Foto: ℗ alcaldes.eu / Mireia Gimeno

SABADELL • Vallès Occidental

Territori i l’Ajuntament de Sabadell signen el conveni per a la rehabilitació de 170 habitatges del barri d’Arraona de Sabadell

0
382

  • L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Territori, subvencionarà aquelles actuacions considerades obligatòries i recomanables pel Col·legi d’Arquitectes, per un import d’1.761.505 euros
  • El destinatari de la subvenció és l’Ajuntament, que gestionarà els recursos i els transferirà a les comunitats de veïns, que seran les que contractaran l’execució de les obres

La secretària d’Habitatge i presidenta de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Marina Berasategui, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, han signat un conveni per al finançament de les obres de rehabilitació dels 170 pisos del barri d’Arraona-Merinals de Sabadell que no van ser objecte de la remodelació que s’ha fet al barri. 

El conveni, signat aquesta setmana, estableix que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya concedirà una subvenció a l’Ajuntament de Sabadell d’1.761.505 euros, que obrirà una convocatòria per fer les obres necessàries en els 170 habitatges dels blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 87. Les comunitats de propietaris seran les encarregades de contractar l’execució de les obres i comptaran amb l’acompanyament de l’Ajuntament per a totes les gestions necessàries i l’assessorament tècnic. 

La signatura del conveni culmina un llarg procés de negociació amb els veïns sobre l’abast que havien de tenir les obres i que s’ha pogut resoldre amb la implicació de la Generalitat i de l’Ajuntament. A principis de 2020, les tres parts (Generalitat, Ajuntament i veïns) van acordar encarregar al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) un estudi independent sobre l’estat real dels 170 habitatges i determinar si es podien rehabilitar o calia enderrocar-los. Els resultats d’aquest dictamen, presentats el gener de 2021, determinaven que es podien rehabilitar i relacionaven les actuacions a fer segons si eren obligatòries, recomanables, de millora o atribuïbles a veïns individuals. 

Finalment, s’ha acordat que la Generalitat subvencionarà el 100% de les obres que puguin afectar la seguretat de les persones. Entre aquestes, s’inclou la reparació funcional de les biguetes de les cambres de bany de tots els habitatges dels blocs esmentats, inclosa la part afectada dels dormitoris adjacents; les actuacions en els elements comuns dels edificis com cobertes, façanes i instal·lacions, a més d’altres actuacions que es faran a l’interior dels habitatges per garantir-ne la salubritat i seguretat. Amb aquestes actuacions executades, els 170 habitatges veuran corregides aquelles situacions que el dictamen del COAC va determinar com a obligatòries i recomanables. Amb el resultat d’aquestes, els veïns tindran els seus habitatges rehabilitats. 

D’altra banda, a través d’una convocatòria específica de subvenció per accessibilitat és podrà incloure la instal·lació d’ascensors. En aquest cas, els veïns poden sol·licitar la subvenció que permet als qui compleixin els requisits de situació d’especial vulnerabilitat rebre fins a un 100% del cost de la instal·lació. 

Un llarg procés de remodelació al barri d’Arraona-Merinals

La Generalitat de Catalunya ha intervingut en el barri d’Arraona-Merinals des de 1993 amb diversos Plans de Manteniment Preventiu i ha efectuat una gran remodelació del barri, que ha comportat l’enderroc i la nova construcció de 564 habitatges.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.