Dolors Conde

Alcaldessa de Castellbisbal

“No tots som iguals. Fer una llei lineal per a tots és complicat”


“La participació ciutadana en aquests moments és clau pels Ajuntaments”


0
419

Situat al Vallès Occidental a menys de 30km de Barcelona, Castellbisbal és un municipi dinàmic i acollidor amb gairebé 12.500 habitants distribuïts en 31 km2. És un poble carregat d’història, començant pel seu nom, el Castell del Bisbe. Amb restes que daten de fa 4.000 anys, el municipi s’articula al voltant de 18 nuclis. Tot això forma part de la història del poble, com també n’és part el passat d’època romana que ha deixat la seva empremta en l’arc romà i el Pont del Diable, o diferents conflictes bèl·lics que malauradament també ens han deixat el rastre del seu pas per aquestes terres, com és el cas de la torre de defensa, l’anomenada Torre Fossada. Parlem amb la seva alcaldessa, la primera que té el municipi.
“Avui una senyora pel carrer em deia que tenia un problema, si suprimim els Ajuntaments, aquests problemes poden ser molt minsos pels que estan a dalt, però pels que estem aquí dia a dia i escoltem a la gent són importants”
 
“Ara és el moment de parlar de l’encaix Catalunya-Espanya, hi ha un abans i un després, el poble vol decidir sobre el seu futur, i això el Sr. Rajoy ho hauria d’escoltar”
 
“La LRSAL és un atac a l’autonomia local i a més a més el que més greu sap és que al final a qui acaba repercutint és al ciutadà, i qui es veurà afectat és el ciutadà”
 
“Hauríem de mirar més el món local, com funciona i escoltar. I potser moltes de les coses que es fan, aplicar-les més amunt. No començar la casa des del sostre sinó des dels fonaments de baix cap a dalt, i potser sí que canviarien moltes coses”
El govern municipal de l’Ajuntament de Castellbisbal és sociovergent.
Sí, tenim un pacte en que compartim l’alcaldia. Els dos primers anys ha estat en el mandat la Conchi Llurba, de CIU, i aquesta segona part des de l’11 de juny sóc jo l’alcaldessa del PSC. 
 
Aquest acord està basat en uns eixos de treball molt definits que donen prioritat a les polítiques d’ocupació, a l’ensenyament i als serveis socials.
Efectivament. Ara mateix estem desenvolupant el pacte per l’ocupació, que és un projecte important i pioner a Castellbisbal marcat per unes prioritats i accions concretes per generar llocs de treball, i on tenim un teixit industrial molt important. Després l’ensenyament, tenim cinc centres d’educació primària i secundària i el que fem és donar tot el recolzament que podem en temes de manteniment i subvencions. I la nostra prioritat absoluta, els serveis socials, en que intentem atendre dia a dia aquelles persones que ho passen malament. De fet, el perfil de fa dos o tres anys ha canviat molt, ara és el de famílies amb 2 o 3 fills que tots dos han perdut la feina i que no tenen la possibilitat de trobar-ne i necessiten que els ajudin.
 
No deu ser fàcil per aquells que no poden seguir. Què feu des de l’Ajuntament?
Dintre dels serveis socials tenim l’atenció a la gent gran, on hi ha el SAT. Després hi ha una part més lúdica que té molt bona acollida que és la Setmana de la gent gran, i sí que és veritat que s’han anat adaptant als temps però jo penso que és un espai on la gent gran aparca una mica el seu dia a dia d’ajudar els fills, els néts… i s’ho dediquen a ells mateixos i ho agraeixen molt. També hem donat beques de menjador per aquells que el Consell Comarcal no els havia pogut donar.
 
Ens podria donar més detalls sobre el projecte d’ocupació pioner del que parlava abans?
I tant. Hi han varies fases. Ara mateix estem en la fase on la Diputació ha fet un estudi del mercat de treball, que diu que majoritàriament la gent que tenim de la borsa de treball ve del sector dels serveis, i després de la construcció. I el que farem és una taula de treball, i amb aquest estudi i el pressupost que tenim, marcar dos o tres accions concretes per tirar endavant. És un projecte on hi han implicats molts agents socials.
 
A Castellbisbal hi han moltes zones industrials allunyades del casc urbà, la seguretat ciutadana deu ser per tant, un punt important. 
Sí, i la veritat és que la col·laboració de la policia local amb els cossos de Mossos d’esquadra és molt bona. Aquí la seguretat jo diria que està d’acord amb els temps que corren, és a dir, tenim i hem tingut algun episodi d’algun robatori d’empreses sobretot, però tenim una bona policia local. 
 
