12.05.11 – MANRESA • Bages

El MERM inverteix 545.572 euros en les obres de millora i manteniment del Camí Natural de La Sèquia (Barcelona)

0
231

El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, a través de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, ha finalitzat les obres de manteniment del Camí Natural de La Sèquia (Barcelona), que s’han realitzat en el seu recorregut i que han comptat amb una inversió del MARM de 545.572 euros.
 
Els treballs desenvolupats han consistit en la neteja de cunetes, i reposició i instal·lació de senyalització, tancaments i altres equipaments, en particular panells informatius, fites quilomètriques, pilons de tancament a vehicles, balustrada rústica de fusta, barana metàl·lica, banques de fusta, taules, bancs de fusta i papereres.
 
Amb una longitud de 25,4 quilòmetres, el Camí Natural de La Sèquia, discorre paral·lel al canal del mateix nom, construït amb motiu de una sequera a la comarca del Bages, i que des de 1383 porta les aigües del Llobregat des de Balsareny fins a Manresa.
 
Es localitza en els municipis de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Manresa, atravessant principalment paisatges rurals de terres de conreu i horts, i puntualment bosc de ribera i unes singulars muntanyes per l’extracció de potassa. A més, el camí permet accedir a un valuós patrimoni històric cultural, com el representat pel castell de Balsareny, l’”oppidium” (poblat ibèric amurallat) del Cogulló, les ermites romàniques de Santa Magdalena Belloch i l’”Ermita i Mas de Sant Iscle”, i la capilla romànica de Santa Maria i la barroca de Santa Anna de Claret.
 
El Camí Natural comença a la Reclosa dels Manresans a Balsareny, on es capten les aigües mitjançant la represa; punt de reunió de nombroses aus aquàtiques, pel que aquí s’ha instal·lat un punt d’observació. A més d’aquest punt, el camí compta amb tres àrees més de descans o esbarjo. S’atravessen cinc aqüeductes i ponts, i un túnel. El camí acaba a pocs metres del centre de visitants del Parc de La Sèquia. El ferm del camí és d’un material singular, amb una amplada que oscil·la entre 1 i 3 metres.
 
Executat en el passat pel Programa de Camins Naturals, va ser promogut per la Junta de l’Sèquia de Manresa, que s’ha encarregat del seu manteniment ordinari i promoció des d’aleshores.
 
Des de 2009, el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, a través de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, ha efectuat el manteniment de 25 camins naturals situats a la zona nord d’Espanya, dins del Programa Camins Naturals i enquadrats en el Pla Espanyol per la Dinamització de l’Economia i l’Ocupació. 
 
El manteniment dels senders i les vies verdes busca conservar l’ús turístic i esportiu dels mateixos (peatonal, ciclista i no motoritzat), facilitant als usuaris l’aproximació cap als diferents elements d’interès natural de la zona, tant des d’un punt de vista d’educació ambiental, com d’oci i cultura.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.