30.11.20 – BARCELONA  • Barcelonès

La Diputació de Barcelona aprova un pressupost de més de 1.000 milions d’euros per reforçar els ajuntaments davant la crisi econòmica i social

0
549

El principal objectiu és que tots els municipis de la província puguin sortir el més aviat possible de la crisi provocada per la COVID-19, amb mesures per a la reactivació econòmica i la reconstrucció social.

Marc pressupostari 2021. Foto: DIBA.

El ple de la Diputació de Barcelona ha donat llum verda a un marc pressupostari d’1.008.041.135 euros per l’any 2021, que representa un augment del 4% respecte el pressupost inicial d’aquest 2020.

En concret, s’ha aprovat un pressupost inicial de 965.234.000 euros, al qual s’aplicarà una partida addicional de més de 40 milions d’euros provinent del romanent líquid de tresoreria, com a conseqüència de la supressió temporal de l’obligació de compliment de les regles fiscals d’estabilitat pressupostària i despesa per als anys 2020 i 2021.

D’aquesta forma, la Diputació de Barcelona es manté com l’administració de referència a nivell local i continuarà treballant per reforçar els ajuntaments per a fer front a la crisi econòmica i social provocada per la COVID-19. El 80% del pressupost de la corporació per al 2021 va destinat directament als ajuntaments, ja sigui a través de suport econòmic o tècnic.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, durant la roda de premsa posterior al ple que amb l’aprovació, sense cap vot en contra, del pressupost s’ha «demostrat que és possible treballar d’una forma diferent, d’acordar i posar de manifest un gran acord entorn d’un pressupost que ens permet fer dues coses, per nosaltres essencials, que són la reactivació econòmica i la reconstrucció social que la nostra província i la nostra demarcació necessita».
En aquest sentit, Marín ha defensat que «és un pressupost que malgrat estar en un context molt difícil i molt complicat ens ha permès, també, innovar en les polítiques» i «que està orientat per la sortida social de la crisi»; així com també ha ressaltat que el pressupost per a l’any que ve «permet desenvolupar el Pla d’actuació i tot un seguit de programes i de projectes que estan alineats també amb aquest plantejament de recuperació de la Unió Europea», fet que ajudarà a «captar una part dels 72.000 milions d’euros de fons europeus que corresponen a Espanya fins al 2023».
Durant la seva intervenció la presidenta ha recordat que el projecte presentat ha tirat endavant per dos motius. Per una banda, ja que la Diputació «és una institució sanejada i forta a nivell econòmic»; i, de l’altra, «gràcies a les dues mesures que el govern de l’Estat ha pres recentment: la derogació d’algunes de les regles d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera i, també, que s’hagin augmentat les bestretes que estan previstes a l’avantprojecte de pressupostos de l’Estat».
Pressupost de consens
La proposta de pressupost ha tingut els vots favorables dels grups de l’equip de govern (PSC-CP i Junts), dels grups ECG, PP TxT, i l’abstenció d’ERC-AM i C’s.
La corporació ha reorientat i mobilitzat una part important dels seus recursos econòmics per pal·liar les necessitats socials i econòmiques més urgents del territori, amb l’objectiu d’impulsar la reactivació econòmica i la reconstrucció social de la província. 
Cal destacar que per primera vegada tots els programes de la Diputació s’inclouen dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguts per les Nacions Unides. A més, la corporació invertirà 1,5 milions d’euros al desplegament de les polítiques de participació i als reptes globals de l’Agenda 2030 de la mà del món local.
Pal·liar els efectes del coronavirus
L’aprovació d’aquests pressupostos tornarà a posar a disposició dels governs locals tot un conjunt de recursos extraordinaris per ajudar els sectors més afectats per la crisi, com són els àmbits relacionats amb l’ocupació, el benestar comunitari, la cultura, l’educació i l’esport, destinant 35,9 milions d’euros a través del Pla de Xoc.
En concret, aquest 2021 s’invertiran cinc milions d’euros a la millora dels camins municipals, 10,3 milions al reforç econòmic i ocupació de la província, 16,9 milions a la reactivació sociocultural i 3,7 milions d’euros més per a les necessitats d’emergència dels propis ajuntaments.
El diputat de Recursos Humans, Hisenda i Recursos Interns, Carles Ruiz, ha assegurat que el pressupost respon a un doble objectiu, que és el manteniment del «suport als mecanismes de fer front a la pandèmia per part dels ajuntaments» i «el conjunt de compromisos i el conjunt de compliment del Pla d’Actuació».
A més, Ruiz, ha volgut posar en valor que darrera dels números del pressupost no hi ha «una estratègia de partits», sinó que «és una estratègia consensuada amb la major part d’ajuntaments de la província de Barcelona».
D’altra banda, el diputat de cultura, Joan Carles García Cañizares, ha explicat que el pressupost aprovat «aixeca la mirada i preveu el futur», destacant, a més, que durant l’elaboració del pressupost «la Diputació para l’orella i escolta el que volen els municipis i, a partir del que ens diuen els seus representants, preparem un pressupost».
També ha destacat que «segurament aquest és el pressupost més complicat de la història dels darrers anys» ja que «arriba en un moment de crisi sanitària i de crisi econòmica».
Un pressupost al servei de les persones
Una de les principals línies de treball de la Diputació de Barcelona és el reforç de les polítiques per a la cohesió social i el benestar de les persones. En aquest àmbit, l’acció se centra en el finançament de programes socials als municipis de la província, amb un pressupost de 23 milions d’euros, xifra que augmenta un 8,6% respecte l’any passat. Aquí s’inclou la cobertura de les despeses de la cartera bàsica dels serveis socials i els programes complementaris, les actuacions de millora i la digitalització dels serveis socials.
Dins d’aquest àmbit també s’impulsaran les polítiques d’igualtat, d’empoderament de les dones i dels col·lectius LGTBI. El pressupost per al 2021 també incideix en la millora de les polítiques de salut pública local, amb una nova partida per donar suport econòmic i tècnic  als ajuntaments que vulguin elaborar plans de contingència en salut pública local per fer front a la COVID-19.
Aposta per a la reactivació econòmica
El pressupost per al 2021 que el ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat, també té com a finalitat impulsar la reactivació econòmica del territori, després de l’esclat de la crisi provocada pel coronavirus.
Aquesta aposta es concreta amb un reforç a les estructures municipals de promoció econòmica i ocupació (2,1 milions d’euros), la posada en marxa del programa “Treball, Talent i Tecnologia” (6,5 milions), el pla integral de suport a l’automoció (1,1 milions) i el desplegament del projecte pilot pel desenvolupament d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana (500.000 euros).
D’altra banda, en l’àmbit cultural s’oferirà suport als equipaments culturals municipals amb un pla de xoc (5,9 milions d’euros)  per fomentar i impulsar la programació escènica, malgrat la limitació dels aforaments; així com també l’execució d’un pla específic per a la reforma i rehabilitació d’aquests equipaments. A més, també es donarà suport econòmic al teixit cultural i s’ampliarà i fidelitzarà a nous públics.
Assegurar la prestació de serveis públics de proximitat
Amb la voluntat que els ajuntaments de la província puguin continuar prestant uns serveis públics de qualitat, com a administració més propera a les persones, la Diputació de Barcelona posarà a disposició dels municipis un conjunt de plans de reforç i suport a les estructures econòmiques locals, que han de ser la base per situar de nou l’economia en el camí del creixement, la sostenibilitat i el benestar social.
L’augment del pressupost en aquesta situació de crisi permetrà continuar desplegant la Xarxa de Governs Locals 2020-2023, a través de les tres línies de treball que la caracteritzen. Per una banda, el Catàleg de Serveis, que és  una oferta de recursos d’assistència àmplia i oberta per donar suport als serveis i activitats locals, i que compta amb una dotació de 85,1 milions d’euros.
D’altra banda, la corporació destinarà 80 milions d’euros al Programa General d’Inversions (PGI), que té per objectiu reforçar les noves inversions locals, així com el seu manteniment i reposició. Finalment, la tercera branca inclou els programes específics, com són el Pla d’Ocupació i el Pla de Garantia de Benestar, dotats amb 12 milions d’euros cadascun.
En aquesta línia, la Diputació de Barcelona mobilitzarà 211 milions d’euros per reforçar el suport financer i tributari dels governs locals, canalitzats principalment a través de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) i els crèdits que es concedeixen a ajuntaments i consells comarcals. A més, es destinen  9,9 milions d’euros a consolidar i augmentar els serveis que la Diputació ofereix als ajuntaments, com són la gestió del padró, de nòmines o de comptabilitat.
Així mateix, la corporació destinarà 14,8 milions d’euros per acabar de finançar els compromisos relacionats amb la Xarxa de Governs Locals del mandat anterior; a més de consolidar la Xarxa de Biblioteques Municipals (43,3 milions), la d’Espais Naturals i prevenció d’incendis (34,8 milions) i la xarxa local de carreteres (61,8 milions), incloent-hi una partida de 8,6 milions al projecte Smart Road.

