Bretxa salarial de gènere: el PE aprova noves normes de transparència

0
3779

  • A la UE, les dones guanyen de mitjana un 13% menys que els homes pel mateix treball
  • El secret salarial té els dies comptats: els treballadors tenen dret a rebre informació salarial per a la seva categoria professional
  • Sancions dissuasòries, incloses multes, per a les empreses infractores
  • Les companyies hauran de prendre mesures si la seva bretxa salarial supera el 5%

La nova legislació obligarà les empreses de la UE a divulgar informació per facilitar als treballadors la comparació de salaris i evidenciar possibles diferències de gènere.

Segons les noves normes -que l’Eurocambra va aprovar dijous per 427 vots a favor, 79 en contra i 76 abstencions-, les estructures retributives per comparar salaris s’hauran de basar en criteris que no facin diferències de gènere. Aquests criteris també s’han d’aplicar als sistemes d’avaluació i classificació de llocs de treball, als anuncis de vacants ia la denominació del lloc. Els processos de selecció i contractació s’han de dur a terme de manera no discriminatòria.

Si la informació sobre salaris mostra una diferència de gènere d’almenys un 5%, els ocupadors han d’efectuar una anàlisi conjunta dels salaris en cooperació amb els representants dels treballadors. Els Estats membres hauran d’establir sancions efectives, proporcionades i dissuasòries —com a multes— per als ocupadors que infringeixin les normes. Els treballadors que hagin patit danys com a resultat duna infracció tenen dret a demanar una indemnització. Per primera vegada, les normes inclouen la discriminació interseccional i els drets de les persones no binàries en el seu àmbit daplicació.

Fi del secret salarial

Les normes estipulen que els treballadors i els seus representants tenen dret a rebre informació clara i detallada sobre els salaris individuals i mitjans, desglossats per gènere. També posaran fi al secret salarial: es prohibiran les clàusules contractuals que impedeixin als treballadors revelar quant guanyen o cercar informació sobre altres categories professionals o la seva pròpia.

La càrrega de la prova passa a l’ocupador

En qüestions relacionades amb la remuneració, la càrrega de la prova passarà del treballador a l’ocupador. En els casos en què un treballador consideri que no s’ha aplicat el principi d’igualtat de retribució i vagi a la justícia, la legislació nacional ha d’obligar l’ocupador a demostrar que no hi ha hagut discriminació.

Declaracions de les ponents

Samira Rafaela (Renew Europe, Països Baixos), de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, va declarar: «La meva prioritat era garantir les mesures de transparència salarial més inclusives i amb més impacte. No només hem aconseguit, d’una vegada per totes, unes normes obligatòries per abordar la bretxa salarial entre homes i dones, sinó també tenir en compte tots els ciutadans de la UE i empoderar-los i protegir-los contra la discriminació salarial. Les persones no binàries tenen el mateix dret a la informació que els homes i les dones. Estic orgullosa que amb aquesta directiva hàgim definit la discriminació interseccional per primera vegada a la legislació europea i l’hàgim inclòs com a circumstància agreujant a l’hora de determinar les sancions».

Kira Marie Peter-Hansen (Verds/ALE, Dinamarca), de la Comissió d’Ocupació i Afers Socials, va assenyalar: «Aquesta legislació deixa molt clar que a la UE no tolerem cap mena de discriminació salarial per motius de gènere. Al llarg de la història, el treball de les dones ha estat infravalorat i mal remunerat; amb aquesta directiva fem un gran pas cap a la igualtat de retribució per un treball del mateix valor. Estic molt orgullosa que el Parlament hagi aconseguit ampliar l?àmbit d?aplicació, reforçar el paper dels interlocutors socials i garantir uns drets individuals i col·lectius sòlids».

Propers passos

El Consell haurà d’aprovar formalment l’acord abans que el text es converteixi en llei i es publiqui al Diari Oficial de la UE. Les noves normes entraran en vigor vint dies després de la publicació.

Antecedents

El principi digualtat de retribució està recollit a larticle 157 del TFUE. No obstant això, hi continua havent una bretxa salarial entre homes i dones a tota la Unió Europea d’un 13%, encara que amb variacions significatives entre Estats membres. Durant els darrers deu anys, ha disminuït, però només mínimament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.