5.12.19 – BARCELONA • Barcelonès

Els municipis contra el canvi climàtic, a la COP 25

0
323

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, presenta dilluns les polítiques del món local dins el Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia


Infografia. ©DIBA. Els tres pilars bàsics del compromís del Pacte dels Alcaldes pel clima i l’energia.

En el marc de la Cimera de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25 que se celebra a Madrid, el proper dilluns, 9 de desembre, el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, presentarà les polítiques de lluita municipal contra el canvi climàtic que s’estan portant a terme des del món local i que tenen la seva concreció en les estratègies de mitigació i adaptació del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia. La taula de debat comptarà amb la presència de la directora executiva del Global Covenant of Mayors for Climate and Energy, Amanda Eichel.

Des de 2008, la Diputació de Barcelona és coordinadora territorial del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia, una iniciativa de la Comissió Europea a la qual s’han adherit més de 250 municipis que representen el 95% de la  població de la demarcació de Barcelona. Es tracta d’una experiència de cooperació multinivell que defineix el paper pioner de la Diputació en l’acció climàtica i que s’inscriu plenament en el marc d’aliances definit per l’ODS 17 de revitalitzar l’Aliança Mundial pel Desenvolupament Sostenible.

Pel que fa a accions per a la mitigació del canvi climàtic, la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals un suport integral, econòmic, tècnic, jurídic i comunicatiu per a la redacció de plans de diagnosi i acció, que inclouen un inventari dels consums energètics i d’emissions de cada municipi i la contractació d’una consultora per elaborar el document estratègic.  El programa també inclou suport per fer el seguiment i l’avaluació del pla així com per a l’execució de les accions planificades. Pel que fa a l’adaptació al canvi climàtic, el pla inclou metodologies per avaluar les vulnerabilitats i els riscos davant el canvi, a més d’assessorament per a comunicar les accions del pla i la sensibilització de la ciutadania davant la problemàtica climàtica.

L’Àrea d’Acció Climàtica, d’acord amb el Pla de mandat de la Diputació de Barcelona, té previst destinar un important volum de recursos a actuacions de mitigació i adaptació, emmarcades, especialment, en estratègies de transició ecològica, economia circular i eficiència energètica.

Pla d’igualtat de gènere

També el Pla d’igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny i la nova associació i cooperativa de dones que s’ha creat estaran presents al COP25 dins el panell de Reserves de la Biosfera de la Unesco. El Pla d’igualtat, punt clau en la gestió de la Reserva, és part intrínseca del desenvolupament sostenible i s’inscriu en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.