Suposo que ser una zona tan industrial potencia en certa manera el teixit associatiu del municipi.
Molt. El motor de Castellbisbal són les entitats culturals i esportives. Tenim aproximadament una trentena d’associacions culturals i una trentena d’esportives, i és un goig tenir-les perquè cada vegada són més participatives, s’impliquen més, i d’una manera més intensa. La veritat és que els caps de setmana són bastant moguts perquè hi han molts actes.
 
D’escola esportiva en teniu?
No, fa molts anys hi havia una escola esportiva municipal, però ara cada entitat, de futbol, de bàsquet, té la seva pròpia escola.
 
I d’idiomes?
Privades sí, i funcionen.
 
No deixa de ser curiós que Castellbisbal tingui divuit nuclis i set urbanitzacions. 
Sí, però el fet que n’hi hagin tantes urbanitzacions i disperses, complica la prestació de serveis i l’increment de costos, sobretot amb el tema de comunicacions i línies de bus urbà. Tot i així, mica en mica les urbanitzacions es van integrant a les activitats. Tenim un sector que és un dels més allunyats i amb més població que és el sector Can Santeugini, Can Nicolau i Costa Blanca que tot i tenir el seu local social, participen bastant amb la vida del poble.
 
Llavors com gestioneu el transport públic?
Doncs tenim un sistema de transport urbà que és un autobús que fa de llançadora cap a l’estació, i alhora tenim alguna línia més que connecta les urbanitzacions amb el casc urbà. És un servei deficitari però necessari per facilitar el transport per aquells que treballen o estudien fora, i home, amb la remodelació de l’estació de fa sis o set anys hem passat de no tenir trens que paressin amb freqüència a tenir trens cada 10 minuts.
 
Seguint amb la mateixa línia, quin impacte ha tingut la connexió entre la A2 i la AP7 al municipi?
A nivell social i econòmic importantíssim perquè era i és una infraestructura necessària no només per la comarca sinó pel país. Estem molt satisfets perquè han reprès les obres a tota màquina des del mes de setembre, que des del 2010 estaven aturades i fins ara fèiem petits treballs de manteniment. La direcció d’obres té previst que estiguin acabades a principis del 2016, una bona notícia ja que hi han empreses que venen per aquesta connexió estratègica.
 
Parlem de les finances municipals. 
Bé, l’Ajuntament de Castellbisbal sempre ha estat molt sanejat, som bastant privilegiats a la comarca en aquest sentit. Tanquem amb superàvit però lamentablement no hem pogut revertir amb més serveis o amb la millora d’aquests perquè hi ha una Llei estatal que ens ho prohibeix.
 
La nova llei municipalista de l’Estat complica el món local, doncs
Efectivament, sobretot als ajuntaments, i és totalment el contrari al que fins ara el món local ha demanat, que és més finançament, més autonomia…Aquestes noves lleis són un atac a l’autonomia local i a més a més el que més greu sap és que al final a qui acaba repercutint és al ciutadà, i qui es veurà afectat és el ciutadà. 
 
I ara a la LRSAL volen delegar algunes competències als ens provincials, com els serveis socials…
Sí, i no té sentit que ara mateix uns serveis com aquests depenguin per exemple de la Diputació, i que en canvi l’Ajuntament, que és l’administració més propera al ciutadà, deixi de fer aquesta tasca. No poden desaparèixer les escoles bressol o de música perquè fan una labor molt important i social, i si es fa per un tema de racionalització, és ben bé tot el contrari.
 
Potser caldria fer-se la reforma de l’Administració Local des de baix i no des de dalt.
Exacte. És veritat que ens hem de parar i mirar què estem fent malament, i que potser hi han Ajuntaments amb endeutaments molt elevats i que no poden inclús ni pagar les nòmines dels seus propis treballadors, però no tots som iguals. Per tant, fer una llei lineal de la mateixa manera per a tothom, és una mica complicat, i més quan ni se’ns ha fet opinar.
 
Una de les solucions que proposa el govern espanyol és la supressió d’Ajuntaments.
Miri, jo seré molt radical, abans de suprimir ajuntaments s’han de suprimir altres administracions. Avui una senyora pel carrer em deia que tenia un problema, si suprimim els Ajuntaments, aquests problemes poden ser molt minsos pels que estan a dalt, però pels que estem aquí dia a dia i escoltem a la gent són importants.
 
Llavors què hauríem de fer amb les noves mesures que s’estan prenent?
No s’hauria de dictar una cosa concreta. Hauríem de mirar més el món local, mirar com funciona i escoltar. I potser moltes de les coses que es fan al món local, aplicar-les més amunt. No començar la casa des del sostre sinó des dels fonaments de baix cap a dalt. I potser sí que canviarien moltes coses.
 
