El conseller Mascort i el director de l'ACA a l'entrada de la jornada. Foto: Govern

Barcelona • Barcelonès

Conseller Mascort: “Acompanyem els ajuntaments per garantir l’aigua en emergència i donarem suport per millorar la gestió de la demanda”

0
78

Gairebé 300 representats el món local participen d’una jornada de l’Agència Catalana de l’Aigua per abordar la situació de sequera, la gestió de les mesures d’emergència als municipis i les mesures per fer el cicle de l’aigua més resilient

En els darrers 10 anys, a través de l’ACA s’ha atorgat subvencions per fer més de 1.600 actuacions i obres de milloria en la xarxa d’abastament dels municipis

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha obert aquest dijous una jornada organitzada a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), dirigida al món local i a les persones i entitats implicades en la gestió de l’abastament urbà. El conseller ha aprofitat la inauguració per fer palès el compromís del Govern de la Generalitat amb el món local. “Sapigueu que des del Govern som al vostre costat i vull que tots vosaltres i les vostres administracions locals considereu l’ACA com una eina al vostre servei per ajudar-vos i donar-vos solucions quan les necessiteu”, ha expressat David Mascort.

El conseller ha explicat que “en pro de donar tot el suport possible, des de l’ACA hem creat l’Oficina de Suport al Món Local on us podran assessorar en temes de gestió com ara les ordenances, tarifes, controls de la xarxa o plans directors”. En el mateix sentit, ha posat en valor la convocatòria d’ajuts per valor de 120 milions d’euros per millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipal en baixa i s’ha compromès a atendre totes les sol·licituds que responguin als requisits de la convocatòria. “Per aquest motiu vam augmentar en 70 M€ la inversió inicial de 50 M€ per arribar als 120 M€”, ha fet palès Mascort.

Així mateix, el conseller ha anunciat la previsió de treure una nova línia d’ajuts per a iniciatives de gestió de la demanda per accions com ara la instal·lació de comptadors en alta, la recuperació de captacions d’abastament, la redacció de plants d’emergència en cas de sequera per a municipis de menys de 20.000 habitants o la redacció de plans directors de reutilització, entre altres. .

El conseller d’Acció Climàtica també ha recordat que en els darrers 10 anys, l’ACA ha promogut 16 convocatòries per execució d’obres, instal·lació de comptadors en alta, redacció de plans directors, subvencionant un total de 1.617 actuacions per un import total de 167 milions d’euros. Aquestes inversions han reforçat els abastaments municipals i supramunicipals, especialment en poblacions mitjanes i petites. Sense aquestes actuacions, després de 3 anys de sequera, moltes poblacions estarien en risc de desabastament.

“Els ajuntaments no només exerciu un paper clau en la vida quotidiana dels ciutadans, sinó que també són actors fonamentals en aquest cicle de l’aigua i, de fet sou uns actors importantíssims sobretot en l’eficiència de les xarxes, el consum i la pedagogia. En resum, els ajuntaments sou actors ineludibles en aquesta nova cultura de l’aigua i en la construcció d’un futur on aquesta sigui preservada i utilitzada de manera responsable”, ha conclòs el conseller.

Increment de l’aigua regenerada

En la jornada també s’ha posat en valor la reutilització de l’aigua. En aquest sentit, l’actuació més important executada ha estat la construcció de la reutilització industrial del Camp de Tarragona, que va permetre bescanviar aigua potable per aigua regenerada. Ara fa 10 anys que funciona, amb molts bons resultats. L’aigua potable alliberada per les indústries s’ha pogut destinar al subministrament de nous municipis connectats, que fins ara tenien molts problemes.

També s’han donat subvencions als ens locals per a què estenguin les xarxes de distribució d’aigua regenerada. En conseqüència, la producció d’aigua regenerada ha augmentat molt: mentre que l’any 2018 es van produir 30 hm3, l’any 2022 es van superar els 70 hm3.En el 2023 arribarem als 80 hm3.

L’ús més rellevant ha estat la reutilització potable indirecta del Llobregat, que ja fa un any que funciona. Avui estem aportant al riu Llobregat 1,6 m3/s, per ser potabilitzats. Això ha estat possible gràcies a les millores, proves i assajos duts a terme des de 2018, molt anteriors a la sequera. Actualment, el 50% de l’aigua que transcorre pel tram final del riu Llobregat és regenerada.

Prop de 300 participants

A la jornada d’aquest dijous han participat prop de 300 persones provinents d’ajuntaments, consells comarcals, empreses subministradores, entre d’altres, amb l’objectiu d’intercanviar coneixements, compartir experiències i aprofundir en temes comuns pel que fa la gestió del cicle de l’aigua.

Pel que fa als ponents, hi ha participat tècnics/ques de l’ACA, d’ATL, del Catalan Water Partnership (CWP), Aigües de Vic, Aigües de Manresa, així com de municipis com Figueres, Begur, Planoles o Vacarisses, on s’han abordat experiències vinculades a la sequera, aclariments sobre competències, propostes de digitalització del servei, d’ordenances i reglaments, i alhora conèixer bones pràctiques i casos d’èxit d’empreses subministradores aplicats al món local, així com una taula rodona, moderada pel director de l’ACA, Samuel Reyes, sobre el paper del món local en el cicle de l’aigua.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.