La Morera de Montsant (ACN).- Un centenar de representants de la societat civil, les institucions i l’empresariat del Priorat han participat a la jornada ‘Parlem de Paisatge’ amb què l’associació Prioritat tanca el procés de participació ciutadana de la candidatura de la comarca per ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ara s’obre una nova etapa. Per una banda, l’elaboració del dossier de la candidatura en la qual caldrà involucrar el sector acadèmic del territori. I per l’altra, la implicació institucional de la Generalitat i el govern del l’Estat, que és qui ha de presentar la candidatura. Els experts demanen que la ciutadania catalana comenci a prendre en compte el potencial de les comarques del sud del país.
Paisatges agrícoles del Priorat. Vista de Gratallops. | Paisatges agrícoles del Priorat. Vinyes a La Morera de Montsant. |
L’associació Prioritat s’ha mostrat satisfeta per la resposta de la societat civil, l’empresariat i les institucions del Priorat a la jornada ‘Parlem de Paisatge’ amb què es posa punt i final al procés de participació ciutadana per presentar la candidatura de la comarca per ser declarada patrimoni cultural agrari per la UNESCO i que s’ha celebrat a la Cartoixa d’Escala Dei, a La Morera de Montsant. La jornada ha aplegat un centenar de persones i s’hi convidat experts i representants d’altres candidatures que ja han estat declarades patrimoni de la humanitat com els Castells, la Serra de Tramuntana o les esglésies romàniques de la Vall de Boí.
Com ha explicat Roser Bernet, membre de la coordinadora Prioritat, la jornada ha volgut avaluar el nivell d’implicació de la ciutadania i com arribar a les persones que encara no coneixen la candidatura i la opinió que els mereix. L’associació, que va nàixer al 2007, treballa ara "a tres fronts". Per una banda el comarcal, el més avançat i que ja disposa dels acords i convenis del Consell Comarcal, el Consell d’alcaldes i la Diputació de Tarragona. També l’elaboració del dossier "que s’ha començat a fer de manera embrionària" i en el qual queda per implicar a les universitats i el sector acadèmic del territori. Per últim, s’han d’iniciar les contactes amb la Generalitat, a través de la Conselleria de Cultura, i el govern de l’Estat que ha de ser l’encarregat de presentar la candidatura a la UNESCO.
"Treballem sense precipitacions però sense parar", ha apuntat Bernet. "Es tracta d’anar fent. El que ens interessa és el procés de preparació de la candidatura perquè implica fer un debat molt a fons dins de la societat del Priorat perquè prenguem consciència de què volem ser quan siguem grans", ha dit. I és que, com ve passant a bona part de les comarques del sud de Catalunya, s’arrossega una falta d’autoestima que ha vingut donada per la història política, econòmica i cultural del país. "Han de venir de fora a dir-nos el que tenim perquè ens ho creguem", ha apuntat Bernet.
Aquest és el discurs que ve elaborant des de fa temps el director de l’Observatori del Paisatge, el geògraf Joan Nogué. Nogué ha apuntat que el Priorat ha estat un de les primeres comarques en començar a superar aquest síndrome gràcies al procés de transformació que ha viscut en els darrers anys. Tot i així, el director de l’Observatori del Paisatge ha considerat que "encara hi ha moltes comarques que se senten desvalgudes i desemparades perquè no estan presents a l’imaginari col·lectiu català com ho estan altres del nord del país".
Nogué ha assegurat que per "ser un país cohesionat" cal canviar l’imaginari de la ciutadania catalana però que, per fer-ho, s’ha de començar pels habitants d’aquestes comarques. "La revalorització comença per la gent. Tot i que són importants les ajudes i les mirades que puguin venir de fora, s’ha de començar per canviar el sentiment dels habitants del lloc que s’han de creure que el que tenen a les mans té un enorme valor".
Per aquest motiu ha qualificat "amb moltes possibilitats" la candidatura del Priorat a ser declarada patrimoni de la humanitat. Nogué considera que la comarca "té una doble base de partida enormement rellevant". Per una banda, "el paisatge excepcional" i per l’altra la implicació de la societat i els lideratges de la comarca.
Des de la coordinadora Prioritat, Roser Bernet ha apuntat que aconseguir la declaració de la UNESCO significaria "posar al mapa de l’excel·lència el territori". D’aquesta manera, ha assegurat , s’aconsegueix una difusió que és en part "selectiva" i que atreu un "turisme respectuós". "No et toca la rifa però et permet contactes amb altres persones i territoris que són molt enriquidors, una riquesa que és autèntica", ha dit.