TERRASSA • Vallès Occidental

Terrassa Cooperativa recupera la presencialitat en la seva 7a edició

0
2383

Enguany es realitzaran 42 activitats i hi participaran 111 empreses, entitats, institucions i serveis

L’Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d’Emprenedoria i Economia Social, ha presentat la programació de la 7ª edició de «Terrassa Cooperativa», que se celebrarà del 2 al 30 de novembre. Es tracta de l’edició en la que es recupera la presencialitat en la major part de les activitats, tot i que s’ha optat per un format híbrid aprofitant la experiència obtinguda en la passada edició, celebrada de manera virtual.

Un total de 111 empreses, entitats, institucions i serveis participaran en aquesta edició de «Terrassa Cooperativa», una xifra superior a les dels anys 2019 i 2020, amb 92 i 101 entitats respectivament. Com a novetat aquest any, la participació de les empreses i entitats de l’economia social egarenca que fan possible la iniciativa ha comptat amb trobades de treball per temàtiques, en les quals han pogut valorar totes les propostes d’activitat i fer un treball conjunt amb la resta de serveis, empreses i entitats, facilitant la interrelació entre elles mateixes.

El projecte, que enguany té per lema «La Terrassa Cooperativa és transformadora», vol posar de manifest el poder transformador que té l’Economia Social i Solidaria en l’entorn més proper, les persones i els barris de la ciutat. Així doncs, s’han organitzat les 42 activitats que formen part del programa en dos àmbits sobre els quals es vol parlar de transformar l’economia: primer, fer-la una economia més justa, fent un consum i producció responsable i afrontant l’emergència climàtica i els ODS des de l’economia social; i, en segon lloc, una economia de les persones, posant la vida al centre.

Fira de l’Economia Social i Solidària

Una de les principals activitats de la «Terrassa Cooperativa» és la tradicional Fira de l’Economia Social i Solidària, que enguany celebra la seva 6ª edició el proper 27 de novembre. La Fira, que recupera la presencialitat, es situarà a la Plaça Vella, tot i que per garantir les mesures de seguretat en quant a distància i aforament, s’hi afegeixen també carrers del centre de la ciutat com el carrer Major, el carrer Unió i la plaça Salvador Espriu. Totes les parades estaran degudament separades i esponjades per tal d’evitar aglomeracions, i en algun tram es comptarà amb un aforament perimetrat per controlar l’accés d’entrada i sortida.

El seu principal objectiu és el de donar visibilitat a les empreses i entitats de l’Economia Social i Solidària, que troben en aquest punt de reunió una molt bona oportunitat per a poder explicar i vendre els seus productes i serveis directament a la ciutadania, a més de crear xarxa i intercooperació entre elles.

Enguany hi participaran 55 empreses i entitats, mantenint la xifra de les dues darreres edicions. A més dels estands de les entitats participants, a la Fira s’hi podrà trobar diferents espais, aquest any centralitzats a la Plaça Vella: un escenari on es faran presentacions, ràdio i actuacions musicals de centres educatius cooperatius; un espai polivalent, on es faran xerrades i dinàmiques; un espai de jocs i tallers; i un estand de projectes emergents a Terrassa.

Les persones joves al centre

Amb l’objectiu de formar a les persones joves en l’educació dels valors de l’Economia Social i Solidària, i amb el suport del Servei d’Educació i d’alguns centres educatius de la ciutat, s’estrenarà l’eina de Moodle «intercentres», un espai de debat interactiu en línia on es compartiran experiències. A finals de novembre, es culminarà amb una jornada on es trobaran alumnes de tots els centres per intercanviar idees i opinions.

A més, seguint amb la voluntat de l’Ajuntament de posar a les persones joves i l’educació en valors de l’Economia Social i Solidària al centre, s’estrenarà un programa anomenat «Greenfluencers». Es tracta d’una activitat organitzada juntament amb el Servei de Juventut en la que un grup de deu joves que s’està formant en guionatge, streaming i economia social, emetrà en directe per YouTube dos programes durant la «Terrassa Cooperativa».

Novetats per a tots els públics

La edició de «Terrassa Cooperativa» d’enguany arrancarà amb la projecció del documental «Economia Col·lectiva. L’última Revolució d’Europa», de la directora Eulàlia Comas, a la Societat Coral Els Amics, on després es farà col·loqui per aterrar els continguts a Terrassa de la mà del Centre d’Estudis Històrics de la ciutat.

D’altra banda, aquest any s’iniciarà una ruta radiofònica amb el títol de «Veus invisibilitzades». Es tracta d’una sèrie de podcasts que estaran disponibles durant tot el mes i als que s’hi podrà accedir a través de codis QR distribuïts en diversos espais de la ciutat. Tots ells tindran un nexe comú: donar veu a les persones que no la solen tenir i que formen part dels valors de l’Economia Social i Solidària.

Una altra de les novetats és la presència a la ciutat de diferents trucks, adaptant el model de caravanes de menjar ràpid a un us innovador. El divendres 5 de novembre es podrà visitar el Didaltruck, que ensenyarà a poder fer ajustos a la nostra roba, i el diumenge 7 de novembre hi haurà el Reparatruck, amb les eines necessàries per arreglar el nostre mòbil, ordinador o bicicleta.

A més, durant aquesta edició de «Terrassa Cooperativa» es presentaran les Auditories Cognitives, una eina clau per l’atenció i apoderament a nivell sociolaboral de les persones amb capacitats diverses i que permetrà a les empreses avaluar-se en termes d’accessibilitat cognitiva.

Els espais de debat i les xerrades seguiran formant part del llistat d’activitats d’enguany. El Servei de Medi Ambient ha preparat una xerrada sobre la transició energètica amb les comunitats energètiques, a més d’un taller d’introducció a l’autoconsum fotovoltaic dins d’aquestes comunitats. D’altra banda, l’àmbit de les cures també hi serà present, donat que la situació de crisi sanitària i social ha posat de manifest la fragilitat d’algunes economies i la importància de les cures de les persones per sostenir les vides. Per això, s’ha programat una xerrada amb el títol «Donem suport a les cures de les cuidadores per una criança positiva» i la taula rodona «Repte Cures: Diàleg entre l’àmbit professional de l’ESS i l’àmbit formatiu», on es promourà la reflexió envers reptes i necessitats al voltant de les cures i el seu valor per avançar cap a un model de societat equitatiu i sostenible.

Activitats per a professionals

La 7ª edició de «Terrassa Cooperativa» seguirà comptant amb hores formatives per a professionals. Així doncs, es manté la oferta de formació dirigida a persones emprenedores i empreses i entitats de l’Economia Social i Solidaria, però es dissemina al llarg del mes de novembre per a facilitar l’accés a aquestes accions formatives.

Les temàtiques de les formacions i activitats adreçades a professionals es centraran en finançament, licitacions, comunicació transformadora, eina del bé comú, intercooperació cooperativa, empreses d’inserció, Responsabilitat Social Corporativa, innovació i impacte social, a més de la ja tradicional formació adreçada a personal tècnic en Compra i contractació pública responsable. També es durà a terme una taula rodona amb la participació d’un seguit de persones emprenedores sota el títol de «Persones amb idees, respostes a grans reptes», dinamitzada pel mitjà La Directa.

Podeu consultar el calendari complet d’activitats al lloc web www.terrassacooperativa.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.