El director general de Xarxes de la Comissió destaca el paper de Barcelona en el sector digital i tecnològic de la UE

0
114

El director general de Xarxes de Comunicació, Continguts i Tecnologia de la Comissió Europea, Roberto Viola, ha presentat a Barcelona la nova estratègia digital de la UE. Viola ha destacat que la transformació digital és una “gran oportunitat per a Espanya i per a Catalunya” i ha animat les institucions, les empreses i la societat catalana en general a treure el màxim profit d’aquesta transició “per modernitzar la societat, per millorar la manera com es gestionen les dades i per promoure el creixement i l’ocupació”. 
 
Viola ha destacat que Catalunya i Barcelona compten amb el potencial necessari per jugar un paper important en aquesta transició digital i ha posat com a exemple el centre de supercomputació BSC (Barcelona Supercomputing Centre), que ha estat seleccionat com un dels vuit centres de nova la xarxa de computació d’alt rendiment d’Europa i representa “la major inversió que la UE ha fet mai en una infraestructura científica”. En la setmana en què s’hauria d’haver celebrat el Mobile World Congress, Viola ha volgut mostrar la seva solidaritat amb una ciutat que, ha dit, “té la tecnologia, la creativitat i el coneixement” per ser un gran pol d’atracció per al sector de les telecomunicacions i el coneixement. “Barcelona és entre les tres ciutats europees que més fons reben del programa de recerca i innovació de la UE, l’Horitzó 2020”, ha afirmat.  
 
El director general de la Comissió ha participat en la presentació ‘Donar forma al futur digital d’Europa’ a la seu de les institucions europees a Barcelona. L’acte ha comptat amb la participació del conseller de Polítiques Digitals i Administració Públiques, Jordi Puigneró; la tercera tinenta d’alcaldia i responsable de Transició Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; i el secretari d’Estat de Telecomunciacions, Roberto Sánchez. El director del Barcelona Supercomputing Centre, Mateo Valero; i el professor del departament de direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’Esade, Xavier Ferràs, han clos l’esdeveniment amb un diàleg sobre el futur de la digitalització.
 
La Comissió Europea va presentar la setmana passada, a Brussel·les, la seva estratègia per tal de situar Europa en una posició de lideratge en la transició digital i garantir, alhora, el respecte als drets i als valors europeus en àmbits com la gestió de les dades i la intel·ligència artificial. Durant els pròxims cinc anys, la Comissió se centrarà en tres objectius clau per promoure solucions tecnològiques que ajudin Europa a avançar cap a una transformació digital que funcioni en benefici de les persones i que respecti els valors fonamentals. Així, l’estratègia se centra en tres eixos:
  • una tecnologia que aporti beneficis als ciutadans,
  • una economia justa i competitiva; i
  • una societat oberta, democràtica i sostenible
Alhora, l’estratègia també defineix un enfocament ambiciós pel que fa al desenvolupament tecnològic digital, així com la manera com s’ha de fer servir la tecnologia per aconseguir els objectius de neutralitat climàtica que planteja el Pacte Verd Europeu (Green Deal).
 
Com a part d’aquesta estratègia digital, la Comissió també va presentar un Llibre Blanc sobre la intel·ligència artificial. Aquest Llibre Blanc és un document de reflexió sobre els reptes que planteja la intel·ligència artificial i les opcions disponibles per a abordar-los, i es presenta com a base d’una consulta pública on s’ha convidat a participar-hi a totes parts interessades (ciutadans, empreses, institucions i organitzacions). La consulta estarà oberta fins el 19 de maig.
 
Estratègia de dades
 
A més del Llibre Blanc sobre la intel·ligència artificial, la Comissió també acaba de presentar una estratègia de dades amb l’objectiu de permetre que la societat europea es beneficiï, en el seu conjunt, de les oportunitats que generarà la nova economia de les dades –en àmbits com, per exemple, la recerca i la salut- alhora que es garanteix el compliment de les normes de privacitat i la resta de la legislació dels estats membres i de la UE. L’estratègia proposa la creació d’un mercat únic de dades, un marc legislatiu que reguli la reutilització de les dades i la transferència tant als sectors públics com privats.
 
L’estratègia digital de la Comissió també preveu impulsar el finançament de projectes que, tant en l’àmbit de la gestió de les dades com en la intel·ligència artificial, permetin reforçar la posició d’Europa en la transformació digital. Així, per exemple, es proposa destinar 15.000 milions d’euros d’inversions entre 2021 i 2027 a l’àmbit ‘Món digital, indústria i espai’ del nou programa de recerca Horitzó Europa. També es proposen 2.500 milions d’euros per al desplegament de plataformes de dades i aplicacions d’IA a través del Programa Europa Digital. Alhora, el mecanisme ‘Connectar Europa 2’, que ha de començar a funcionar el 2021, inclourà també línies de finançament per a projectes de l’àmbit digital.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.