Pla de Barris i Viles de Catalunya 2025-2029. Foto: Ruben Moreno

President Illa: “El Pla de Barris i Viles, amb el qual mobilitzarem 1.000ME, és una gran oportunitat per a tots els municipis de Catalunya”

0
52

Està previst que al juliol s’obri la convocatòria d’aquest 2025 i que, a final d’any, es resolguin les sol·licituds de la primera convocatòria

Els ajuntaments dels municipis on s’intervingui hi aportaran un total de 600 milions

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat aquest matí l’acte de presentació del nou Pla de Barris i Viles 2025-2029, al qual “el Govern destinarà 1.000 milions d’euros”. La inversió es complementarà amb aproximadament 600 milions provinents dels ajuntaments i permetrà invertir en uns 120 programes de transformació física, transició ecològica o acció sociocomunitària.

A l’Auditori d’Eduard Toldrà, davant la presència d’alcaldes i alcaldesses d’arreu del país, el cap de l’Executiu ha assegurat que el pla “és una gran oportunitat per a tots els pobles i ciutats de Catalunya”, independentment de la seva dimensió, i que és “una política cabdal per al Govern”, per això l’Executiu va constituir un comissionat especial per a aquest pla.

Illa ha destacat que aquest projecte és una mostra clara “d’una política pública transformadora feta amb consens i amb col·laboració”, i ha reivindicat el “paper fonamental” que hi juguen els ajuntaments, perquè són “qui millor coneix on és prioritari actuar i com s’ha de fer”. “Millorar la col·laboració amb els ajuntaments i treballar conjuntament amb el món municipal és un eix estratègic per part del Govern”, ha reblat.

“El govern de Catalunya compleix allò que diu. Aquest pla és un compromís de la meva investidura, és un compromís que vam adquirir també amb el món municipal i avui ja podem presentar una realitat concreta que començarà a arrencar el mes de juliol”, ha subratllat el president per cloure la seva intervenció.

Per la seva banda, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha destacat que el projecte respon, d’una banda, “a la idea d’enfortir el país en benefici de la gran majoria” i, de l’altra, “a una voluntat del Govern de Catalunya de justícia cap als nostres conciutadans i conciutadanes”. “La Llei de barris porta millores a territoris concrets i espais que han de ser de continuitat on és de justícia fer créixer la renda i sobretot les oportunitats”, ha afegit.

Paneque també ha apuntat que el treball de la Llei de Barris del Govern “serà colze a colze amb els ajuntaments, i serà un procés obert a la innovació a través de la nova Oficina Tècnica de Barris i viles”.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López; del president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Mataró, David Bote, i del vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich.

Dotació pressupostària

El Pla de Barris i Viles comptarà amb una inversió total de 1.600 milions d’euros en el període 2025-2029.L’Executiu assignarà al Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles una dotació pressupostària de 200 milions d’euros anuals durant 5 anys per dotar 5 convocatòries.Aquest fons serà destinat a cofinançar els Programes Memòria d’Intervenció Integral, és a dir, el Pla de Barris a escala local.

A part dels 1.000 milions que el Govern assignarà per finançar el Pla, els ajuntaments també s’hi coresponsabilitzaran assignant un total aproximat de 600 milions d’euros. Aquesta injecció pressupostària permetrà finançar entre 100 i 120 actuacions.

L’execució progressiva del Pla de Barris i Viles de Catalunya 2025-2029 generarà un impacte socioeconòmic directe, indirecte i induït estimat en 1.800/1.900 milions d’euros.

Calendari

Després que el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, hagi presentat el Pla, es donarà a conèixer de la mà de les Diputacions i les Delegacions del Govern en diferents actes arreu del territori i es preveu aprovar el decret que recull el Pla durant el mes de juny al Consell Executiu. Després de l’aprovació es farà una jornada tècnica adreçada a tots els ajuntaments interessats en la primera convocatòria. Es preveu que al mes de juliol es publiqui la primera convocatòria, que els consistoris puguin presentar les sol·licituds fins al 30 de setembre i que, abans de final d’any, estigui resolta.