A través d’aquest programa, la Diputació treballa per interconnectar la província per assegurar l’equilibri territorial, fet pel qual durant aquests 2021 es realitzaran 80 km de conductes soterrats, sense perill d’obsolescència, que facilitaran el desplegament de la fibra òptica.

A més, la corporació també invertirà 23,5 milions d’euros a la Xarxa Audiovisual Local (XAL), amb la voluntat d’ajudar els ajuntaments en el desplegament del seus serveis audiovisuals.

Pas ferm cap a la digitalització del territori i la transició energètic
a

L’acció de la Diputació de Barcelona té com a missió la digitalització dels municipis de la província, amb la finalitat de reduir els efectes que causa la bretxa digital. En aquesta línia, la corporació destinarà un milió d’euros als ajuntaments de menys de 20.000 habitants per ajudar-los en l’adquisició d’equipaments i llicències per a facilitar el treball en remot dels empleats públics i assegurar la continuïtat dels serveis que s’ofereixen a la població. A més, també es completarà SeTDIBA, amb nous serveis que ajudin als governs locals en la seva transformació digital.
Pel que fa a la transició energètica, el pressupost preveu subvencions per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa per xarxes de calor en instal·lacions municipals,
Normalització de les polítiques locals d’Educació, Esport i Joventut
Finalment, en aquest àmbit la Diputació de Barcelona incrementarà els fons que destina als governs locals i es desenvoluparan els projectes “Noves oportunitats educatives 4.10” i “Joventut esportiva, societat activa”.
Al llarg del 2021 es consolidarà el programa de transicions educatives i es millorarà la dotació de la Xarxa d’Equipaments Esportius Locals, tant per a la seva construcció com condicionament i digitalització.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.