25.06.18 – MATARÓ • Maresme

Una subvenció d’1,7 milions d’euros de la Diputació de Barcelona permetrà millorar els polígons industrials de ponent a Mataró

0
304

Es contemplen actuacions en l’àmbit de la mobilitat, l’enllumenat i l’espai físic, així com instruments de promoció per a la seva reactivació econòmica


Una de les accions previstes és una rotonda al Camí del Sant Crist amb el carrer de Manuel Carrasco i Formiguera. Foto: AJ.
L’alcalde, David Bote, i la regidora d’Urbanisme i Desenvolupament Econòmic, Núria Moreno, han presentat aquest matí el Pla d’Acció integral de millora dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de ponent de Mataró que va concórrer a la convocatòria de modernització de polígons promoguda per la Diputació de Barcelona. El projecte compta amb un pressupost a l’entorn dels 2 milions d’euros i ha rebut una subvenció d’1,7 milions d’euros, la màxima aportació que contempla la convocatòria. El de Mataró ha estat un dels 5 projectes beneficiaris de la província, dels 19 que hi optaven.
La proposta està molt focalitzada en actuacions d’inversió, tal com requeria la convocatòria, i contempla mesures per a la reactivació econòmica com inversions per millorar la mobilitat, l’enllumenat o l’espai físic; i que s’hauran d’haver executat com a màxim el 31 de desembre de 2019. L’àmbit d’actuació se centra en els polígons industrials de ponent -Pla d’en Boet, Les Hortes del Camí Ral, el Rengle i Balançó i Boter-, territori que representa un 76,4 % del total de les empreses ubicades als polígons industrials de Mataró i un 79,3 % de la superfície global de polígons de la ciutat. En aquests polígons hi ha unes 690 empreses i es calcula que hi treballen més de 9.100 persones.
El pla s’emmarca en el Pla Estratègic Mataró 2022 i, en les prioritats del Pacte per l’ocupació i el desenvolupament econòmic de Mataró, impulsat pel Consell Econòmic i Social de Mataró (CESM) i signat per Ajuntament, patronal i sindicats el passat mes de febrer, document que recull les conclusions derivades del procés de reflexió conjunta per definir les línies d’acció que el Govern hauria de prioritzar per millorar la capacitació professional i l’ocupabilitat, així com les oportunitats econòmiques tant de les persones treballadores com de les empreses de Mataró.
En la mateixa línia d’aquest projecte de modernització de polígons, l’Ajuntament està tramitant una modificació del Pla general per ordenar els usos i activitats que hi conviuen. El canvi de planejament, aprovat inicialment en el Ple municipal d’abril, té entre els seus objectius organitzar el teixit productiu i posar les bases per a la recuperació i la facilitació de la implantació d’activitats industrials a la ciutat.
El pla, impulsat per l’Ajuntament, compta amb el suport del Consell Econòmic i Social (del qual en formen part els sindicats CCOO i UGT, i les patronals FAGEM i PIMEC), la Plataforma PAE Mataró, la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, el Consell Comarcal del Maresme, ASEGEMA, Gentic, la fundació EURECAT i SOM Mobilitat, així com també dels ajuntaments d’Argentona i Cabrera de Mar per la proximitat territorial amb la seva pròpia activitat industrial, i de les empreses ubicades en aquests polígons.
Objectius i línies estratègiques
La voluntat del Pla d’Acció integral de millora dels PAE és impulsar la ciutat cap a un nou model econòmic i productiu mitjançant el projecte “Districte de la Indústria i el Coneixement”. Per aconseguir-ho, cal potenciar les activitats econòmiques existents i atraure’n de noves; adequar els polígons d’activitat econòmica i el sistema d’espais públics per millorar l’entorn urbà pels treballadors dels polígons; i modernitzar els serveis i infraestructures per millorar l’eficiència i competititvitat de les empreses.
Per aconseguir-ho, el Pla d’Acció integral de millora dels PAE de ponent ha definit 5 línies estratègiques:
Millora de l’accessibilitat i foment de la mobilitat sostenible: actuacions encaminades a fomentar la mobilitat sostenible, els sistemes de transport col·lectius per afavorir la igualtat d’oportunitats laborals, la seguretat i la qualitat mediambiental. Les actuacions previstes són: construcció d’una rotonda a l’encreuament del Camí de Sant Crist amb el carrer de Manuel Carrasco i Formiguera; nou carril bici al Camí de Sant Crist i carrer de Puig i Pidemunt i instal·lació de 12 mòduls d’aparcament per a bicicletes; reparació del paviment de les calçades; millora i habilitació de les voreres; i millora de les senyalitzacions viàries verticals i horitzontals.
Millora dels sistemes de seguretat ciutadana, viària i de les empreses: accions per reforçar la seguretat de les empreses i millorar la senyalització viària per afavorir la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels vianants com: semaforització de cruïlles, instal·lació de càmeres de videovigilància, estesa de la xarxa de fibra òptica i nou enllumenat.
Millora dels subministraments i serveis per maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos: intervencions per resoldre les oportunitats de millora detectades sobre els subministraments i serveis existents de caràcter operatiu, com la instal·lació d’una nova electrolinera davant de l’Edifici de Vidre.
Naturalització i integració de les zones econòmiques en el seu entorn urbà i paisatgístic: actuacions de millora de l’entorn urbà i de treball potenciant la naturalització i biodiversitat, com la millora de la trama d’arbrat i la substitució de l’arbrat envellit.
Visualització i promoció de l’activitat econòmica i foment de la cooperació entre empreses: accions com la creació d’un portal online de promoció i geolocalització d’empreses per fomentar la comunicació, visualització i les oportunitats de cooperació entre les empreses dels PAE i el territori, i d’aquestes amb el TecnoCampus per potenciar l’intercanvi i transferència de coneixement, i impulsar la contractació conjunta de serveis i infraestructures amb l’objectiu de reduir costos i economitzar recursos.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.