Presentació del cicle de diàlegs “Alcaldes i Universitat”, organitzat per alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra

0
1397

Dimarts, 25 de febrer de 2022, va tenir lloc la presentació del cicle de diàlegs “Alcaldes i Universitat”, promogut per alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra. L’acte va comptar amb la presència de:

  • La Hble. Sra. Joana Ortega, Vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya (2010-2015) i Secretària General de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
  • Dr. Miquel Salvador, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF
  • Dr. Carles Ramió, professor de la Facultat de Ciències Polítiques de la UPF
  • Sr. Xavier Roca, director i editor d’Alcaldes.eu.
  • Sr. Eduard Berraondo, periodista i conductor de les sessions del cicle.

Que van presentar el cicle davant d’alumnes de tercer curs de Ciències Polítiques de la UPF.

En el seu torn, el Dr. Ramió presenta breument (i dona la benvinguda a) tots els ponents de la taula, i cedeix la paraula al Sr. Berraondo, qui també saluda els assistents i explica el propòsit del projecte alcaldes.eu i fa un breu relat del “Cicle d’Alcaldes i Universitat” i les edicions d’anys anteriors. Igualment, enumera els noms d’alguns dels alcaldes i alcaldesses que participaran en les sessions següents (Marc Castells, Adam Tomàs o Núria Escarpanter, entre d’altres). 

Seguidament, el Dr. Salvador explica com, des del Deganat de la Facultat, s’ha volgut impulsar sempre el diàleg entre els àmbits acadèmics i professional de la política. El Cicle és, en aquest sentit, una activitat rellevant. Agraeix la col·laboració d’alcaldes.eu i recorda els assistents que el procés de formació també té a veure amb la interacció entre la teoria i la pràctica. A continuació dona la paraula a la ponent convidada del dia d’avui, demanant-li que expliqui la seva trajectòria personal en el camp polític i de quina manera pot inspirar els estudiants presents.

La Sra. Ortega agraeix la invitació i s’adreça als assistents explicant-los que en el món de la política hi ha molts “encerts i errors”. Recorda, en aquest sentit, que una de les primeres coses que va fer quan va ser nomenada com a vicepresidenta del Govern de la Generalitat va ser remodelar el seu departament i cessar el Sr. Ramió com a director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Considera que aquest va ser un “error” que es va reparar una vegada va esdevenir conscient del talent del Sr. Ramió. Finalment, va proposar-lo com a membre d’un Consell d’Experts que va estar assessorant el Govern durant la resta de la legislatura.

Amb aquest exemple, explica Ortega, volia transmetre de quina manera la trajectòria professional d’una persona que estudia ciències polítiques pot trobar molt de camp per desenvolupar-se.

Seguidament, la Sra. Ortega fa un relat de la seva pròpia trajectòria professional. Explica que, seguint un consell del seu pare, va decidir “baixar a l’arena” i canviar aquelles coses que no li agradaven. I, en aquest sentit, el 1992, va decidir entrar en política i fer-ho com a consellera municipal de l’Ajuntament de Barcelona, una ciutat que l’apassiona. Aquesta figura era una mica amateur i voluntària i s’ocupava de treballar per un districte de la ciutat. Però la seva feina va ser tinguda en compte posteriorment i, el 1996, se la va convidar a formar part de la llista electoral de CiU. Fins l’any 2007 va ser regidora, en l’oposició, de l’Ajuntament de Barcelona i va tenir oportunitat de conèixer a fons el “cor” de la ciutat de Barcelona.

Explica que aquesta experiència municipal li va aportar una sèrie de coneixements i aptituds diverses que la van ajudar a dominar els formalismes, les polítiques socials i de gènere, les complexitats de la gestió pública, etcètera.

Posteriorment se li va demanar que formés part del Govern de la Generalitat i així va ser nomenada Vicepresidenta i Consellera de Governació i Relacions amb el Parlament. Diu que aquest fet li “va canviar la vida” perquè va deixar de tenir vida privada i anonimat. A canvi, però, va guanyar una visió ampla de tot el país, perquè se n’ocupava de l’administració de la Generalitat i, també, del món local i les lleis que hi apliquen.

