Diàlegs alcaldes.eu – Noves visions en el reequilibri territorial – Capitals catalanes: atracció o força centrífuga

0
1952

18 de maig 2022
9:30 hores
AUDITORI DEL CAMPUS DE LA CIUTADELLA DE LA UPF (Edifici Jaume I)
Ramon Trias Farga, 25-27
08005 Barcelona

Entrada gratuïta
Per a participar en el col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Ponents confirmats

Il·lm. Sr. Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat i regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona
Il·lma. Sra. Marta Madrenas, alcaldessa de Girona
Il·lm. Sr. Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
Il·lm. Sr. Pau Ricomà, alcalde de Tarragona

Persones de contacte: Sílvia Sànchez / Bernat Gisbert
ssanchez@alcaldes.eu / bgisbert@presston.com
Tel: 667 665 866 / 93 339 08 12

Com a societat, les primeres dècades del segle XXI ens han deixat més incerteses que tranquil·litats. I, pel que fa a l’equilibri territorial, el país es troba davant de reptes importantíssims en els àmbits de l’economia, la salut, els drets individuals i col·lectius, la protecció del medi ambient o la mobilitat. Quin és el paper que hi ha de jugar els municipis i, en particular, les nostres grans ciutats capitals?

A més, la pandèmia de coronavirus ha portat a la ciutadania a fer-se preguntes molt rellevants sobre el model de vida present i futur. A les conseqüències econòmiques, socials i pressupostàries que ha tingut el confinament cal afegir-li, a més, les perspectives d’una nova crisi econòmica global i l’encariment de l’energia i els bens de primera necessitat. Com s’organitzen els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona per fer front a les demandes que puguin venir?

Fidel a la seva feina d’apropar la figura dels alcaldes i alcaldesses a la ciutadania, alcaldes.eu porta temps preguntant als nostres electes quin és el paper que juguen els municipis en l’estratègia de futur del país. Les respostes obtingudes han estat molt diverses. Per les poblacions més grans, el paper és importantíssim. D’altres, les més menudes i, sovint, allunyades, ens diuen que les grans ciutats capitalitzen la major part dels recursos del país i no fan prou per reequilibrar el territori i les oportunitats. No obstant això, tothom reconeix que és necessària la convivència de les grans ciutats amb les petites viles més perifèriques. De quina manera influeixen les capitals catalanes a les seves zones més properes?

El diàleg del 18 de maig s’emmarca en el cicle de diàlegs que alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra celebren anualment a la Facultat de Ciències Polítiques. Enguany, tornarem a comptar amb els mandataris de les quatre capitals del país per tal que ens expliquin, després de la pandèmia, quina és la situació general dels seus municipis; quins són els seus reptes i aspiracions; com gestionen la seva relació amb els municipis de les seves àrees d’influència i, de quina manera, cadascuna, pot contribuir a un equilibri territorial eficaç.

Objectiu

El diàleg se centrarà en la perspectiva de les quatre capitals catalanes i en el seu paper en el disseny de la Catalunya de 2030. Promourem un debat ric i constructiu, que ofereixi claus de comprensió del present i del futur.

Veure fulletó del col·loqui

  • Quin és el paper que hi ha de jugar els municipis i, en particular, les nostres grans ciutats capitals?
  • Com s’organitzen els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona per fer front a les demandes que puguin venir?
  • Quins són els principals projectes i reptes de cadascuna de les nostres capitals?
  • De quina manera influeixen en la vida dels municipis de les seves zones més properes?
  • Com poden contribuir, aquestes ciutats, a l’equilibri territorial del país?

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és la plataforma transmèdia especialitzada en entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.