Barcelona • Barcelonès

Transició ecològica, equitat social i territorial, internacionalització i municipalisme, els quatre eixos del Pla de Mandat 2023-2027 de l’ACM

0
4812

  • L’ACM ha celebrat la XXVII Assemblea al World Trade Center Barcelona, que ha validat el Pla de Mandat 2023-2027
  • Meritxell Budó: “És un Pla de Mandat que ens comprometem a a dur a terme amb rigor, responsabilitat i eficàcia per millorar la qualitat de vida de les persones i el benestar de les comunitats locals”

La XXVII Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha donat llum verda aquest dimarts al Pla de Mandat 2023-2027 de l’entitat municpialista. Aquest document defineix les línies estratègiques que l’ACM promourà en els propers quatre anys amb la voluntat d’impulsar el municipalisme català i afrontar els reptes i oportunitats futurs que tenen els pobles i ciutats catalans després de superar la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19. El Pla de Mandat marca quatre eixos principals: transició ecològica, equitat social i territorial, internacionalització i municipalisme.

La presidenta de l’ACM i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, ha posat èmfasi en la tasca de servei al municipalisme que ha dispensat l’Associació en els darrers 40 anys, amb la voluntat d’enfortir a curt termini el seu paper de representant dels pobles i ciutats i de prestador de serveis. En aquesta línia s’emmarca el Pla de Mandat de l’ACM per al propers quatre anys, que s’ha elaborat a partir d’un treball en xarxa i col·laboratiu “fruit d’un procés de reflexió, que ens comprometem a a dur a terme amb rigor, responsabilitat i eficàcia per millorar la qualitat de vida de les persones i el benestar de les comunitats locals”, segons Meritxell Budó. Així, properament l’ACM iniciarà un seguit de visites al territori per compartir aquest document, escoltar els problemes i afrontar els reptes. “Us convidem a sumar-vos a aquest projecte col·lectiu, que té com a horitzó una Catalunya més verda, més justa, més oberta i més municipalista”, ha explicat la presidenta als prop de 150 alcaldes i alcaldesses presents a l’Assemblea.

L’eix de la transició ecològica pretén impulsar un model de desenvolupament sostenible que millori la qualitat de l’aire dels municipis, fomenti les energies renovables i l’economia circular i potenciï una gestió eficient de l’aigua. Així, des de l’ACM es donarà suport als municipis en la implementació de plans i accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, així com en la promoció de l’educació ambiental i la sensibilització ciutadana. “En els propers anys la transició energètica o les mesures per fer front a les crisis pel canvi climàtic, experimentaran grans canvis que afectaran als costos de serveis i als models de gestió. Caldrà estar al costat dels ajuntaments”, destaca Meritxell Budó. Concretament, es posarà en marxa una Oficina per a la Transició Energètica Local per fomentar una transició cap a un model energètic més sostenible, eficient i democràtic als municipis.

L’eix de l’equitat social i territorial busca garantir la igualtat d’oportunitats i drets de tots els habitants de Catalunya independentment del lloc de residència, l’origen, el gènere, l’edat o la condició social. “Defensarem el principi d’equitat territorial, així com la singularitat dels municipis, per garantir uns serveis públics de qualitat, evitar el despoblament i potenciar el desenvolupament social i econòmic de tots els municipis”, ha destacat el vicepresident primer de l’ACM i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras.

Un altre eix és l’impuls del municipalisme, a partir de la defensa, representació i prestació de serveis als municipis per reforçar el seu paper clau com a administració més propera i eficient per a la ciutadania. En aquest àmbit, es pretén reforçar l’autonomia local i la millora de la gestió i modernització de les entitats locals, així com reforçar el paper dels electes locals, entre d’altres prioritats. Un punt bàsic per l’ACM és afrontar una normativa que fixi les competències i els recursos tant dels ajuntaments com dels consells comarcals i, al mateix temps, que el món local esdevingui un actor de cogovernança en totes aquelles normatives que li acaben afectant. Segons Jaume Oliveras, vicepresident primer de l’ACM i alcalde del Masnou, “hem de reivindicar el paper del municipalisme i assolir un nou marc normatiu i, al mateix temps, des de l’ACM ampliarem els serveis al seu abast per facilitar la gestió diària dels ens locals”.

Finalment, un quart eix parla de la internacionalització, pretén potenciar el paper dels municipis catalans a nivell global, afavorint la seva projecció exterior, la seva cooperació amb altres ciutats i regions del món, la seva integració en xarxes i organismes internacionals, i la seva contribució als objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. 

La cloenda ha comptat amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, que ha mostrat el “ferm compromís amb el municipalisme català, un ferm compromís que demostra que aquest municipalisme és un dels agents trascendentals en la transformació i el desenvolupament del país”. També ha destacat el paper de les entitats municipalistes, ja que “és important que la veu del municipalisme també vagi junta, que siguem capaços de construir posicions conjuntes, col·lectives, més enllà dels matisos ideològics”. I ha afegit que “hem de donar resposta a les necessitats reals dels veïns i veïnes” i “necessitem un finançament seriós, rigorós, a l’alçada del paper que han de desenvolupar, hem de desenvolupar, les administracions locals”.

L’Assemblea també ha servit per donar compte de l’informe de gestió dels darrers 3 mesos, durant els quals s’han renovat els òrgans interns de l’Associació amb la creació d’un òrgan de representació explícit dels municipis més petits i s’ha iniciat totat l’activitat de trobades institucionals amb la nova presidència. Durant l’Assemblea també s’ha aprovat el pressupost per a l’exercici 2024 i una proposta de resolució amb motiu del 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans que proposa renovar el compromís a nivell municipal i promoure polítiques públiques locals que afavoreixin el compliment del document i vetllin per la llibertat, igualtat i justícia dels ciutadans de Catalunya.

L’ACM, nascuda el 1981, és la principal entitat municipalista a Catalunya, amb un total de 1.031 ens locals associats, entre els quals hi ha el 100% de municipis (947) i consells comarcals (40 i el Conselh Generau d’Aran).

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.