Personal local per a la transició energètica i climàtica: què es necessita i com hi arribem?

0
4682

19 de juliol

Informació d’iniciatives locals, nacionals i europees que treballen per cobrir el buit de competències a nivell local, presentades a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible d’enguany.

Els governs locals són clau per impulsar la transició energètica d’Europa i fer realitat l’objectiu de la UE de neutralitat climàtica l’any 2050. El paquet Fitfor55 de la UE demana una gran quantitat de treball a nivell local per implementar les mesures àmplies sobre el terreny: des de la renovació d’edificis, el desplegament d’energies renovables i la calefacció urbana, fins a canvis de mobilitat, recollida de residus i plantació d’arbres. La capacitat humana necessària a nivell local per dur a terme aquesta tasca és enorme. Més enllà de les competències tècniques, aquestes tasques essencials a nivell municipal també requereixen habilitats en planificació, finances, legals, informàtics, comunicacions i molt més. Actualment, els governs locals simplement no tenen aquestes capacitats.

Estudis que revelen l’amplitud de la bretxa de competències a nivell local
El Local Staff for Climate Report publicat per Energy Cities va estimar la capacitat que necessiten els governs locals per a una d’aquestes moltes tasques: la renovació d’edificis. L’informe va mostrar que el procés de renovació d’edificis a Europa requeriria 214.000 nous llocs d’ocupació locals addicionals l’any 2030 de mitjana a tota la Unió Europea, 16.000 milions d’euros més anuals a nivell de la UE per cobrir els costos addicionals de personal i un augment del 3% de la despesa pública anual dels governs locals per cobrir el cost addicional de personal.

Centrant-se en el cas de França, l’Institute for Climate Economics I4CE també va publicar un informe sobre la seva situació nacional, destacant les principals necessitats de França en termes d’inversió i capacitat humana a nivell local a tot França. Això també requereix accions contundents i ràpides per part dels governs locals. Van estimar que els governs locals haurien d’augmentar substancialment la inversió fins als 12.000 milions d’euros anuals fins al 2030 per contribuir a l’estratègia nacional climàtica, la qual cosa significa que haurien de duplicar la seva inversió actual per estar en el bon camí cap a la neutralitat de carboni. Per aconseguir-ho, es necessiten aproximadament 25.000 membres del personal dedicats per dirigir les polítiques locals en tres àrees clau: desenvolupament i seguiment de l’estratègia climàtica, gestió de projectes i recursos humans per accelerar els esforços de descarbonització.

These studies clearly demonstrate that if Europe wants to achieve its goals, it is essential to bridge the skills gap. Some cities, countries and EU institutions have put in place programmes to help. From hiring technical experts for heat planning to creating new jobs in the renewable energy sector, these examples highlight the importance of investing in human capital to secure a just green transition in Europe.

Utrecht, Netherlands: Strengthening Staffing for Heating Plan Development

Utrecht exemplifies the need to address staffing requirements to respond to the implementation of mandatory EU heating plans. Utrecht’s heat and decarbonisation plan has positioned it as by far one of the biggest tasks for the municipality, with the objective of decarbonising 40,000 houses in 2030 and 120,000 in 2050. To transform the city’s heating system at such a rate, the municipality is planning to increase its staffing capacity from 6 full-time equivalents to 31 between now and 2030. This dedicated workforce will be crucial in driving the necessary changes and implementing an effective heating plan that aligns with EU regulations and contributes to the energy transition goals.

Poland: Mobilising New Jobs for Renewable Energy

In the region on Małopolska, in Poland, a dedicated programme was created to hire and train new staff for the implementation of climate projects. The LIFE-IP Ekomałopolska project aims to implement the regional action plan for climate and energy in Małopolska. It is developing institutional capacity, know-how and tools that will strengthen the implementation of the plan, which also includes creating 20,000 new jobs in the renewable energy and energy efficiency sector. This initiative involves the establishment of a regional-level Excellence Center that supports all local authorities, as well as the creation and training of a network of advisors for climate and environment for municipalities. The network of advisors helps to close the capacity gap, by coordinating tasks in the Regional Plan, supporting local governments with strategic documents, funding applications, informational campaigns, and facilitating local cooperation with stakeholders.

Alemanya: Creació d’un pla de finançament per al govern local
A Alemanya, el govern ha establert plans de finançament per donar suport als governs locals en la contractació de personal per a diverses tasques relacionades amb el clima, com ara el desenvolupament de plans d’acció climàtica, la coordinació dels esforços de mitigació i la implementació de mesures d’estalvi energètic. L’esquema de finançament té un paper molt important i ja ha donat suport a més de 1.400 gestors d’acció climàtica. Mitjançant finançament i personal addicional, Alemanya pretén millorar la implementació de les polítiques climàtiques i aconseguir una millor reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Instrument de Suport Tècnic Europeu: Enfortir la Transició de Competències Verdes
A nivell europeu, la DG REFORM ha desenvolupat un instrument, l’instrument de suport tècnic (TSI), per ajudar les autoritats públiques de la UE a dissenyar i implementar reformes estructurals, inclosa la transició verda. El programa TSI dóna suport als governs locals en matèria d’energia, sostenibilitat i habilitats, entre altres àrees polítiques. Per exemple, a Flandes se centra a reforçar la transició cap a una economia més verda mitjançant el desenvolupament d’habilitats ecològiques. Reconeixent que tant els llocs de treball nous com els existents requereixen habilitats ecològiques addicionals, aquest programa a Flandes pretén oferir a les empreses eines d’autoavaluació per identificar les mancances de competències i les necessitats de formació. Aquest enfocament permet el desenvolupament de la força de treball dirigida i capacita les persones per adaptar-se a les demandes canviants de la transició energètica i climàtica.

Tens curiositat per més? Podeu tornar a veure la sessió aquí!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.