Trobada d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya: una cita obligada

0
2388

Alcaldes.eu celebra un esdeveniment únic, rellevant i emotiu el 8 de maig

Coincidint amb la fi de la legislatura municipal, alcaldes.eu promou la seva tradicional Trobada d’alcaldes i alcaldesses.

Presidirà l’acte la Consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya,
Hble. Sra. Laura Vilagrà

El proper dilluns, 8 de maig, alcaldes.eu celebrarà la seva ja tradicional “Trobada dels alcaldes i les alcaldesses de Catalunya” al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. L’esdeveniment és únic per diverses raons, entre les que destaquen la seva singularitat, la continuïtat en el temps, la rellevància social i l’emotivitat. En aquest article fem un recordatori de les tres edicions anteriors i us presentem les principals activitats previstes per a l’edició de 2023.

RESERVA D’ENTRADA/INSCRIPCIONS

Us hi esperem.
Per a més informació sobre preus i reserves, consulteu:

Silvia Sánchez
667 665 866 – 933 390 812
atencio@alcaldes.eu

Singularitat: l’únic gran encontre d’alcaldes i alcaldesses del país

La Trobada és un esdeveniment regular, però no freqüent. Es celebra cada quatre anys, coincidint amb la finalització de la legislatura municipal en curs i amb la convocatòria de noves eleccions. Alcaldes i alcaldesses de tot el país, i de totes les ideologies i partits, s’apleguen per donar-se la mà, compartir taula i, de manera simbòlica però eficaç, reconèixer en conjunt la feina feta.

No hi ha constància d’altres esdeveniments equiparables ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat. Si més no, amb un caràcter de germanor i de gratitud envers la tasca realitzada. Els paral·lelismes més propers cal trobar-los en congressos i conferències d’altres contrades amb una vessant molt més tècnica i formativa que no pas de clausura de l’exercici.
Obert a la participació d’alcaldes i alcaldesses de grans ciutats i pobles petits, de les àrees metropolitanes o de les comarques, la Trobada ha comptat amb un total de més de 400 assistents entre les seves tres edicions anteriors: 2011, 2015 i 2019. D’aquests assistents, el gruix principal han estat alcaldes i alcaldesses, els protagonistes de la política municipal, però també hi han participat representants del món periodístic, acadèmic, empresarial i d’altres institucions polítiques rellevants, en especial la Generalitat de Catalunya, les Diputacions i els Consells Comarcals.

Continuïtat: un valor escàs en temps volàtils

Aquest 2023, la “Trobada dels alcaldes i les alcaldesses de Catalunya” compleix quatre legislatures de vida. La primera edició es va celebrar el 2 de maig de 2011 al Palau de la Música Catalana. La segona (4 de maig de 2015) i la tercera (6 de maig de 2019) es van celebrar al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Amb gairebé setze anys a les seves espatlles, la cita s’estableix com una part de la tradició de l’ecosistema polític català.

Una mica d’hemeroteca

La celebració de la Trobada dels Alcaldes i les Alcaldesses de Catalunya és motiu de seguiment per part de mitjans de comunicació de tot el país. Les principals capçaleres es fan presents i informen la ciutadania a través de cròniques, reportatges i, sovint, entrevistes als participants. A continuació trobareu algunes de les cròniques i aparicions en diferents mitjans de comunicació al llarg d’aquests anys:


• Llegiu aquí la notícia de la Trobada de 2011 a alcaldes.eu


• Llegiu aquí la notícia de la Trobada de 2015 a alcaldes.eu
RTVE (A partir del 5’22”)
El Punt Avui
ACN
TV3 (A partir del 15’35”)
Europapress
La Vanguardia
El Periódico
BTV


• Llegiu aquí la notícia de la Trobada de 2019 a alcaldes.eu
Europapress
Agencia EFE
TV3 text
TV3 migdia (12’04)
TV3 vespre (18’59)
RTVE (8’25)
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Aldia.cat
Llobregat digital
ACM
FMC
Gente digital

Els historiadors diran que el panorama social, tecnològic, econòmic i, fins i tot, sanitari de Catalunya ha canviat moltíssim en els darrers anys. En dues dècades hem passat per etapes de crisi econòmica, una pandèmia i un procés sobiranista. I l’activitat política n’ha patit les conseqüències en la forma de constants canvis i crisis de govern, adaptacions de les estratègies i els programes i de molts plans de contingència superposats. La continuïtat no és un atribut fàcil de trobar en temps tan volàtils.

