La Llei de Mercats Digitals i la Llei de Serveis digitals, explicades

0
4493

El Parlament va adoptar dos textos legislatius importants que canviaran el panorama digital. Conegueu la Llei de Mercats Digitals i la Llei de Serveis Digitals.

La històrica normativa digital, adoptada el 5 de juliol, crearà un entorn en línia més segur, just i transparent.

El poder de les plataformes digitals
Les plataformes digitals, com Amazon Google o Facebook, ocupen una part important de les nostres vides des dels darrers 20 anys.

Els beneficis de la digitalització són evidents, però algunes d’aquestes plataformes que ocupen una posició dominant al mercat tenen un avantatge desproporcionat sobre els seus competidors. A més, poden influir negativament sobre la democràcia, els drets fonamentals, les societats i leconomia. Sovint determinen les properes innovacions o l’elecció dels consumidors i serveixen de guardians d’accés entre les empreses i els usuaris d’internet.

Per corregir els desequilibris, la UE treballa per actualitzar les normes que regeixen els serveis digitals mitjançant la introducció de la Llei de Mercats Digitals (DMA) i la Llei de Serveis Digitals (DSA), que crearan un conjunt únic de normes aplicables a tota la UE.

10.000

Nombre de plataformes en línia que operen a la UE. Més del 90% són petites i mitjanes empreses (pimes)

Descobriu el treball de la UE per donar-li forma a la transformació digital.

Regulació de les pràctiques dels gegants tecnològics: Llei de Mercats Digitals
L’objectiu del reglament és igualar les condicions per a totes les empreses digitals, independentment de la mida. Per acabar amb les pràctiques injustes sobre les empreses i els consumidors, la Llei de mercats digitals fixarà regles clares sobre el que les grans plataformes d’internet poden i no fer a la UE.

Les plataformes guardianes d’accés ja no podran classificar més favorablement els seus propis serveis i productes que altres de similars oferts per tercers a la mateixa pàgina web. Tampoc no podran impedir que els usuaris desinstal·lin programes o aplicacions preinstal·lades si així ho desitgen. A més, la interoperabilitat entre les plataformes de missatgeria millorarà. Els usuaris de petites o grans plataformes podran intercanviar missatges, enviar fitxers o fer videotrucades entre aquestes aplicacions.

Les normes, que busquen promoure la innovació, el desenvolupament i la competitivitat, ajudaran les empreses més petites i les noves empreses a competir amb les grans.

L’objectiu del mercat únic digital és que Europa rebi les millors empreses i no només les més grans. Per això ens hem de centrar en l’aplicació de la legislació. Necessitem una supervisió adequada per assegurar-nos que el diàleg regulador funciona.

Andreas Schwab (PPE, Alemanya)
Eurodiputat encarregat de la Llei de Mercats Digitals al PE

La nova llei establirà els criteris per considerar una gran plataforma en línia com a “guardiana d’accés”. A més, permetrà a la Comissió Europea dur a terme investigacions de mercat i preveure mesures correctores per fer front a infraccions sistemàtiques a les normes.

Un espai digital més segur: Llei de Serveis Digitals
La Llei de serveis digitals se centra a crear un entorn digital més segur per als usuaris i les empreses digitals, a través de la protecció dels drets fonamentals en línia. Entre els principals problemes que aborda la nova norma destaquen el comerç i l’intercanvi de béns, serveis i continguts il·legals en línia i els sistemes algorítmics que amplifiquen la propagació de la desinformació.

Gràcies a les noves normes, els usuaris tindran més control sobre allò que veuen en línia. Comptaran amb una millor informació sobre per què se’ls recomana un contingut específic i podran denegar o retirar-ne el consentiment amb fins de publicitat personalitzada. La nova llei inclou la prohibició total de la publicitat adreçada a menors i de la publicitat específica segons dades confidencials (per exemple, basades en orientació sexual, religió, ètnia).

A més, els usuaris estaran més ben protegits del contingut il·lícit i nociu. Les noves regles han de garantir la retirada del contingut com més aviat millor. A més, contribuiran a fer front als continguts nocius que, com la desinformació política o sanitària, no han de ser il·legals. També hi haurà millors normes de protecció de la llibertat dexpressió.

La llei inclourà normes per assegurar que els productes que es venen en línia són segurs i segueixen els estàndards més elevats a la UE.

Durant massa temps, els gegants tecnològics s’han beneficiat de l’absència de regles. El món digital s’ha convertit en un salvatge oest, en què els més grans i forts estableixen les regles. Però hi ha un nou xèrif a la ciutat: la Llei de Serveis Digitals. Ara es reforçaran les normes i els drets.

Christel Schaldemose (S&D, Dinamarca)
Eurodiputat encarregat de la Llei de Serveis Digitals al PE

Propers passos
La Llei de Serveis Digitals va entrar en vigor el 16 de novembre de 2022 i serà directament aplicable a tota la UE el 17 de febrer de 2024. No obstant això, les plataformes molt grans i els motors de cerca en línia de grans dimensions hauran de complir les seves obligacions en virtut de la nova legislació abans, com a màxim quatre mesos després que la Comissió Europea els designi. La Comissió va designar el primer grup de plataformes molt grans el 25 dabril de 2023.

La Llei de Mercats Digitals va entrar en vigor l’1 de novembre de 2022 i les seves normes es van començar a aplicar el 2 de maig de 2023. La Comissió Europea designarà els guardians d’accés com a molt tard el 6 de setembre de 2023 i, a partir de aquest moment disposaran d’un termini màxim de sis mesos per complir les noves obligacions de la DMA, és a dir, abans del març del 2024.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.