Sostenibilitat urbana: Vílnius, Viladecans i Treviso guanyen els premis Ciutats Verdes Europees de 2025

0
2358

5 d’octubre

Els guanyadors dels Premis Ciutats Verdes Europees de 2025 s’han anunciat avui a Tallinn (Estònia), actual Capital Verda Europea. Vílnius (Lituània) serà la Capital Verda Europea de 2025 i el títol de Fulla Verda Europea per a ciutats més petites ha anat a Viladecans (Espanya) i Treviso (Itàlia). La ciutat del Baix Llobregat es converteix així en el tercer municipi català en obtenir aquest reconeixement, després que Cornellà de Llobregat i Mollet del Vallès el guanyessin el 2019 i 2015 respectivament.

Amb ocasió de l’anunci dels premis el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, ha dit:

“Enhorabona a Vílnius, Viladecans i Treviso! Benvinguts al Grup de Ciutats Verdes Europees. Heu estat treballant dur per fer les vostres ciutats llocs més ecològiques, saludables i agradables per la vostra gent. Aquesta cerimònia segueix un estiu marcat per inundacions i incendis forestals que van causar devastació en tota Europa. El canvi climàtic exacerbarà aquestes tendències meteorològiques extremes, cosa que significa que les ciutats hauran d’adaptar-se al clima impredictible i reduir dràsticament les seves emissions. La resposta ha de ser la de les ciutats més ecològiques, ciutats amb menor contaminació, que es preocupen més pel benestar dels ciutadans. Això és exactament el que estan fent els guanyadors d’avui”.

El jurat ha guardonat Vílnius amb el títol de Capital Verda Europea de 2025 pel compromís de la ciutat amb un futur sostenible i l’objectiu que s’ha marcat de ser en climàticament neutra l’any 2030. El seu lema “Vílnius – la ciutat més verda en marxa” es basa en una visió clara i accions tangibles. El jurat reconeix que Vílnius ha aconseguit reduir les emissions a través de diverses mesures, com ara l’augment de les fonts d’energia renovables i la renovació de la infraestructura de calefacció. La capital lituana connecta els esforços de sostenibilitat amb la felicitat dels seus residents amb iniciatives centrades en aire i aigua neta, conservació de la biodiversitat i espais verds, entre d’altres. L’ús que està fent la ciutat de la tecnologia per promoure la implicació ciutadana és innovador  amb una aplicació que permet a els ciutadans  participar en totes les àrees rellevants de la gestió i la planificació de la ciutat.

Les ciutats guanyadores del premi Fulla Verda Europea, Viladecans i Treviso, també han impressionat el jurat amb iniciatives úniques per implicar les seves comunitats en la transició verda.

El jurat s’ha mostrat impressionat amb les iniciatives de Viladecans que promouen un canvi d’hàbits a través d’una cultura de positivitat i entusiasme. El jurat també ha valorat especialment el fet que els residents i els agents socials a diversos nivells han participat en els processos de presa de decisions i que la ciutat ha fet passos significatius en energies renovables i eficiència energètica. Com a guanyadora de Fulla Verda Europea, la ciutat se centrarà en dos objectius paral·lels: la transició ecològica i la promoció d’un estil de vida saludable. Viladecans ha sabut convèncer el jurat amb un enfocament positiu dels reptes de la sostenibilitat que resulta engrescador per als seus  propis habitants i inspirador perquè d’altres ciutats treballin també cap a un futur més ecològic.

El jurat ha reconegut el compromís decidit de Treviso per amb la transició verda i la varietat d’enfocaments innovadors de les seves iniciatives. varietat Això inclou l’ús de la narració i la comunicació a nivell intergeneracional i l’ús de la gamificació per implicar els joves. El jurat també destaca l’ambició de les mesures proposades per la ciutat com, per exemple, el fet que es dobli el nombre d’arbres. Treviso està decidida a utilitzar els èxits aconseguits com a estímul per millorar i per anar més enllà en termes de sostenibilitat.

Vílnius obtindrà un premi financer de 600.000 euros. El premi es destina a donar suport a la ciutat per aplicar mesures per millorar la sostenibilitat mediambiental com a part del programa de Capital Verda Europea 2025. Viladecans i Treviso, guanyadors de la Fulla Verda Europea 2025, rebran un premi financer de 200.000 euros per donar suport als seus esforços de sostenibilitat.

Un total de 14 ciutats competien per aquests premis. Un grup de set experts independents en sostenibilitat urbana va avaluar cadascuna de les sol·licituds i va seleccionar 5 ciutats finalistes. La tria final l’ha fet un jurat internacional format per representants de la Comissió Europea, el Comitè de les Regions, l’Oficina del Pacte d’Alcaldes, l’Agència Europea del Medi Ambient i Oficina Europea del Medi Ambient; que ha entrevistat tots els finalistes.

Rerefons

La UE reconeix que les ciutats exerceixen un paper clau en l’aplicació del Pacte Verd Europeu per aconseguir una societat amb baixes emissions de carboni, eficient en recursos, neta, sostenible i resilient. Amb més del 70% dels europeus vivint en zones urbanes, les ciutats exerceixen un paper important en la transformació mediambiental i econòmica.

La Comissió Europea va crear el Premi Capital Verda Europea el 2010 per animar les ciutats a ser més ecològiques i netes, per tal de millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. El Premi reconeix les ciutats que es comprometen a aconseguir els ambiciosos objectius del Pacte Verd Europeu i més concretament el Pla d’Acció de Contaminació Zero, el Pla d’Acció d’Economia Circular i l’Estratègia de Biodiversitat.

El Premi de Fulla Verda Europea es va crear per reconèixer els esforços i els avenços en matèria ambiental de les ciutats més petites (20 000 a 100 000 habitants).

Ser una Capital Verda Europea o una ciutat Fulla Verda Europea permet als municipis obtenir visibilitat i construir aliances. El premi també crea un esperit d’optimisme, ajuda a atraure inversions i una afavoreix iniciatives que milloren la qualitat de vida per als ciutadans.

Descobriu més informació sobre el Premi de Ciutats Verdes Europees, els guanyadors actuals i els anteriors.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.