17.04.13 – TARRAGONA • Tarragonès

El President de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, defensa el corredor del Mediterrani en l’Assemblea General de l’Arc llatí

0
208

L’associació de governs locals intermedis euromediterranis renova el suport i prioritza aquest eix ferroviari, que permetrà l’aprofitament màxim de les oportunitats de desenvolupament econòmic del territori


(D’esquerre a dreta) El president de l’Arc Llatí, André Viola, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.


Defensa del corredor Mediterrani a l’Assemblea general de l’Arc llatí. 

L’Assemblea General de l’Arc Llatí, xarxa internacional de la qual forma part la Diputació de Tarragona, ha aprovat avui la declaració política per impulsar el Corredor Mediterrani tant reivindicat per la Diputació de Tarragona a través del seu president, Josep Poblet. De fet, el president de la institució intercomarcal ha defensat avui el posicionament de la Diputació de Tarragona a favor d’aquest eix ferroviari en el marc del debat sobre el futur de l’Arc Llatí.
L’acte s’ha dut a terme a Lleida, amb l’assistència del president de l’Arc Llatí i president del Consell General de l’Aude (França), André Viola; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el diputat responsable de l’Àrea de Recursos Humans i Polítiques Actives d’Ocupació de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs, entre altres representants de províncies i regions de l’Estat Espanyol, Itàlia i França.
L’Arc Llatí és una xarxa per a la cooperació política i tècnica formada per governs locals intermedis euromediterranis (estats espanyol, francès i italià). L’Associació, que actualment integra prop de 50 administracions de nivell intermedi, representa els interessos, problemàtiques i necessitats d’aquests territoris a Europa i, a més, té l’objectiu de contribuir a la creació d’una Mediterrània vertebrada i innovadora, a través del desenvolupament d’iniciatives orientades a millorar la cohesió social, econòmica i territorial i a través de la cooperació amb els actors locals de tota la conca del Mare Nostrum.
L’Arc Llatí s’ha posicionat a favor del Corredor del Mediterrani aprovant la declaració política del Consell d’Administració, que es va reunir a Carcassona el passat mes de març, un dels punts de la qual fa referència al suport a les grans infraestructures de transport. Un cop aprovada, aquesta proposta es transmetrà al Parlament Europeu a fi i efecte que aquest sigui un tema prioritari dins dels grans projectes que impulsa la Unió Europea.
L’assemblea general d’aquesta xarxa internacional ha reunit a Lleida una cinquantena de representants de províncies i regions de l’Estat Espanyol, Itàlia i França que, entre altres temes, han debatut sobre el paper que han de desenvolupar els governs locals intermedis en l’Europa actual. De fet, en la darrera assemblea de l’Arc Llatí, que es va celebrar a la ciutat italiana de Salerno el mes de març del 2012, ja es va reivindicar el paper dels governs locals intermedis com a dinamitzadors del territori.
El Corredor Mediterrani és la millor alternativa
Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet,  ha analitzat les conclusions de l’informe que la Diputació de Tarragona va encarregar a la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Càtedra Universitat Empresa per al Foment de la Innovació Empresarial, que tracta sobre la idoneïtat del Corredor Mediterrani pel conjunt del territori i del sud de la Mediterrània. Les conclusions d’aquest estudi, que porta per títol “El Cost Benefici del Corredor Mediterrani i les seves alternatives”, evidencien que aquesta infraestructura de transport permetrà vertebrar el Mediterrani amb la resta d’Europa ajudant a aprofitar al màxim les oportunitats de desenvolupament econòmic del territori. Així mateix, el president de la Diputació de Tarragona s’ha referit a l’estudi que, sobre el mateix tema, ha elaborat l’Institut Jaume I de Castelló i ha manifestat que tots dos treballs defensen la importància i prioritat del corredor “com a eix vertebrador de l’economia del territori”.
Poblet ha defensat que aquesta infraestructura obre noves oportunitats a la localització empresarial i a la diversificació sectorial en el territori, i ha assegurat que el potencial actual i les perspectives de creixement dels ports de la Mediterrània donaran lloc a importants sinergies entre el transport marítim, el transport intermodal (tren-vaixell i tren-camió) i els serveis logístics a l’arc Mediterrani.  
El president de la Diputació de Tarragona s’ha referit a l’acord que es va prendre a Tarragona el mes de maig de 2012, durant la reunió de les Comissions Temàtiques de l’Arc Llatí, quan la xarxa internacional va assumir la proposta d’impulsar el Corredor i donar una solució definitiva al projecte. Finalment, Poblet ha fet incís en la relació que els països de l’Arc Llatí han tingut sempre amb el Mediterrani i amb Europa, una relació que es remunta a l’època romana.
Entre els altres punts tractats avui a l’assemblea general destaquen: el respecte pel marc institucional i competencial dels governs locals, la provisió de serveis de qualitat i un finançament adequat; la consideració dels poders locals intermedis com a actors clau de la implementació de les polítiques de la Unió Europea; el paper dels governs locals intermedis com a actors principals en la lluita contra la crisi econòmica i financera i en la millora de l’estat del benestar; fer evolucionar el marc financer europeu 2014-2020 i les perspectives de la nova Política Regional i de la Política Agrícola Comuna, i el reforç de la cooperació descentralitzada i la posada en marxa d’iniciatives de governança local amb la ribera sud de la Mediterrània.
Al llarg de dos dies (16 i 17 d’abril), l’Assemblea de l’Arc Llatí s’ha desenvolupat en tres espais de treball. D’una banda, en el marc de l’Assemblea General Ordinària, els socis han pogut debatre i decidir sobre les orientacions estratègiques futures de la xarxa i els seus temes ordinaris. D’altra banda, donat el context polític actual, i més concretament les reformes de l’organització territorial a Itàlia, França i Espanya, s’ha convocat una Assemblea General Extraordinària per tal de modificar els Estatuts de la xarxa i adaptar-la als canvis en curs. Finalment, la reunió ha previst un espai per a l’intercanvi i el debat, en el marc del seminari internacional programat sobre “El rol dels governs locals intermedis per a la competitivitat i la innovació a Europa i la Mediterrània”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.