Recorda que, una vegada es va situar en el càrrec, va buscar un equip sòlid, amb persones que tenien coneixements i ambició de conèixer més. Explica que va haver de buscar “dues peces importantíssimes”: un cap de gabinet i un responsable de Relacions amb el Parlament. El primer era una persona d’absoluta confiança, capaç de gestionar una agenda complexa i que ajudava a prendre decisions estratègiques, elaborar discursos o emprendre certes accions adreçades a la resta del departament.

L’altra figura, el responsable de Relacions amb el Parlament, és una persona amb una “visió de 360 graus” i amb capacitat de relacionar-se amb tothom, fins i tot l’oposició, i estar al cas de totes les mocions, interpel·lacions i tràmits legislatius. Recorda Ortega que sovint, quan l’oposició l’interpel·lava i calia anar preparada a les exposicions i rèpliques, calia tenir una idea precisa d’allò que es preguntaria i, en aquest sentit, aquest responsable de Relacions era la figura clau, perquè anava a parlar prèviament amb el diputat de l’oposició. 

Ortega explica que “és necessari equivocar-se i que a base d’errors és que aprenem”. Però també compta molt l’actitud d’escolta activa i les ganes d’agafar experiència. Aclareix que aquesta experiència és molt valuosa tant en el món públic com en el privat, perquè “cada cop està posant més els ulls en persones provinents de la política”.

Un cop va sortir del Govern, Ortega va passar per un període d’incompatibilitats que li va impedir treballar en cap expedient en el què hagués treballat com a governant. Així va ser com va crear una firma de consultoria i especialitzar-se en el tema de l’ètica pública. Oferia així serveis d’assessorament en transparència i ètica a entitats privades que volien establir relacions amb ajuntaments i administracions públiques.

En la seva etapa més recent, l’Associació Catalana de Municipis li ha demanat que s’incorporés com a Secretària General. L’ACM és una entitat privada que dona serveis als ajuntaments. Recorda que es va trobar en una situació d’inhabilitació que li impedia la gestió en entitats públiques però que, aquest projecte, li permet ara tenir el món local novament en el seu àmbit de visió.

Explica que l’ACM té quatre àrees d’intervenció  principal: els continguts legislatius, la central de compres, l’àrea jurídica i la formació. I que en aquesta darrera hi ha tingut una “obsessió” personal. Creu que els alcaldes i alcaldesses del país acumulen experiència i coneixement en moltes àrees rellevants, des de l’oratòria fins a la gestió d’equips i la sensibilitat política, i que això cal promoure-ho i aprofitar-ho.

Recorda que a Catalunya, el 77,7% dels ajuntaments tenen menys de 5.000 habitants i només 67 en tenen més de 20.000. Això implica unes necessitats molt importants per a molts municipis que no tenen capacitat d’assumir, en exclusiva, una figura de fedatari públic com pot ser un secretari o interventor. És en aquest sentit que fa les recomanacions següents als alumnes:

Primera, el món local necessita molt de talent que surti de les universitats i que s’hi vulgui dedicar. Recorda que un reportatge recent explicava que hi ha una absoluta manca de secretaris i interventors als municipis i que, a més, l’edat dels que hi ha és elevada i es jubilaran aviat. Això generarà una gran oportunitat de desenvolupament professional per a tots els estudiants a la sala.

Igualment, també explica que el món privat està buscant també moltes persones amb coneixement i habilitat sobre els àmbits de contractació administrativa, perquè cada vegada hi ha més empreses que volen licitar paquets i serveis per a les administracions i el desconeixement és molt gran.

Igualment hi ha necessitat d’aquest talent en l’àmbit de la compliance. De fet, quan es demanen fons europeus, com ara els Next Generation, un dels requisits és que la part sol·licitant (ajuntaments, per exemple) estableixin plans integrals per demostrar que els recursos estan gestionats de manera impecable. I el mateix succeeix amb els requisits de gènere. 

Ortega estima que en els propers anys hi haurà moltes vacants i convida als estudiants a seguir-se formant, ja sigui per treballar com a tècnics de gestió pública o, com no, per entrar en política.

El Dr. Salvador agraeix la intervenció i se suma a aquesta invitació. Seguidament, es dona l’acte de presentació per conclòs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.