Paneque: “El Govern vol impulsar una nova etapa al Camp de Tarragona, amb la millora dels serveis i obrint noves oportunitats a la ciutadania”

0
44

“Impulsem un estudi específic amb l’objectiu de dissenyar una nova xarxa de transport que respongui a les necessitats reals del territori”, ha afirmat la titular del Departament

“La Generalitat vol transmetre un missatge als catalanes i catalans del Camp de Tarragona: coneixem les dificultats que hi ha hagut i pensem que arriben millores des de fa mesos i que les coses milloraran substancialment passat l’estiu. El Govern de Catalunya vol impulsar una nova etapa al Camp de Tarragona, amb l’objectiu de millorar els serveis I obrir noves oportunitats de futur per a la ciutadania. La importància estratègica de la regió és indiscutible: concentra el 10% de la població del país I genera el 12% del PIB de Catalunya” ha afirmat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, en el debat plenari al Parlament de Catalunya.

La consellera ha recordat que el Camp de Tarragona va rebre només el 5% de les inversions públiques durant la dècada del 2010. “Aquesta tendència la volem revertir”, ha explicat la titular del departament que ha afegit que “el president Illa té el compromís I la determinació de prendre les decisions necessàries per situar els serveis del territori a l’alçada de la importància que té en termes de PIB i de població”.

Així ha explicat que la principal millora dels pròxims anys vindrà a través de la millora dels serveis ferroviaris: les línies R-13, R-14, R15 i R16 o els serveis de Rodalies de les línies R-2 i R-4. A la ciutat de Tarragona, hi ha més de 2 milions passatgers cada any. Ha indicat que “en aquests moments, els catalans i catalanes de Tarragona han passat un moment complicat durant les obres del túnel de Roda de Berà i som conscients que els serveis ferroviaris han de millorar amb urgència”.

Planificació del transport públic

Paneque ha explicat que el Camp de Tarragona està immers en una nova etapa de reflexió estratègica sobre la mobilitat i el transport públic, impulsada des dels municipis i la Diputació ; i ha afegit que “la Generalitat hi està al costat, treballant colze a colze. En aquest marc, s’han començat a formular propostes per a la creació d’una àrea metropolitana que permeti reforçar la capacitat institucional i competencial de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM)”.

En una primera reunió amb la Secretaria de Mobilitat i Infraestructures, els municipis promotors van posar sobre la taula la necessitat de planificar el futur de la xarxa de transport públic del territori. Es va acordar que la finalització de l’actual mapa concessional, prevista per al 2028, “és una oportunitat adequada per redefinir els serveis de mobilitat del Camp de Tarragona, integrant-hi el futur impacte del TramCamp” ha indicat la consellera .

En aquest sentit, ha anunciat que “estem impulsant un estudi específic que serà licitat en els propers mesos, amb l’objectiu de dissenyar una nova xarxa de transport que respongui a les necessitats reals del territori. Aquesta nova planificació tindrà en compte la interacció entre el tramvia, el transport ferroviari, els serveis de transport urbà i la futura configuració del transport interurbà”.

Pel que fa al transport per carretera, les darreres dades de l’ATM del Camp de Tarragona mostren que, fins al març de 2025, la demanda ha crescut un 8 % respecte al mateix període de 2024. Ha destacat que ja s’està treballant en l’elaboració del nou Pla Director de Mobilitat del Camp de Tarragona, liderat per l’ATM, amb la mirada posada en una mobilitat integrada, sostenible i més eficient.

Les obres

La consellera Paneque ah avançat que a partir del mes de setembre de 2025, un cop els treballs de Sant Vicenç de Calders permetin recuperar l’operativitat completa de l’estació, el Departament i Renfe implementaran nous horaris dels serveis de regionals del sud I de les rodalies de Tarragona. “Per tant, els serveis milloraran després de l’estiu i s’incrementaran els horaris” ha conclòs.

Aleshores, també s’acabaran els canvis de rail en el tram entre Vilanova i la Geltrú i Castelldefels també aquest estiu de 2025. El tram entre Vilafranca del Penedès i Castellbisbal arribarà una mica més tard durant el primer semestre del 2026. El soterrament del pas a Sant Feliu de Llobregat també acabarà el 2026. “Els treballs estructurals al Camp de Tarragona, les obres i les inversions són un exemple de les obres que s’han de fer per a millorar el servei i que estan distorsionant, però que són necessàries”, ha dit Paneque.

Línia Tarragona – Lleida – Saragossa

En el debat parlamentari la titular de Territori ha volgut destacar també la línia ferroviària que connecta Tarragona, Lleida i Saragossa com una infraestructura de caràcter estratègic que enllaça el Corredor Mediterrani amb el Corredor de l’Ebre, el Cantàbric i el centre peninsular: “aquesta connexió és fonamental i ha estat objecte de diverses actuacions per part del Ministeri de Transports i Adif per millorar-ne la capacitat i eficiència”.

Ha recordat que el maig de 2024, Adif va adjudicar 25,6 milions d’euros per adaptar set estacions del corredor convencional entre Saragossa, Lleida i Tarragona per a trens de fins a 750 metres de longitud. Aquesta actuació permetrà l’estacionament de trens de longitud estàndard, reforçant així la interoperabilitat del transport ferroviari de mercaderies i avançant cap a un model més competitiu i sostenible. Al març de 2025, el Ministeri de Transports va licitar per 4,35 milions d’euros els estudis informatius per al desdoblament de la línia Saragossa-Lleida-Reus-Sant Vicenç de Calders. Aquesta iniciativa té com a objectiu incrementar la capacitat de la línia, anticipant-se a futurs augments de demanda i millorant la connectivitat entre aquestes ciutats.

A l’abril de 2025, es va adjudicar el projecte per adequar aquesta línia als serveis d’autopista ferroviària, amb una inversió prevista de més de 60 milions d’euros.Les obres inclouran l’elevació del gàlib de sis túnels, la modificació de setze passos superiors i l’adaptació de la catenària, d’aquesta manera es permet la circulació de nous trens.

Per tot això ha conclòs que “Aquestes actuacions reforcen les infraestructures del Camp de Tarragona, millorant la competitivitat d’aquest territori i contribuint a un desenvolupament més competitiu. A més, aquestes millores tenen un impacte directe en la qualitat del servei per als passatgers, oferint una mobilitat més eficient i accessible per a les persones del Camp de Tarragona”.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.