22.6.20 – BARCELONA • Barcelonès

Les entitats municipalistes, ACM i FMC, i els sindicats UGT i CCOO creen una comissió de seguiment per cobrir les necessitats del món local en l’etapa de desconfinament

0
256

La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, i els sindicats UGT i CCOO signen un acord per a la creació d’una comissió de seguiment que vetlli perquè els ens locals catalans puguin afrontar un desconfinament i retorn progressiu del seu personal amb totes les garanties.


Imatge de la reunió telemàtica. Foto: ACM.
La comissió es constituirà abans de finals d’aquest mes de juny de forma estable.
Aquest acord parteix de la trobada que es va fer a finals de maig per abordar els criteris unitaris per actuar en l’àmbit social i laboral en la desescalada de la crisi de la Covid-19 i facilitar la reincorporació progressiva del personal de l’administració local. Aquesta reincorporació sempre ha d’anar acompanyada amb l’adopció de mesures de seguretat i salut en matèria de prevenció de riscos laborals corresponent a cada lloc de treball.
Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, “el retorn a la normalitat ha d’estar basat en la protecció dels drets laborals i en les mesures de protecció per seguir prestant la màxima atenció a la ciutadania”.
La presidenta de l’FMC, Olga Arnau, afirma que “aquesta signatura d’avui és conseqüència de la col·laboració començada a gestar per la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 entre les entitats municipalistes FMC i ACM, i els sindicats CCOO i UGT. La crisi encara no ha acabat. Per això, remarco la importància de l’acord que avui hem signat, sobretot orientat a solucionar els problemes que estem segurs que aniran sorgint en un futur, no tant a nivell sanitari, sinó a nivell econòmic i a nivell social”.
Des de CCOO, “valorem positivament la concreció del treball realitzat durant aquest període que ha culminat en la ratificació d’aquest acord avui, especialment amb la creació de la comissió de seguiment, que no és el final de res sinó el principi d’un diàleg permanent i fluid entre les associacions municipalistes i els sindicats més representatius: ens ha d’ajudar a resoldre tots els temes que sorgeixin, en aquest moment en el procés de desescalada, adequació a la nova realitat i possibles rebrots, així com per afrontar la negociació de temes estratègics necessaris per atendre totes les necessitats de les administracions locals, tant des del punt de vista dels seus treballadors com del servei públic que representen. Per a nosaltres, aquest acord segueix la tradició de l’acord marc signat en el seu moment”.
Per part d’UGT, José Antonio Fernández Cáceres, considera que “és un acord que orienta els delegats i les delegades per fer front a la situació actual i als dubtes que sorgeixin d’aquesta crisi i també per a futures situacions que es puguin produir, ja que aquesta crisi sanitària encara no ha finalitzat i cal pensar que poden tornar a produir-se situacions similars. Així mateix valorem positivament la comissió de seguiment que farà front als nous reptes sobrevinguts a les administracions locals, com l’ús del teletreball”.
L’acord crea un marc estable de relacions entre entitats municipalistes i sindicats per vetllar per les necessitats del món local i posa èmfasi en les mesures que l’administració local ja ha posat en marxa per protegir el seu personal del risc i garantir, al mateix temps, la prestació de serveis essencials per a la ciutadania. Les recomanacions acordades estan pensades, sobretot, per les administracions que no tenen cap acord amb representants del seu personal per tal que els pugui servir d’orientació, com a condicions mínimes.
Les recomanacions acordades aconsellen als ens locals disposar de mitjans per elaborar plans de contingència per preveure la reincorporació progressiva, preveient mesures preventives, mesures de reorganització interna i flexibilitat horària, mesures d’aforament i distanciament social, equips de protecció individual i les condicions d’accés de la ciutadania a espais públics. També estan pensades per contemplar situacions si es produís un nou confinament.
També inclouen criteris sobre la modalitat de teletreball a distància o la desconnexió digital per garantir el temps de descans o intimitat familiar i personal. Al mateix temps, es contempla la necessitat de dotar de mecanismes per anar incorporant el teletreball en el funcionament ordinari de les administracions locals, i establir criteris en relació a vacances, permisos, activitats formatives, serveis d’atenció al públic, processos selectius i provisió de llocs de treball, reunions o viatges de treball.
La comissió de seguiment s’ha establert també amb l’objectiu que pugui elaborar noves propostes de mesures o exercir funcions de mediació entre administracions locals i representants dels seus treballadors.
L’acord entre les entitats municipalistes i sindicats l’han signat la presidenta de l’FMC, Olga Arnau; el president de l’ACM, Lluís Soler; el secretari general de CCOO de l’FSC de Catalunya, Manuel Fages; el coordinador del sector d’administració local de CCOO, Enric Quílez; i, per part d’UGT, el secretari d’administració local d’FeSP, José Antonio Fernández.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.