Preus energètics: el PE demana centrar la resposta de la UE en els més vulnerables

0
1382

El Parlament reclama més mesures d’emergència per alleujar la pressió que l’increment dels preus energètics exerceix sobre les llars i empreses europees

La guerra russa d’agressió contra Ucraïna i el seu ús del subministrament d’energia fòssil com a arma ha exacerbat dràsticament la ja existent inestabilitat al mercat energètic i ha elevat encara més els preus de l’energia i, com a conseqüència, ha generat un augment del cost de la vida, assenyalen els eurodiputats en la resolució aprovada dimecres a mà alçada.

Cal evitar que les persones es vegin obligades a elegir entre «menjar o escalfar», recalca el text, que també demana als estats membres mesures perquè no es talli el subministrament als consumidors ofegats per l’increment de les factures d’energia, així com evitar desnonaments a les llars vulnerables que no poden pagar els rebuts o el lloguer. Els eurodiputats insten, a més, a protegir més bé els consumidors enfront de la suspensió o rescissió de contractes a tipus fix i rebutgen  la imposició de pagaments anticipats desorbitats pel gas i l’electricitat.

«En circumstàncies extraordinàries es requereixen mesures d’emergència excepcionals», afegeixen els eurodiputats, que insten la Unió a actuar, ara més que mai, de manera unida. També recorden que totes les mesures adoptades a escala de la Unió per tal de lluitar contra la crisi dels preus de l’energia han de ser plenament compatibles amb els objectius climàtics de la Unió a llarg termini.

En opinió del PE, és moment per a una solidaritat sense precedents entre els estats membres i per a una resposta comuna, «en lloc d’accions unilaterals divisives».

Petició d’un impost sobre els beneficis i un topall adequat al preu del gas via gasoductes

Les empreses que han obtingut beneficis imprevistos han de contribuir a mitigar els efectes adversos de la crisi, afirma el Parlament. Els eurodiputats acullen amb satisfacció, en principi, l’acord del Consell d’establir un límit temporal d’emergència per als ingressos per la producció i venda d’electricitat utilitzant les anomenades tecnologies inframarginals, com les renovables, la nuclear i el lignit.

Respecte a les contribucions solidàries plantejades sobre els beneficis de les empreses dedicades al cru, al gas, al carbó i a les refineries, la resolució alerta que algunes de les grans companyies podrien lliurar-se de la contribució i demanen dissenyar-la de manera que s’eviti l’elusió fiscal. Els eurodiputats suggereixen a la Comissió que avaluï quin és el marge de benefici adequat i que adopti noves mesures per a introduir un impost sobre els beneficis inesperats per a les empreses energètiques que s’han beneficiat exclusivament de la crisi energètica.

La cambra insta la Comissió a proposar un límit de preus adequat per a les importacions de gas via gasoductes, principalment de Rússia. També reclama una actualització de les eines per a l’adquisició conjunta d’energia per tal d’abaratir les importacions.

Els beneficis extraordinaris han d’ajudar consumidors i empreses

Els beneficis inesperats han de beneficiar els consumidors i les empreses, i en especial les llars vulnerables i les pimes, si cal mitjançant límits de preus, diu la resolució. Això ha d’anar acompanyat d’una innovació massiva i d’inversions d’energies renovables, eficiència energètica i infraestructures energètiques, en lloc d’incentivar les llars i les empreses a consumir més energia subvencionada.

El Parlament està preparat per a debatre propostes per a la reforma del mercat elèctric, garantint que s’envia el senyal de preus adequat per a invertir en descarbonització i permetre que els ciutadans i les indústries es beneficiïn d’una energia segura, assequible i neta, abordant al mateix temps la qüestió dels beneficis desproporcionats. La Comissió hauria, així mateix, d’analitzar la possibilitat de desvincular els preus de l’electricitat i del gas.

Els eurodiputats urgeixen la Comissió a examinar detingudament les activitats dels operadors financers que han contribuït a la volatilitat del preu del carboni i a prendre mesures per acabar amb la influència del capital especulatiu en el mercat dels drets d’emissió al mercat europeu.

Finalment, reiteren la crida en favor d’un «embargament immediat i complet» de les importacions russes de petroli, carbó, combustible nuclear i gas, i de l’abandonament total de Nord Stream 1 i 2.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.