El Parlament Europeu dona suport al pla per a emmagatzemar gas de cara al proper hivern

0
3199

El ple dona suport als plans per accelerar la reposició de les reserves estratègiques de gas a Europa, de manera que les llars i les empreses tinguin prou gas per al proper hivern

La proposta, aprovada en el marc del procediment d’urgència del Parlament, es negociarà ara amb els ministres de la UE. Els eurodiputats volen establir un nivell mínim obligatori d’emmagatzematge del 80% per a l’1 de novembre de 2022 i del 90% per als propers anys amb l’objectiu de garantir la seguretat del subministrament i de protegir els europeus de possibles alteracions en l’abastament energètic.

A més, tots els operadors d’emmagatzematge hauran de sotmetre’s a una nova homologació obligatòria per evitar els riscos derivats d’una possible interferència externa. Les empreses que no aconsegueixin aquesta certificació hauran de renunciar a la propietat o al control de les instal·lacions d’emmagatzematge de gas a la UE. Així mateix, els operadors no podran tancar una instal·lació d’emmagatzematge gasístic sense autorització prèvia del regulador nacional.

Per accelerar la reposició de les reserves de gas, la nova llei també incentivarà les empreses energètiques oferint-los un descompte en la tarifa de transport cap ―o des de― les instal·lacions d’emmagatzematge.

Declaració

Jerzy Buzek (PPE, Polònia), que lidera l’equip negociador del Parlament Europeu, va declarar: «Aquesta proposta no són només disposicions legals molt necessàries, es tracta de garantir el subministrament de gas per al proper hivern. Això és el que els nostres ciutadans ―llars, pimes i la indústria― esperen de la UE. Hem d’estar a l’altura, i per això estem preparats per començar les negociacions immediatament. Crec que el Consell comparteix el nostre enfocament».

Els eurodiputats van aprovar ―amb 516 vots a favor, 25 en contra i 15 abstencions― enviar l’assumpte de tornada a la comissió parlamentària d’Indústria per a les negociacions, les quals començaran en el moment en què els ministres de la UE acordin una posició.

Antecedents

La proposta legislativa va ser adoptada per la Comissió el 23 de març, en el context de la invasió russa d’Ucraïna. La comissió d’Indústria, investigació i energia va sol·licitar l’aplicació del procediment d’urgència (artícle 163) i el Parlament va votar dimarts a favor d’activar-lo. 

Durant la Cimera de Versalles, els líders de la UE van sol·licitar l’adopció de mesures per abordar el problema de la independència energètica. La proposta de la Comissió Europea, que fou ben acollida pel Consell Europeu en la cimera dels dies 24 i 25 de març, pretén reduir els riscos per a la seguretat del subministrament de gas.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.