La Comissió es congratula de l’acord dels dirigents del G-7 sobre principis rectors i un codi de conducta en matèria d’intel·ligència artificial

0
2470

La Comissió es congratula de l’acord aconseguit avui pels dirigents del G-7 sobre els principis rectors internacionals de la intel·ligència artificial i un codi de conducta voluntari per als desenvolupadors d’intel·ligència artificial en el marc del procés de la intel·ligència artificial d’Hiroshima. Aquests principis i el codi de conducta voluntari complementaran, a nivell internacional, les normes jurídicament vinculants que els col·legisladors de la UE ultimen en virtut de la Llei d’intel·ligència artificial de la UE. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va ser una de les persones que van subscriure la declaració dels dirigents del G-7 emesa per la presidència japonesa del G-7 el 2023.

La presidenta Von der Leyen ha declarat: «Els beneficis potencials de la intel·ligència artificial per als ciutadans i l’economia són enormes. Tot i això, l’acceleració de la capacitat de la intel·ligència artificial també planteja nous reptes. La UE, que ja és pionera en la regulació gràcies a la Llei d’intel·ligència artificial, també està contribuint a la vigilància i la governança de la intel·ligència artificial a escala mundial. Em congratulo de l?acord sobre els principis rectors internacionals del G-7 i el codi de conducta voluntari, que reflecteixen els valors de la UE per fomentar una intel·ligència artificial fiable. Demano als desenvolupadors d’intel·ligència artificial que signin i compleixin aquest codi de conducta com més aviat millor».

Garantir la seguretat i fiabilitat de la tecnologia
Els onze principis rectors adoptats pels dirigents dels set països i la UE, que conformen el G-7, faciliten orientacions a les organitzacions que desenvolupen, despleguen i utilitzen sistemes avançats d’intel·ligència artificial, com ara models bàsics i intel·ligència artificial generativa, a fi de promoure la seguretat i la fiabilitat de la tecnologia. Comprenen compromisos per mitigar els riscos i ús indegut, i per detectar punts vulnerables, fomentar l’intercanvi responsable d’informació, la notificació d’incidents i la inversió en ciberseguretat, a més d’un sistema d’etiquetatge que permeti als usuaris identificar els continguts generats per intel·ligència artificial.

Aquests principis, basats en els resultats d’una enquesta a les parts interessades, han estat formulats conjuntament per la UE i els altres membres del G-7 en el marc del procés relatiu a la intel·ligència artificial d’Hiroshima. Alhora, els principis rectors han servit de base per elaborar un codi de conducta amb orientacions detallades i pràctiques per a les organitzacions que desenvolupin intel·ligència artificial. El codi de conducta voluntari també promourà la governança responsable de la intel·ligència artificial a escala mundial. Ambdós documents es revisaran i actualitzaran segons calgui, per exemple, mitjançant consultes multilaterals inclusives, a fi de vetllar perquè segueixin ajustant-se al seu objecte i adaptant-se a aquesta tecnologia en ràpida evolució. Els dirigents del G-7 han demanat a les organitzacions que desenvolupen sistemes avançats d?intel·ligència artificial que es comprometin a complir el codi de conducta internacional. Els primers signants s’anunciaran en un futur proper.

Context
El procés en matèria d’intel·ligència artificial d’Hiroshima del G7 es va decidir a la Cimera del G-7 celebrada el 19 de maig del 2023 per tal de promoure la fixació de balises per als sistemes avançats d’intel·ligència artificial a escala mundial. La iniciativa s’inscriu en debats internacionals més amplis sobre la vigilància de la intel·ligència artificial, concretament a l’OCDE, l’Associació Mundial sobre Intel·ligència Artificial, el Consell UE-Estats Units de Comerç i Tecnologia i les associacions digitals de la UE.

Des que anunciés per primera vegada la seva intenció de treballar en un codi de conducta a la reunió ministerial del Consell de Comerç i Tecnologia de 31 de maig de 2023, la Comissió Europea ha treballat activament amb socis internacionals clau al G-7 per formular els principis i el codi de conducta sobre la intel·ligència artificial. Aquests compromisos internacionals són coherents amb les normes jurídicament vinculants que s’estan negociant en el marc de la Llei d’intel·ligència artificial que s’aplicarà a la UE.

La proposta de Llei d’Intel·ligència Artificial de la UE garantirà la seguretat i els drets fonamentals de les persones i les empreses, alhora que reforçarà l’adopció, la inversió i la innovació en matèria d’intel·ligència artificial a tota la UE. La Llei d’Intel·ligència Artificial establirà normes jurídicament vinculants basades en el risc sobre els sistemes d’intel·ligència artificial que s’introdueixin al mercat o es posin en servei al mercat de la Unió.

Més informació
Declaració conjunta dels dirigents del G-7

Principis rectors internacionals del G7 sobre la intel·ligència artificial

Codi de conducta internacional del G-7 sobre la intel·ligència artificial

Proposta de llei europea d’intel·ligència artificial

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.