21.02.12 – VALÈNCIA

26 detinguts en la quarta jornada de protestes estudiantils de València

0
72

València (ACN).- La quarta jornada de protestes contra les retallades en educació del País Valencià s’ha saldat amb 26 detinguts aquest dilluns, cinc dels quals menors d’edat. Només aquesta xifra ja supera totes les detencions que hi va haver des de l’inici de la revolta estudiantil, dimecres passat. De dimecres a divendres es van produir 17 detencions en el marc d’unes mobilitzacions que han estat marcades per les càrregues policials, que en conjunt s’han saldat amb 43 detinguts i desenes de ferits. Aquest dilluns els antiavalots han actuat amb més contundència que la setmana passada, tal com han denunciat sindicats d’estudiants i professors, com l’assemblea de professors de l’IES Lluís Vives.

La mobilització ha començat a les 14.45 h a les portes de l’IES Lluís Vives, l’institut que va començar les protestes i que convoca una marxa diària, també aquest dimarts. D’ací s’ha iniciat una manifestació que ha recorregut les principals vies de la ciutat de València, no sense persecucions, càrregues, identificacions i detencions.

Els professors titllen de “violentíssima” l’actuació policial i anuncien que emprendran accions

Les actuacions contra els estudiants han portat l’assemblea del professorat de l’IES Lluís Vives de València a denunciar l’actitud de la policia, que titlla de “violentíssima i desproporcionada”. “Aquestes actuacions violentes, desproporcionades i fora de qualsevol lògica democràtica contra adolescents i menors, tractats com a delinqüents”, afirma.

Per tot plegat, els professors expressen la seva “més enèrgica repulsa a aquesta mena d’actuacions” i asseguren que “s’emmarquen en els intents reiterats de les nostres autoritats per tal de desprestigiar l’ensenyament públic i criminalitzar-nos a tots els que estem compromesos com a professors, personal no docent, estudiants i famílies en la dignificació de l’educació pública”.

En aquest sentit, anuncien que denunciaran formalment les actuacions i reclamaran responsabilitats penals i polítiques per als qui han promogut “aquest despropòsit”. També adverteixen que continuaran denunciant els atacs als serveis públics.

Els estudiants ho troben “indignant”

De la seva banda, els estudiants consideren “indignant que haguem de patir la incompetència dels nostres governants”. En un comunicat, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha denunciat que el govern espanyol “està disposat a les retallades i les polítiques privatitzadores per sobre de la voluntat de les classes populars”.

En aquest sentit, considera “lamentable la negació del diàleg per part del Govern de la Generalitat Valenciana”, així com l’ús de la violència contra els manifestants, especialment els estudiants d’institut. El sindicat lamenta que les retallades “s’estan aplicant amb violència, per precaritzar l’educació pública i hipotecant el futur del nostre país” i exigeix l’aturada de “la violència per part de la policia espanyola”.

Precisament, el SEPC va convocar concentracions de suport als estudiants valencians a Barcelona, Tarrragona i Girona aquest dilluns i a Lleida i Olot aquest dimarts.

L’oposició política valenciana exigeix l’alliberament dels detinguts i la fi de les càrregues

També l’oposició política valenciana ha mostrat el seu malestar. La coordinadora general d’Esquerra Unida al País Valencià (EUPV), Marga Sanz, ha demanat la dimissió de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sànchez de León, a qui ha acusat de “saltar-se els principis democràtics i ha deixat el poder a mans de la policia”. Segons Sanz, “el que està passant a València és propi d’èpoques no democràtiques, que ens recorden massa el franquisme i les persecucions dels grisos a les revoltes estudiantils contra la dictadura”.

De la seva banda, el síndic de Compromís, Enric Morera, ha demanat que s’alliberin sense càrrecs tots els joves que es troben detinguts a la comissaria i que es retirin tots els expedients sancionadors oberts contra els estudiants de l’IES Lluís Vives de València. Morera considera que amb el PP “han arribat les retallades en democràcia, perquè la resposta del govern a les protestes estudiantils ha sigut desproporcionada i més pròpia d’un règim dictatorial que d’una societat democràtica, la qual cosa lamentem”.

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, ha trucat al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, perquè “exigeixi que cessi la violència contra els estudiants”, segons ha informat a través del Twitter.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.