Convenció Nacional d’alcaldes de Catalunya 2017

0
714

Alcaldes diuen que hi ha un ús populista de la transparència, la participació i la proximitat i creuen que la Llei de Transparència no s’ajusta als recursos municipals.

Als pobles petits, la proximitat és una assignatura “més que aprovada”

Xavier Trias: “no s’ha d’utilitzar la transparència per a fer populisme”

La Convenció d’Alcaldes de Catalunya reuneix a més de 100 electes del país en un programa formatiu que ha culminat aquest vespre amb un sopar de reconeixement, presidit pel president Carles Puigdemont.


Alcaldes i assistents a la convenció d’alcaldes.eu amb el President Puigdemont i la Consellera Borràs

Girona, 12 de maig

La Convenció Nacional d’Alcaldes.eu s’ha celebrat a Girona aquesta tarda i vespre, amb la presencia de més de cent alcaldes i alcaldesses de tot Catalunya que han participat en un programa formatiu encapçalat per electes i ex-electes.

Sota el tema “Transparència, participació, proximitat”, la Convenció ha recollit i traslladat coneixements, aprenentatges i experiències de lideratge i bon govern. Els enfocs han estat variats i han integrat la visió dels pobles més petits, les diputacions, els àmbits supramunicipals i, també, la visió dels ex-alcaldes, així com les del Govern de la Generalitat.

A primera hora de la tarda, des de la visió dels pobles petits, Eva Vinyolas, representant de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Carles Banús, provinent de l’Associació Catalana de Municipis i Jordi Xargay, alcalde de Palol de Revardit han parlat amb el professor universitari i fundador de Xut Consulting Francesc Ponsa. Vinyolas ha dit que els micropobles representen un 1,2% de la població del país però que suposen un 35% del territori, i tots han coincidit en afirmar que la Llei de Transparència no s’adapta a la realitat dels municipis petits on no hi ha recursos suficients. Tot i això, han dit, la proximitat és una assignatura “més que aprovada” perquè els alcaldes de petits pobles sempre “estan a prop de la gent”. Igualment, s’ha destacat la mala connexió de banda ampla com una de les dificultats a l’hora de promoure la proximitat i la transparència.

Coproducció de polítiques

Posteriorment, i després de la benvinguda oficial pronunciada per Fermí Santamaria, vicepresident de la Diputació de Girona, han parlat exalcaldes amb experiència en l’àmbit polític. Així, Xavier Trias, ex-alcalde de Barcelona, Salvador Esteve (ex-alcalde i ex-president de la Diputació de Barcelona) i Teresa Ferrés (ex-alcaldessa de Palamós), juntament amb el Degà de la Facultat de Polítiques de la Pompeu Fabra, Miquel Salvador, han debatut amb Jordi Grau, sotsdirector del diari El Punt Avui, sobre alguns aspectes dels seus respectius mandats. Xavier Trias ha dit que “no s’ha d’utilitzar la transparència per a fer populisme”, i que “en comptes d’anar cap a un sistema més transparent, s’està donant a la informació un ús més polític” que funcional. De la seva banda, Ferrés ha dit que la coordinació entre polítics, tècnics i ciutadans enforteix tots els processos. De fet, la coproducció de polítiques públiques (aquelles dissenyades entre la ciutadania i l’administració pública) ha estat un altre dels temes destacats en la sessió.

Àmbit supramunicipal i col·laboració público-privada

Durant la tarda, representants de les quatre diputacions catalanes han donat la visió sobre “Proximitat, participació i transparència”. El president de la de Girona, Pere Vila i la de Barcelona, Mercè Conesa, acompanyats de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida Rosa Perelló i del representant de Tarragona, Joan Olivella. Igualment, s’ha tractat sobre la col·laboració i participació entre els àmbits públics i privats, que ha quedat en mans de Montse Solé, directora d’Atenció al Client de SOREA i de Pere Saló, director del Departament de Territori a Girona.

Com a conclusió de l’acte formatiu, representants d’administracions i agrupacions supramunicipals han donat a conèixer els seus punts de vista sobre el. La consellera Meritxell Borràs, juntament amb Miquel Buch (president de l’ACM), Consol Cantenys (representant de la Federació Catalana de Municipis) i Ferran Tarradellas, Director de la Representació a Catalunya de la Comissió Europea.

Puigdemont vol diàleg

Les diputacions aposten pel govern obert i participatiu

Borràs lloa els pobles per l’esforç en transparència

Les dificultats als pobles petits

La transparència com a arma política

L’acte ha culminat aquest vespre amb un sopar de reconeixement al treball dels alcaldes i alcaldesses de Catalunya encapçalat pel President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.

 

Puigdemont vol diàleg

Les diputacions aposten pel govern obert i participatiu

Borràs lloa els pobles per l’esforç en transparència

Les dificultats als pobles petits

La transparència com a arma política

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.