De Portugal als Països Baixos: dues ciutats intercanvien experiències per avançar en les seves transicions

0
4863

En el marc del programa d’agermanament del Pacte dels Alcaldes, Vila Franca de Xira, Portugal, i Hengelo, Països Baixos, van intercanviar experiències sobre la configuració del camí cap a la sostenibilitat de les seves ciutats, inspirant-se en les accions dels altres.

8 de novembre

Com a part del programa d’agermanament del Pacte de l’Alcaldia, representants de Vila Franca de Xira, Portugal, i Hengelo, Països Baixos, es van reunir per compartir les seves experiències en el desenvolupament de Plans d’Energia Sostenible i Clima (SECAP) com a part dels seus compromisos. Tot i que les ciutats difereixen en molts aspectes, l’intercanvi va aportar coneixements i idees a ambdues ciutats sobre un ampli ventall de temes, des de l’economia circular fins a la regeneració urbana i la restauració de la natura.

Economia Circular i Reciclatge
Hengelo va preparar un programa complet per a Vila Franca de Xira sobre economia circular. La ciutat holandesa va demostrar estratègies efectives de recollida i reciclatge de residus, incloent discussions amb representants del centre de reciclatge local, l’empresa de processament de residus i generació d’energia de Twence, destacant la importància de l’eficiència dels recursos.

Comunitats lliures de fòssils i cooperatives energètiques
Més enllà de la circularitat, Hengelo també va mostrar els seus barris lliures de fòssils i va organitzar debats amb ciutadans implicats en una cooperativa energètica, posant èmfasi en el paper del compromís comunitari en la sostenibilitat. Vila Franca de Xira va obtenir valuoses lliçons per fomentar la identitat i el benestar mental entre els residents.

Reutilització dels espais urbans per al benestar social i econòmic
A més d’abordar les iniciatives relacionades amb el clima i l’energia, Hengelo també va destacar la importància de la sostenibilitat social i econòmica. Van portar els seus visitants de Portugal a un antic recinte industrial del centre de la ciutat, que s’ha reutilitzat gràcies a esforços col·laboratius amb la participació dels ciutadans locals. Aquest lloc, abans descuidat, ara prospera gràcies a la participació de la comunitat i l’aportació local.

Més enllà d’aquesta iniciativa, les discussions amb ciutadans compromesos i el departament de benestar d’Hengelo van revelar el fort vincle entre el benestar mental i el sentit de comunitat, subratllant la importància de les iniciatives impulsades per la comunitat.

Restauració i innovació de la natura
Quan Hengelo va correspondre a la visita, el focus es va traslladar a la restauració i la innovació de la natura. Vila Franca de Xira va compartir la seva experiència en tractament d’aigües residuals eficient amb els recursos i sistemes de reg eficaços amb els agricultors locals. Una visita a Hychem, una empresa d’innovació biotecnològica, va mostrar la recerca d’avantguarda en la producció industrial de microalgues.

Reutilització de llocs econòmics
Ambdues ciutats es van inspirar en la transformació d’antics emplaçaments econòmics. El Parc Lineal Riverside de Póvoa de Santa Iria, antigament un dipòsit de sorra, compta ara amb senders per a vianants que connecten espais urbans i naturals, un cas exemplar de regeneració urbana.

Col·laboració continuada
L’intercanvi va aprofundir en el compromís d’ambdues ciutats per col·laborar en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldes. Els debats en curs giraran al voltant de temes crítics com la salut del sòl i la producció sostenible d’aliments, reforçant la seva dedicació al desenvolupament urbà sostenible.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.