En canvi, l’àmbit de la política municipal ha romàs constant. Alcaldes i alcaldesses s’han mantingut al peu del canó, davant de qualsevol inclemència, donant servei a la ciutadania. Com a testimoni de les realitats municipals, alcaldes.eu ha entrevistat centenars d’alcaldes en aquests anys i ha copsat una voluntat de treball que ha seguit avançant, amb independència de les discussions de la gran política i dels problemes de la resta del món. I reconèixer la feina feta, de manera constant, ha estat una de les missions d’aquesta Trobada.

Rellevància social: presència de les institucions i personalitats polítiques

De forma paral·lela a la seva singularitat i constància, la Trobada ha comptat des dels inicis amb el recolzament, la participació i el parlament de les grans organitzacions polítiques del país. Al llarg dels anys han expressat els seus agraïments vicepresidentes de la Generalitat de Catalunya, titulars de Conselleries, alcaldes de la ciutat de Barcelona i batlles de grans i menudes poblacions del país, a banda de presidents de Diputació i de Consells Comarcals.

Són encara recordades les paraules de persones com Jordi Hereu i Xavier Trias, o Joana Ortega, i Miquel Buch, que en cada moment ostentaven els càrrecs d’alcaldes de Barcelona, Vicepresidenta del Govern i Conseller d’Interior, respectivament. Tots tres s’adreçaven als presents agraint-los l’exemplar dedicació als seus municipis i animant-los a construir els valors democràtics des de la primera línia de servei al ciutadà.

També destaquen les participacions habituals de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya – entitats integrants del Consell Assessor d’alcaldes.eu – en la figura dels seus respectius Presidents d’aquests anys, com ara Salvador Esteve, Miquel Buch, David Saldoni, Xavier Amor o Manel Bustos. Com també les de l’estament acadèmic (especialment, de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, amb qui alcaldes.eu col·labora assíduament) i molts representants del món empresarial que han ajudat a fer possible la celebració.

Emotivitat: reconeixent i agraint la feina ben feta

Per a tots els participants, la Trobada dels alcaldes i alcaldesses és un moment per celebrar la fi d’una legislatura i saludar l’inici de la següent. Així les coses, en cada edició es reserva un espai especial per agrair i distingir la feina d’aquells alcaldes i alcaldesses que, després d’anys de dedicació, decideixen donar un pas al costat i no presentar-se als nous comicis.

Cadascun d’aquests representants municipals és convidat a pujar a l’escenari i a rebre un diploma d’agraïment i un sincer aplaudiment de tot l’auditori. La relació de persones que l’han rebut és ampla, al llarg dels anys. I totes elles tenen el fet comú de mostrar-se emocionats i reconeguts, en un espai únic.

L’edició 2023: la Trobada del mandat de la Covid

El proper 8 de maig alcaldes.eu celebrarà la Trobada que significa el final d’un mandat ple d’entrebancs, que ha representat un gran repte per a la gestió municipal des de tots els punts de vista. Els consistoris han hagut de patir les conseqüències d’una emergència pandèmica global, la recuperació econòmica i anímica de la població i els equips i, finament, forçar la màquina per complir el pla de mandat en poc més de dos anys més.

Alcaldes i alcaldesses compartiran el reconeixement a una legislatura tan complicada en un esdeveniment singular, de continuïtat, rellevant i emotiu. L’edició de 2023 tindrà el programa següent.

Dilluns, 8 de maig de 2023
• 13.30 h: Recepció d’autoritats
• 13.45 h: Fotografia oficial
• 14.00 h: Inici del dinar
• 15.00 h: Parlaments i lliurament de reconeixements als alcaldes i alcaldesses
• 15.30 h: Visita guiada al Born Centre de Cultura i Memòria
• 16.00 h: Cloenda

Se celebrarà al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

RESERVA D’ENTRADA/INSCRIPCIONSUs hi esperem.
Per a més informació sobre preus i reserves, consulteu:

Silvia Sánchez
667 665 866 – 933 390 812
atencio@alcaldes.eu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.