Un altre tema que està generant molt de debat és el del dret a decidir. Què en pensa?
Bé, jo crec principalment que estem en un Estat democràtic i jo penso que la gent ha de poder decidir sobre el seu futur, què es el que vol i com ho vol. Estic totalment a favor del dret a decidir. 
 
I quin futur creu que esperen els nostres fills?
Ara mateix un futur una mica complicat. A més a més, aquesta llei d’educació que ens volen imposar i que és l’atac d’un sistema de model lingüístic a Catalunya, redueix els recursos per poder estudiar i trenca totalment amb la igualtat d’oportunitats. Jo vinc d’una generació on he tingut l’oportunitat d’estudiar, de treballar i de tenir moltes coses que segurament els nostres fills no ho tindran perquè el model de societat està canviant. Però sóc molt positiva, i també crec que treballant i intentant fer les coses millor es pot canviar aquest futur.
 
Fomentant la participació ciutadana per exemple?
Entre d’altres coses. En aquest mandat per exemple, hem creat la regidoria de participació ciutadana, que no existia. Des de l’Ajuntament tenim varies comissions, consells… M’agrada que la gent participi, opini, i el que percebo intento aplicar-ho. La participació ciutadana en aquests moments és clau pels ajuntaments.
 
A l’abril del 2012 Castellbisbal entra a formar part de l’Associació de Municipis per la Independència. Com està el tema de la independència amb aquest canvi d’alcaldia?
El PSC, del qual jo en formo part, quan jo no era alcaldessa va votar en contra, però nosaltres respectem aquesta decisió democràtica i continuem amb la mateixa línia. La persona que representa a l’Ajuntament l’Associació és el regidor de joventut, ell va a les reunions i nosaltres respectem això.
 
Per finalitzar, anem per una vessant més nacional. Creu que és possible que ens podem entendre millor amb la resta de l’Estat?
La cosa ha arribat a un punt que ja està complicada. Jo sí crec que és possible millorar la situació, però hi ha d’haver voluntat per les dues parts, perquè quan una persona té ganes d’entendre’s amb una altra, segur que s’arriba a entendre. Ara és el moment de parlar de l’encaix Catalunya-Espanya, hi ha un abans i un després, i el poble vol decidir sobre el seu futur, i això el Sr. Rajoy ho hauria d’escoltar.
 
  • Links relacionats
  • NULL
El primer contacte de Maria Dolors Conde Domínguez amb la política va venir fa ja uns quants anys, al 1997, quan va formar part de la llista del PSC que encapçalava el primer secretari de la formació. Amb uns quants anys a l’oposició, va ser alcaldable a les municipals de deu anys més tard, al 2007, i essent escollida, va formar govern amb TXC i ERC. Seguint l’acord de governabilitat de l’Ajuntament signat entre CIU i PSC, té lloc el juny del 2013 el relleu a l’alcaldia la socialista i diputada Dolors Conde. Es defineix com a socialista, feminista i feliç mare. Avui parlem amb ella.
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Un llibre de capçalera: En tinc varis, però, “La casa de los espíritus”
  • Una pel·lícula especial: “El niño del pijama de rayas”
  • Una cançó: Qualsevol de’n Joan Manel Serrat
  • Un plat de cuina: Patates fregides i ou ferrat
  • Un país: Catalunya
  • Un viatge: Cuba
  • Un esport: El futbol
  • El que més valora d’una persona: La honestedat

Castellbisbal



Castellbisbal és un municipi que pertany a la comarca del Vallès Occidental. Situat en una àrea geogràficament abrupta, de tradició agrícola i actualment industrials, el trobem localitzat al marge esquerre del riu Llobregat, en la seva confluència amb la riera de Rubí.

En tractar-se d'un municipi extens s'ha afavorit l'aparició de nuclis població dispersos, com urbanitzacions i nombrosos polígons industrials. La proximitat a Barcelona i les bones comunicacions, unides a l'expansió territorial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona han provocat un fort creixement demogràfic del municipi en els darrers anys, assolint la xifra d'11.272 habitants, segons les darreres dades.

El monument més conegut del municipi és el Pont del Diable, que travessa el riu Llobregat entre els termes de Castellbisbal i Martorell. L'actual és tracta d'una reconstrucció realitzada l'any 1963 d'un pont gòtic del 1289 (d'un sol arc per evitar les riuades), sobre una base romana i formava part del calçat de la Via Augusta.




FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.