15.02.13 – MADRID

Homs reclama a l’Estat que respecti el marc competencial i “el sentit comú” a la Llei de regim local

0
324

"Pensar que perquè s’eliminin petits municipis es guanyarà en eficiència és no conèixer la funció d’aquests ajuntaments"


El conseller de Presidència, Francesc Homs, en roda de premsa a la Universitat Autònoma de Madrid
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha demanat aquest divendres al govern espanyol que la nova Llei d’administració local que ha aprovat el Consell de Ministres respecti les competències de Catalunya en la matèria i parteixi també del "sentit comú" perquè Catalunya ja disposa d’una figura com els Consells Comarcals que mancomunen "amb molta eficiència" els serveis a aquests municipis i tenen una funció "rellevant i arrelada". "Pensar que perquè s’eliminin petits municipis es guanyarà en eficiència és simplement no conèixer la funció social que tenen aquests municipis", ha dit.
Homs ha fet aquestes manifestacions a Madrid abans d’oferir una xerrada a la Universitat Autònoma de Madrid amb el títol "Drets Humans, drets col·lectius, dret a decidir" on ha defensat la legalitat i viabilitat de fer una consulta a la ciutadania de Catalunya sobre el seu futur. 
Les seves manifestacions s’han produït minuts abans que el Consell de Ministres hagi donat llum verda a la reforma de la Administració Local que redueix els sous dels alcaldes i busca evitar duplicitats traspassant competències dels ajuntaments més petits a les diputacions. 
Homs ha reclamat a l’executiu de Rajoy que la Llei respecti el marc competencial que "Catalunya ha exercit de manera constant en els últims 30 anys" i que es respecti el "sentit comú", perquè "és evident que la presència institucional territorial a l’Estat no respon a la mateixa lògica a tot arreu".
En aquest sentit ha recordat que "les realitats són diferents" segons el territori i en el cas concret de Catalunya "hi ha una figura com els Consells Comarcals que mancomunen amb molta eficiència els serveis a petits municipis i que tenen una funció molt rellevant i arrelada".
En aquest sentit ha recordat que l’Estatut ja conté diverses disposicions sobre l’organització territorial a Catalunya "que ens porten a poder consolidar una normativa de règim local propi". 
"Pensar que perquè s’eliminin petits municipis es guanyarà en eficiència és simplement no conèixer la funció social que tenen aquests petits municipis perquè els regidors d’un poble de 500, 700, o 1000 habitants o més no hi guanyen ni un cèntim d’euro i més aviat hi ha d’invertir moltes hores personals", ha dit. 
A més, ha recordat que aquests alcaldes i regidors "tenen una funció social de fixació de la gent al territori, sobretot als més despoblats". "Si aquest algú que se’n cuida s’allunya del territori, faria que hi hagués finalment una deixadesa de les pròpies funcions", ha conclòs.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.