3.12.11 – ESPINELVES • Osona

Els avets d’Espinelves donen la benvinguda al Nadal

0
234

Espinelves (ACN).- Des de primera hora d’aquest dissabte la localitat osonenca d’Espinelves s’ha convertit en la capital del Nadal a Catalunya amb la 31ena edició de la Fira de l’Avet. El fet que enguany el pont de la Puríssima i la Constitució hagi caigut en dates intersetmanals permet als organitzadors fer una previsió optimista de l’afluència de públic i que esperen superi els 80.000 visitants. A més, els pronòstics apunten un temps assolellat per tota la setmana un altre alicient que servirà per combatre el fred característic d’aquesta indret. La celebració del Mercat Medieval de Vic, de dilluns a dijous, també exercirà de reclam per atraure més públic fins aquest emblemàtic pessebre ple d’avets i caga tió.

Poc després de les set del matí l’organització de la fira, amb coordinació amb Mossos d’Esquadra i Protecció Civil, feien els útlims retocs en aquest municipi d’Osona que es converteix en un punt intermig entre pessebre i fira de Santa Llúcia. Nadales permanents a la megafonia, llums repartits pels carrers del poble, caganers, ponsèties, coques i sobretot avets conformen el paisatge d’Espinelves, un municipi que a l’any 1981 va començar a celebrar una fira ideada per obtenir ingressos per finançar les activitats que s’hi duen a terme.

La tradició l’ha convertit en aquests trenta un anys en una de les fires de referència del Nadal a Catalunya, acollint visitants vinguts d’arreu del país que com a mínim surten del poble amb un avet. “Quan cau una setmana com aquesta que les festes queden enmig de la setmana si que venen molts més visitants perquè hi ha més diues lliures”, explica en Miquel Prat, que des de fa vint-i-tres anys munta parada a la plaça venent avets, i que espera que el bon temps que s’espera sigui un alicient per atraure més visitants. A la seva parada, així com en totes les de la fira, s’hi poden trobar avets de diferents mides i preus, d’entre uns 15 i uns 70 euros, aproximadament.

L’enclavament és tot un caramel. “Estem en mig d’un paisatge a punt que comenci l’hivern i en un poble molt bonic, antic i de pedra, ple de Nadal i productes de la terra”, destaca Jordi Geli, president del Patronat Municipal de la Fira de l’Avet, que pronostica uns 80.000 visitants entre aquest dissabte i diumenge de la setmana vinent. Precisament aquest paisatge és un atractiu per a gent com en Xavier Martínez, que ve cada any des de Barcelona atret pel que suposa la fira: “És especial, és un lloc molt bonic i molt encertat, dóna molta màgia perquè el munten molt bé”, assegura.

El pessebre també hi juga un paper important, amb el permís de l’avet. Caganers, el Tió de Nadal, pastorets, verges i guarniments per la llar són les peces predominants en el gruix de parades que s’instal·len aquests dies als estrets carrers d’Espinelves. En Lluís Sabata és un exemple de paradista, que en el seu cas fa setze anys que va convertir la seva afició en una professió que només posa de cara al públic una setmana a l’any, aquesta. Veí de Torelló, va començar agafant peces de suro d’arbres tallats del bosc i branques per fer el Tió de Nadal per als seus néts, i es va animar i poc a poc va començar a fer casetes per al seu pessebre. D’aquí va néixer la idea de muntar una paradeta. “El primer any només venia casetes de suro, però ho he anat ampliant. Els elements que faig són amb material reciclat, fulles de farigola o caixes de fruita”, explica Sabata.

Ganivet i bossa en mà, durant l’any passeja pel bosc i amb permís dels propietaris del terreny pren allò que pot trobar útil, com trossos de tronc serrat de la neteja dels arbres. Només compra les planxes de suro per fer la decoració d’algunes casetes, els llums per introduir-los a dins, i les barretines per al Tió de Nadal. “Em porta molta feina, tot l’any treballo només per la fira d’Espinelves, és com un hobbie a estones perdudes”, destaca.

Cent anys fent coques

Un altre dels atractius de la fira són els productes gastronòmics de la terra. Entre llangonisses, formatges i licors, un dels punts que més atrau és segurament cal Celestino, un forn que durant l’any fa pa, coques i també disposa de restaurant, però que al llarg d’aquesta setmana només es dedica a fer la seva preuada coca de sucre. “L’elaborem amb massa mare, es tarda molt en fer-la perquè ha de pujar el llevat, li posem pinyons, ametlla i mantega adobada, i la posem al forn”, assenyala Montse Roca, mestressa del forn que l’any que ve celebra el centenari. A l’inici la coca que ara es ven al preu de 8 euros la regalaven als clients habituals del forn per Nadal, Cap d’Any i Reis. Ara es tot un referent, tant que han perdut el compte de quantes coques venen durant la Fira de l’Avet.

Precisament la proposta gastronòmica atrau gent d’arreu. “Nosaltres som de bon menjar i venim a trobar patés, olives, coca, el bull, la llonganissa…” explica l’Ester Bon, veïna de Barcelona, que tot i reconèixer tenir un avet de plàstic comprat a la Fira de Santa Llúcia no deixa perdre l’oportunitat de venir a Espinelves, no només pel menjar sino també per adquirir algun detall per guarnir la casa.

Fires i mercats

Històricament la Fira de l’Avet d’Espinelves coincideix amb el calendari amb el Mercat Medieval de Vic, dues ofertes lúdiques i gastronòmiques que converteixen Osona en punt de peregrinatge de catalans que, aprofitant el pont de desembre, opten per passar el dia a la zona. Aquest fet acostuma a colapsar accessos i carreteres, generant cues quilomètriques.

En aquesta ocasió, però, el Mercat Medieval de Vic no comença fins dilluns i dura fins dijous, un fet, doncs, que fa que l’arrencada no coincideixi amb la de la Fira de l’Avet. Tot plegat ho celebren famílies com la d’en Sergi i la Patrícia, veïns de Tona, i que cada any venen a la Fira d’Espinelves. Aquest any, però, venen amb les dues filles, i estar pendents d’elles, carregant les compres i caminant entre tanta gent els suposa una mica complicat. “Sempre comprem l’avet natural, venim amb amics i és una sortida obligatòria”, comenta en Sergi que remarca que “per sort aquest any no coincideix el primer cap de setmana amb el Mercat Medieval i s’hi està millor, d’entrada hi ha menys gent”, explica.

La Patrícia, per la seva part, ens fa una recomenació: “Durant el dia si toca el sol encara s’hi està bé, però a la que es pon darrera les muntanyes millor venir preparats amb guants, gorros i bufanda perquè fa fred de debò!”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.