Eurobaròmetre: els europeus demanen al PE que la seva prioritat sigui la defensa de la democràcia

0
3399

Vuit de cada deu espanyols creuen que Espanya s’ha beneficiat de pertànyer a la UE i són dels més interessats en que el Parlament Europeu jugui un paper més important (77%)

Salut pública (60%), lluita contra la pobresa i l’exclusió social (48%) i suport a l’economia i creació d’ocupació (47%) han de ser les prioritats de la UE, segons els enquestats espanyols

La igualtat de gènere (35%), la democràcia (31%) i la llibertat d’expressió (25%) són els principals valors de la UE que ha de defensar el PE, en opinió dels espanyols

Prop d’un terç dels enquestats a nivell europeu (32%) van triar la democràcia com el principal valor europeu que cal defensar, seguit de la llibertat d’expressió i de consciència (27%) i la protecció dels drets humans a la UE i al món (25%). El creixent extremisme, la desinformació i l’afebliment de l’Estat de dret preocupen als ciutadans europeus.

Així es recull en el nou Eurobaròmetre encarregat pel Parlament Europeu, amb uns resultats que reflecteixen els recollits a l’última enquesta sobre el Futur d’Europa, publicada conjuntament pel Parlament i la Comissió Europea a mitjans de gener del 2022. En aquesta ocasió, nou de cada deu europeus estaven d’acord en que encara hi ha feina per fer per a reforçar la democràcia a la UE.

Onze estats membres situen la defensa de la democràcia primer: Suècia, Alemanya, Finlàndia, Itàlia, Dinamarca, Àustria, Luxemburg, Malta, Polònia, Txèquia i Hongria (en aquests dos últims casos, la protecció dels drets humans empatava en primera posició).

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha rebut els resultats de l’enquesta amb satisfacció: «Com bé han assenyalat els ciutadans, defensar la democràcia és el valor europeu més important per sobre de tots. No podem donar la democràcia per suposada; l’extremisme, l’autoritarisme i el nacionalisme són amenaces creixents per al nostre projecte europeu comú».

En el cas d’Espanya, la democràcia quedava en segona posició (31%), amb la igualtat entre homes i dones com a primer valor a defensar per a un 35% dels enquestats, la qual cosa suposa la segona xifra més alta en aquest aspecte, només superada pel 37% dels enquestats a França. En aquest sentit, en tercer lloc per a Espanya se situa la llibertat d’expressió i de consciència (25%).

Suport majoritari a la UE i més acció, especialment en salut pública

Els resultats d’aquest Eurobaròmetre també mostren el suport dels ciutadans a la Unió Europea, especialment per la seva actuació durant la pandèmia. En aquest sentit, el 81% dels espanyols enquestats asseguren que Espanya s’ha beneficiat de formar part de la Unió Europea, la qual cosa suposa un increment de 6 punts respecte a l’anterior enquesta i un dels majors creixements després d’Itàlia (creix 11 punts fins al 63%) i Luxemburg (creix 7 punts fins al 92%). La mitjana europea se situa en un 72%.

A més, el 77% dels enquestats a Espanya vol que el Parlament Europeu tingui un paper més important en la presa de decisions, xifra només superada pel 89% d’enquestats a Xipre. En concret, la salut pública és, clarament, la principal prioritat política per als europeus (el 42% així ho assenyalen), i en concret per als espanyols: fins a un 60% la situen en primer lloc, només superats per Portugal (72%) i Xipre (61%).

El segon assumpte prioritari és la lluita contra la pobresa i l’exclusió social (40% a nivell UE i 48% a nivell espanyol), i l’acció contra el canvi climàtic, que queda situada en tercer lloc en la mitjana europea (39%), però que en el cas d’Espanya passa al quart lloc, superada pel suport a l’economia i la creació d’ocupació (47%). A nivell europeu, els més joves sí que situen la lluita contra el canvi climàtic com a principal prioritat per al Parlament, al costat del focus sobre el futur d’Europa.

Més informació sobre el que es fa des d’Europa

Aquest Eurobaròmetre també apunta un interès sostingut dels ciutadans europeus per saber-ne més sobre el treball de la UE. En concret, fins a un 43% dels enquestats vol tenir més informació sobre com es gasten exactament els fons europeus als seus països (xifra una mica superior a la mitjana a Espanya, amb el 49%). Però els ciutadans també volen conèixer més detalls sobre les conseqüències directes i concretes de la legislació europea al seu país (30%), l’activitat concreta dels eurodiputats (29%), així com sobre què està fent la UE per a superar la pandèmia de COVID-19 (29%).

«Els ciutadans volen i es mereixen més informació sobre l’impacte concret de les polítiques i decisions de la UE en la seva vida diària», ha afirmat la presidenta Roberta Metsola. «El Parlament Europeu ha deixat clar que el desemborsament dels Plans de Recuperació de la UE ha d’estar basat en plans clars i aprovats, estar subjecte a un control i a una transparència consistents i garantir el respecte als nostres valors democràtics fonamentals», ha assenyalat Metsola.

El suport dels ciutadans a la UE i la imatge que tenen de les seves institucions es manté positiva, especialment respecte al PE. En aquest sentit, ha crescut el percentatge de ciutadans a nivell europeu que valoren la labor del Parlament Europeu: un 36% té una percepció positiva de la seva tasca, la qual cosa suposa un increment de 12 punts des de 2015, i 3 punts respecte a 2019, previ a la crisi del coronavirus. El 45% veu al PE de manera neutral i tan sols un 17% de manera negativa.

Aquest corrent positiu sobre l’Eurocambra també es reflecteix en l’últim Eurobaròmetre Estàndard de la Comissió Europea 95.1, que mostrava que el Parlament Europeu és la institució europea en la qual més confien els ciutadans.

Així mateix, fins a un 49% dels espanyols té una imatge positiva de la UE i tan sols un 8% veu a la UE de manera negativa. Finalment, fins a un 63% dels ciutadans europeus són optimistes sobre el futur de la UE (71% en el cas d’Espanya, que es troba entre els 6 països més optimistes).

Context

L’Eurobaròmetre de tardor de 2021 del Parlament Europeu es va dur a terme entre l’1 de novembre i el 2 de desembre de 2021 als 27 estats membres de la UE. L’enquesta es va realitzar amb entrevistes en persona, completada amb entrevistes en línia en cas necessari a causa de les restriccions relacionades amb la Covid-19. Es van realitzar un total de 26.510 entrevistes, amb els resultats a nivell europeu ponderats d’acord amb les dimensions de la població de cada país.

L’informe complet està disponible aquí: https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2612

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.