Esmorzars alcaldes.eu – “Combatent la vulnerabilitat urbana: les claus del Programa Metropolità de Barris”

0
2224

16 de desembre de 2022
9:30 hores
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Barcelona

Per a participar en el col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Persona de contacte: Sílvia Sànchez
ssanchez@alcaldes.eu
Tel: 667 665 866 / 93 339 08 12

Ponents

  • Sr. Ramon Torra, gerent de l’AMB
  • Sra. Mariona Homs, Directora General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya
  • Sr. Ricard Gomà,director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)
  • Sr. Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels

La pandèmia no sols va representar un greu problema de salut pública. També va causar, indirectament, l’augment de les desigualtats socials en molts barris de les nostres ciutats. A finals de 2021, l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona calculava que un de cada quatre habitants de l’AMB vivia en risc de pobresa. El percentatge representa un col·lectiu de prop de 800.000 persones que han vist minvades les seves capacitats quotidianes i les oportunitats de tenir una vida digna en els propers anys. Quin és el retrat-robot de les persones vulnerables del país?

Un any després, la situació econòmica global no convida a pensar en una recuperació del nivell de vida de les persones en risc d’exclusió. Factors com l’encariment exagerat dels preus de productes bàsics i de l’energia fan pensar, més aviat, en l’adveniment d’una crisi important. Si no es fa res per evitar-ho, podem témer un augment en la xifra de persones en situació de vulnerabilitat. Cal, doncs, posar límit a la pobresa abans que creixi. Quin ha estat l’impacte de la pandèmia i com es preveu que afecti les persones la crisi actual?

En aquest marc, els municipis sempre han estat vistos com la primera línia de defensa i atenció de les persones. Fins i tot quan no han tingut les competències ni els recursos, han assumit la funció de resoldre problemàtiques específiques de la ciutadania. En molts casos, els ajuntaments han de trobar recursos i idees amb tanta agilitat com innovació per donar resposta a les necessitats. 

En aquest marc, l’Àrea Metropolitana de Barcelona porta uns mesos liderant el Programa Metropolità de Barris. Amb un pressupost de 9,9 milions d’euros per al període 2022-2024, aquesta iniciativa subvencionarà fins al 80% del cost de 20 projectes de 14 municipis adreçats a aturar la vulnerabilitat urbana. Aquests projectes volen aprofundir en eixos com ara l’habitatge digne, la cohesió social, el foment de l’ocupació, la promoció de l’educació, o adaptació social… En què consistiran aquests programes, concretament? Quin impacte tindran? Quines característiques tenen les propostes guanyadores? Quins són els calendaris previstos?

Coincidint amb l’inici de l’hivern climatològic, alcaldes.eu proposa un col·loqui adreçat a informar sobre el risc de la vulnerabilitat urbana i a reflexionar sobre el paper dels municipis a l’hora de posar-hi límit.

Quin és el retrat robot de les persones vulnerables al país? 

Quin ha estat l’impacte que els ha causat la pandèmia? Com es preveu que els afecti la crisi econòmica actual?

Quines propostes es poden articular des dels municipis per ajudar aquestes persones?

Quines limitacions i quines potencialitats tenen els municipis per poder atendre-les?

En què consisteix, exactament, la proposta de l’AMB i el seu Pla Metropolità de Barris? Quin impacte s’espera que tingui?

Com esperen col·laborar els municipis per fer front a la propera gran crisi econòmica i protegir la ciutadania?

Objectiu

El debat servirà per presentar les línies generals del Programa Metropolità de Barris i els esforços de l’AMB i dels municipis en la gestió d’un problema tan rellevant com el de la vulnerabilitat urbana. 

Veure fulletó del col·loqui

INSCRIU-TE!

<

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu
que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb
les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.