Transformar el país des dels seus barris, prioritat estratègica

El Pla de Barris i Viles és una prioritat estratègica recollida al Pla de Govern 2024-2027 en l’àmbit de la cohesió social i l’equitat territorial. El programa busca reduir les desigualats territorials i socials; millorar les condicions de vida i garantir l’accés equitatiu a serveis bàsics i habitatge digne; empoderar les comunitats amb la participació activa, i construir prosperitat compartida.

El Pla de Barris és també l’instrument clau per desplegar la Llei 11/2022 de millora urbana, ambiental i social per transformar el país des dels seus barris.

El decret que desplega la llei facilita la identificació objectiva de barris, viles o àrees urbanes d’Atenció Especial i concreta les característiques, els continguts dels plans de barri locals i els requisits per poder-ne ser beneficiaris.

Actuacions subvencionables

El Pla de Barris compta amb tres línies d’intervenció que engloben totes les actuacions subvencionables:

  • Transformacions físiques (en l’àmbit de l’urbanisme, l’habitatge i l’eficiència energètica i hídrica).
  • Transició ecològica (en actuacions d’emergència climàtica, infraestructura verda urbana, serveis ambientals i economia circular).
  • Acció sociocomunitària (en relació amb la reducció de les desigualtats socials, l’equitat de gènere, salut i educació i economia i ocupació).

S’hi podran presentar municipis,individualment o agrupats, sempre que els barris o àrees compleixin els criteris d’Àrea d’Atenció Especial que recull la Llei 11/2022 i el Decret de desplegament. També hi poden optar les entitats municipals descentralitzades afectades per dèficits urbanístics, ambientals o socials.

Els criteris per complir la condició d’Àrea d’Atenció Especial són:

  • Ha de tenir una renda neta mitjana per persona inferior a la mitjana de Catalunya i assolir mínim 50 punts sobre 150 segons els indicadors objectius que fixa el decret.
  • Ha de presentar homogeneïtat i continuïtat espacial, ja sigui en termes físics, morfològics o socioeconòmics.
  • La dimensió poblacional ha de ser raonable per garantir que les actuacions integrals siguin viables i efectives.

L’import dels Programes Memòria d’Intervenció Integral que poden presentar els ajuntaments varia segons la seva població.

  • Per als municipis de més de 20.000 habitants, en cap cas poden ser elegibles Programes amb un pressupost total superior a 25 milions d’euros o inferior a 6 milions d’euros.
  • Per als municipis de menys de 20.000 habitants, en cap cas poden ser elegibles Programes amb un pressupost total superior a 12,5 milions d’euros o inferior a 3 milions d’euros.

El finançament de les actuacions han de representar, com a mínim el 50% i com a màxim el 75% del pressupost global dels programes (excepcionalment, el 90%) d’acord amb els criteris de convocatòria. Aquests establiran franges de finançament segons tram de població als municipis.

Mecanismes de control i gestió

El Pla també recull instruments per la gestió i avaluació:

  • Oficina Tècnica de Barris i Viles.Formada per 15 funcionaris encarregats de la gestió de les convocatòriesi funcions d’assistència i assessorament dels ajuntaments implicats en Pla.
  • Comissió Gestora de Fons de Recuperació Urbana, Ambiental, Social de Barris i Viles.Comissió establerta a la Llei per examinar i proposar la resolució de sol·licituds de presentades pels ajuntaments. La conformen representants de la Generalitat, entitats municipalistes (FMC, ACM) i sectors socials (CONFAV, Taula Tercer Sector).
  • Consell Assessor del Pla de Barris i Viles. Té per objectiu analitzar, proposar i avaluar la implementació, els efectes i els impactes de l’aplicació del Pla.Es preveu que estigui integrat per entitats representatives, universitats i experts.
  • Comissió Mixta Institucional del Pla de Barris i Viles. Per analitzar la implementació, els efectes i els impactes de l’aplicació del Pla a nivell institucional. Està previst que estigui conformada per representats de les quatre Diputacions i les entitats municipalistes FMC i AMC.

Aquests instruments estaran encapçalats o presidits pel Comissionat per a l’Impuls de les polítiques de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles. El Comissionat va ser aprovat el 14 d’agost del 2024, en la primera sessió del Consell Executiu encapçalat pel president Illa.

També s’han establert mecanismes per monitorar el correcte desplegament de la convocatòria com un pla d’avaluació de la llei, un mapa de vulnerabilitat urbana o uns comitès de seguiment de l’execució dels plans de barris locals.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.