitat, perquè formin part d’aquesta iniciativa.

Les entitats sòcies de la Federació ALLEM presten serveis socials d’atenció diürna i habitatge a persones amb discapacitat, majoritàriament a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb trastorn mental.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.