20.9.19 – BARCELONA • Barcelonès

Treball, Afers Socials i Famílies destina 438 milions d’euros a mesures d’estímul i foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local

0
198

El Servei públic d’Ocupació de Catalunya aprova la programació pel bienni 2019-2020 amb la qual preveu atendre 690.000 persones
 
La meitat dels i les participants en programes del SOC s’insereixen laboralment


Imatge de la reunió. Foto: govern.cat.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destinarà el proper any 438,4 milions d’euros al desplegament de polítiques actives d’estímul i foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic local. D’aquests, més de 304,8 milions d’euros es distribuiran a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), mentre que més de 133,3 es destinaran a altres programes ocupacionals del Departament. Aquest pressupost total suposa un augment de 30 milions d’euros respecte a l’any 2018.
 
L’acord per destinar un pressupost de 304,8 milions d’euros al SOC s’ha pres aquest matí a la reunió del consell de direcció d’aquest organisme, que ha comptat amb la participació de la Generalitat així com de les associacions patronals, sindicals i entitats municipalistes. Amb aquesta dotació econòmica es preveu atendre 690.000 persones (tant ocupades com desocupades) a través dels programes del SOC així com amb d’altres serveis prestats a les Oficines de Treball.
 
Els 304,8 milions d’euros es distribuiran a través de sis tipus d’actuacions entre les quals destaquen especialment els programes de foment de l’ocupació i els orientats a acreditar i/o millorar la qualificació professional. També hi ha partides importants pel desenvolupament econòmic local i l’orientació professional. Finalment, el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació, l’estímul a la mobilitat geogràfica i la intermediació laboral també incorporen dotacions pressupostàries.

Tot aquest paquet d’actuacions s’emmarca en una estratègia al voltant de tres eixos que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fixat com a prioritaris pels propers dos anys:

 • Cohesió social, focalitzant les actuacions en les persones i els col·lectius que requereixen una atenció prioritària.
 • Formació i qualificació professional, millorant  la qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral.
 • Valoritzar el paper de les empreses, situant-les en el centre de l’estratègia de foment de l’ocupació.

 A partir d’aquests eixos, el Servei públic d’Ocupació de Catalunya manté i reforça un ampli ventall de programes adreçats principalment als col·lectius més vulnerables com els majors de 45 anys, les persones aturades de llarga durada, les dones, els i les joves i les persones perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania, entre d’altres. A tots aquests col·lectius s’adrecen principalment un ventall de programes i actuacions entre les quals i com a novetat destaquen:

 • Pla de Qualificació en Tecnologia Mòbil, per formar i qualificar professionals en els diferents àmbits de les TIC que requereix el mercat laboral
 • Pla pilot de Certificats de Professionalitat en instituts
 • Programa d’aprenentatge per a la professionalització destinat a persones en situació de desocupació i en risc d’exclusió social i laboral
 • Intermediació laboral en agències de col·locació
 • Programa de formació en el marc de la campanya agrària
 • Contractació de més d’un centenar de persones per reparar els danys causats per l’incendi del juny a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià

 A banda d’aquestes novetats, el Servei públic d’Ocupació de Catalunya manté els seus programes entre els quals destaquen:

 • Accions de formació d’oferta adreçades prioritàriament a persones treballadores desocupades (FOAP). La formació té per finalitat oferir a les persones treballadores, prioritàriament a les desocupades, una formació ajustada a les necessitats del mercat laboral i afavorir així la productivitat i la competitivitat de les empreses, així com la qualificació i la promoció de les persones treballadores de l’àmbit territorial català.
 • Treball i Formació. És un programa que integra accions d’experiència laboral i accions de formació, adreçat a persones en situació d’atur, per afavorir-ne la inserció laboral i millorar-ne l’ocupabilitat, i accions de coordinació i suport tècnic
 • Projectes Singulars. L’objectiu és reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals de les persones joves no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació, mitjançant la combinació de dues o més actuacions de les encabides en la Garantia Juvenil.
 • Enfeina’t. Aquest programa fomenta accions per a la contractació laboral temporal i acompanyament a la inserció de les persones en situació d’atur de llarga durada amb l’objectiu de millorar la seva ocupabilitat, trencar amb la seva situació de desocupació i, d’aquesta manera, evitar-ne la cronificació i facilitar-les experiència professional per a la seva inserció laboral.
 • Programes d’orientació. L’orientació integra els serveis i els programes personalitzats d’informació, d’acompanyament, de motivació i d’assessorament que, tenint en compte les circumstàncies personals i professionals de cada persona usuària, li permeten conèixer les capacitats, els interessos i el perfil ocupacional, així com gestionar l’itinerari de qualificació, en la recerca d’ocupació o en la posada en marxa d’iniciatives empresarials.
 • Treball als barris. Es posa a disposició de les entitats beneficiàries un conjunt d’accions en l’àmbit de l’ocupació i del desenvolupament local, deixant a iniciativa de cada municipi el disseny i la planificació sobre quines de les actuacions poden encaixar millor en el seu propi projecte.

 
Com a novetats pel que fa a la Programació 2019-202, també s’hi ha afegit algunes actuacions noves. D’una banda, una iniciativa per contractar més d’un centenar de persones aturades per treballar a les tasques de reparació dels danys causats per l’incendi del passat mes de juny a la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià.
 
La meitat dels i les participants en programes del SOC s’insereixen laboralment
 
Tot aquest paquet d’actuacions vol donar continuïtat i reforçar els bons resultats que els programes del Servei públic d’Ocupació de Catalunya han proporcionat els darrers anys. El 2018, per exemple, un total de 680.950 persones van participar en algun dels programes del SOC, de les quals 323.978 (gairebé el 50%) van aconseguir inserir-se laboralment. Per col•lectius la major part de les persones participants van ser dones (357.134), majors de 45 anys (251.489) i joves (173.782).
 
L’any passat, el SOC també va facilitar a 27.561 persones l’accés a cursos de formació. Una formació que també el Servei públic d’Ocupació imparteix a través dels 8 Centres d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) i el Centre d’Automoció de Martorell, que l’any passat van matricular 3.465 i 213 alumnes respectivament.
 
Els resultats del 2018 també fan evident la cada vegada major participació i col·laboració amb el SOC del món empresarial, les entitats privades i el món local. El 2018 un total de 5.223 empreses van oferir pràctiques a 13.215 persones mentre que 2.069 entitats privades i 886 ens locals van aprofitar les subvencions a la contractació per incorporar personal a través de programes del SOC.
 
Una altra dada rellevant té a veure amb l’activitat a les 69 Oficines de Treball, on el 2018 es van fer 2,2 milions d’atencions i 486.600 entrevistes. Les empreses, a més, van oferir 30.791 llocs de treball a través del Servei públic d’Ocupació de Catalunya.
 
Altres aspectes destacats que marquen l’activitat del SOC l’any passat són:

 • S’ha incrementat un 12,24% el nombre de persones beneficiàries de la Formació Professional.
 • S’està enllestint el desenvolupament dels instruments per consolidar la concertació territorial.
 • S’han aprovat 23 convocatòries anticipadament per garantir la continuïtat dels programes i evitar un parèntesi en el trànsit al 2019.
 • S’han intensificat les avaluacions periòdiques dels programes amb el compromís de millorar les Polítiques Actives d’Ocupació.
 • S’han incrementat el nombre de programes implementats conjuntament amb altres Departaments del Govern.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.