28.02.13 – BARCELONA • Barcelonès

Estudiants universitaris es manifesten pel centre de Barcelona contra la LOMCE i les retallades

0
71

La marxa es desenvolupa entre àmplies mesures de seguretat i hi ha hagut alguns incidents


Manifestació d’estudiants universitaris per demanar la derogació de la LOMCE, la destitució de la Wert, contra les retallades i per demanar la retirada de les noves taxes universitàries
4.500 estudiants universitaris, segons la policia, s’han manifestat aquest dijous pels carrers del centre de Barcelona en el marc de la vaga convocada per demanar la derogació de la LOMCE, la destitució de la Wert, contra les retallades i per demanar la retirada de les noves taxes universitàries. La manifestació s’ha desenvolupat envoltada d’àmplies mesures de seguretat per part dels Mossos d’Esquadra i al seu inici, a la plaça Universitat, s’ha registrat algun incident quan un grup de manifestants han cremat un contenidor. Entre les pancartes que s’hi han pogut veure, n’hi havia una amb el lema ‘El futur és a les nostres mans’.
La marxa ha començat al voltant de la 1 del migdia a la Plaça Universitat de Barcelona, ha congregat, segons la policia, 4.500 persones i ha recorregut durant més de 3 hores, el centre de la ciutat. La pluja ha deslluït l’inici de la marxa que, envoltada de fortes mesures de seguretat, ha concentrat els estudiants contraris principalment al nou sistema de taxes i a les retallades que s’han donat a l’ensenyament superior i també la reforma de la LOMCE de Wert. ‘El futur és a les nostres mans’, ‘Prou retallades’ o ‘Bárcenas, paga’ns les taxes’ són alguns dels lemes que es podien llegir entre les pancartes dels estudiants. 
Els manifestants han baixat per la Via Laietana i allà, davant de l’edifici on fins a pocs mesos hi havia la seu de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, han aturat la marxa. En aquest punt alguns manifestants han encès bengales, hi han llençat pintura i ous, i han cremat llibres. Seguidament els estudiants han triat el carrer Princesa per continuar la manifestació. Aparentment ha estat una marxa tranquil·la a la seva capçalera, on es podien sentir càntics com ‘privada, no, pública si” o ”Rajoy, deixa les tisores; en comptes de president sembles perruquera” o ”Mas, burgès, treballa de pagès”, però els manifestants que tancaven la marxa han produït algunes destrosses en mobiliari urbà i alguns edificis. 
La policia ha mantingut tancats els accessos del Parc de la ciutadella i un cop allà, els estudiants han decidit caminar pel carrer Nàpols fins la seu d’Unió Democràtica de Catalunya, on uns pocs violents s’han encarat a la policia. 
Ampli seguiment de la vaga per part dels estudiants 
Des de la plataforma convocant, la PUDUP, s’ha valorat molt positivament el seguiment de la vaga per part dels estudiants, ja que consideren que s’ha fet un seguiment ”molt important” i que s’ha aconseguit aturar l’activitat docent. Anna Gabriel, professora de Dret de la UAB i membre de la PUDUP, ha explicat que lamenta que s’hagi hagut de tornar ”a abandonar les aules i tornar al carrer” perquè la situació ho demana. 
Gabriel considera paradoxal trobar-se en la universitat ”més cara de la història” que és també la universitat ”de més mala qualitat”, i considera que davant les noves taxes, es pot posar en risc l’accés dels fills de ”classe treballadora” a l’ensenyament superior, i a banda, les retallades afecten al professorat que treballa amb precarietat. Gabriel ha alertat que es dibuixa un panorama que a mig termini no hi haurà professorat jove a les aules perquè actualment no es poden dedicar a la investigació.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.