Solsona • Solsonès

El Consell Comarcal del Solsonès redobla el compromís amb el bon tracte a les persones grans, amb la publicació d’il·lustracions a les xarxes socials

0
1156

L’ens comarcal publicarà, els propers dilluns, material de sensibilització dibuixat pel ninotaire solsoní Mia, en favor del bon tracte vers les persones grans en relació als serveis socials i la salut

El Consell Comarcal del Solsonès publicarà el material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans, que vol posar un focus per sensibilitzar les persones que treballen en l’àmbit social i de salut sobre diferents situacions en les quals podria quedar compromès el bon tracte a les persones grans i que sovint poden passar per alt.

Vinyetes de còmic amb situacions quotidianes en la relació entre els serveis socials i de salut i les persones ateses són l’eix troncal del material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. L’objectiu és sensibilitzar els professionals de l’àmbit social i de la salut perquè es replantegin la manera en què es comuniquen amb un sector important de la població que de vegades tracten de manera poc respectuosa, infantilitzada o sense tenir-ne en compte les necessitats reals.

El material presentat recull imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s’acompanyen dels principis del bon tracte a les persones grans, que s’engloben en 7 punts:

  1. Reconèixer la singularitat de l’altre, lluny de la generalització o la homogeneïtzació.
  2. Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis.
  3. Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència.
  4. Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat.
  5. Respectar l’autonomia i la participació d’acord a les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva.
  6. Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional.
  7. Valorar l’escolta comprensiva i la creació d’un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal.

El 2017, arran de la formació dels consells consultius i de coordinació de Salut Pública a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats, es va veure la necessitat de treballar en una sèrie de temes que preocupaven, entre els quals l’envelliment de la població. Fruit d’aquesta anàlisi, a la Catalunya Central, el Consell va encarregar la constitució de la Comissió d’Envelliment actiu i saludable.

Així doncs, avui s’inicia la primera publicació que pretén millorar l’atenció al col·lectiu de la gent gran a partir d’aquestes vinyetes, a fi que rebin un merescut bon tracte i fugir d’alguns dels estereotips que sovint son víctimes.

Font: Consell Comarcal del Solsonès

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.