Barcelona • Barcelonès

El Govern estén l’estratègia 2+1 contra els xocs frontals a 400 quilòmetres de carreteres amb actuacions per valor de 660 MEUR

0
576

  • El conseller Juli Fernàndez i Olivares presenta el programa 2023-2030, que abasta una vintena de carreteres convencionals arreu de Catalunya per reduir un dels tipus d’accidents que causa més víctimes greus i mortals
  • El sistema, inspirat en països capdavanters en seguretat viària com Suècia, conjuga la construcció de tercers carrils addicionals per a facilitar els avançaments i la implantació d’elements per a reforçar la separació dels sentits
  • La Generalitat ha aplicat el model en trams de la C-55, la C-58 o la C-16, amb una reducció del 90% dels accidents mortals i del 100% de la mortalitat causada per accidents frontals

El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha presentat avui el programa 2023-2030 per estendre el model 2+1 a 400 quilòmetres de carreteres per evitar accidents frontals i que inclou actuacions valorades en més de 660 MEUR. Aquest programa respon a la voluntat de, incidint en el risc d’accidents frontals, un dels que més víctimes greus i mortals provoca a la xarxa viària de la Generalitat, reduir entre el 80 i el 100% dels accidents mortals en els trams on s’actuarà.

El programa pretén que “intervenint en el 7% de la xarxa, reduir la mortalitat un 20% en el total de carreteres de la Generalitat i en els trams on actuarem, reduir-la a zero o gairebé zero”, ha assenyalat el conseller Fernàndez i Olivares.Així, “és una estratègia i un pla d’acció del Govern que té una visió: incrementar la seguretat viària i fer que aquestes carreteres siguin més còmodes i fluïdes”, ha remarcat.

Aquest programa d’actuacions fins al 2030 abasta la transformació de prop de 420 km de carreteres que actualment tenen un carril per sentit (1+1) a l’esquema anomenat 2+1. Aquest format consisteix en configurar tres carrils de circulació, en què el carril central es va alternant en un sentit i en l’altre, per tal d’habilitar trams d’avançament segurs per als vehicles. A més, una característica essencial per a la seguretat viària de les carreteres 2+1 és que disposen d’una separació reforçada dels dos sentits de circulació.

La Generalitat ha aplicat en els últims anys aquest sistema, inspirant-se en l’experiència de Suècia, un dels països capdavanters en seguretat viària. En concret, el Govern ha aplicat aquest sistema en trams de la C-55, la C-16, o la C-58, i hi ha fet seguiment de l’accidentalitat. En aquests trams 2+1 executats, no s’ha produït cap accident mortal causat per xoc frontal o frontolateral; i els accidents mortals s’han reduït un 90% i els greus, un 50%.

El sistema 2+1 incideix en dos factors relacionats amb els accidents frontals: els avançaments inadequats i la invasió del carril del sentit contrari per pèrdua de control o falta d’atenció. I, a més de millorar la seguretat viària, en habilitar un carril addicional, la carretera pot guanyar en fluïdesa de la circulació.

Per estendre aquest model, el Departament de Territori posa en marxa el programa 2023-2030, que es basa en aquests criteris per a definir i desenvolupar les actuacions:

  1. Carreteres existents 1+1 que pertanyen a la xarxa bàsica
  2. Amb un trànsit a partir de 5.000 vehicles diaris
  3. Accidentalitat frontal i gravetat dels accidents
  4. Trams de més intensitat de trànsit
  5. Continuïtat de la xarxa altes prestacions

Les intervencions que s’han inclòs en el programa són:

Actuació Km

B-224. Sant Esteve Sesrovires – Piera11,4
C-12. Amposta – Lleida88,9
C-14. Alcover – Montblanc14,8
C-14. Ponts – Oliana11,8
C-15. Vilafranca del Penedès – la Pobla de Claramunt24,1
C-25D. Vic Connexió C-17 – C-251,7
C-26. Balaguer – Artesa de Segre22,1
C-31. Variant de Vilanova i la Geltrú8,4
C-35. La Roca- Hostalric23,2
C-37. Manlleu – la Vall d’en Bas22,8
C-37. Alcover – Valls5
C-51. El Vendrell – Vilardida22,3
C-55. Manresa – Súria13,6
C-55. Abrera – Monistrol de Montserrat16
C-59. Palau-solità i Plegamans – Caldes de Montbui8,6
C-63. Lloret de Mar – Vidreres11,5
C-65. Girona – Llagostera19,8
C-66. Besalú – Banyoles13,4
C-66. Girona – Palafrugell22,5
L-310. Tàrrega – Guissona18,6
L-311. Cervera – Guissona12,2
Total417,7

En general, es transformaran aquestes carreteres d’un carril per sentit en vies 2+1, afegint un carril addicional que es va alternant en un sentit o altre i reforçant la separació dels sentits. Per les característiques o la funcionalitat de la carretera, es pot optar per una solució intermèdia, en què la secció de la via es manté i s’implanta un sistema reforçat de separació dels sentits.

Aquesta separació reforçada dels sentits de la circulació es pot efectuar amb diversos sistemes; per exemple, mitjançant una barrera física de formigó o d’altre tipus, senyalització horitzontal (que pot incloure zebrats centrals, pintura vermella o ressalts) o elements d’abalisament –aquells que contribueixen a orientar el moviment i a facilitar la lectura de la carretera.

La Generalitat té uns 6.000 quilòmetres de carreteres de la seva titularitat; les vies de calçada única de la xarxa bàsica sumen una longitud aproximada de 1.600 quilòmetres. El programa 2023-2030 del pla de carreteres 2+1 abasta un 7% de la xarxa viària de la Generalitat i vol reduir l’accidentalitat mortal a l’entorn d’un 20% del total.

El model 2+1 s’emmarca en les polítiques internacionals de Visió Zero, per tal que no es produeixi cap víctima com a conseqüència d’un accident de trànsit, i a més del programa que avui s’ha presentat per a carreteres ja existents, el Departament de Territori desenvolupa aquest tipus de solucions en els projectes de noves carreteres o en actuacions de seguretat viària en àmbits puntuals.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.