Los eurodiputados advierten de que la injerencia en los procesos democráticos aumentará de cara a las elecciones europeas. Foto: ©Roibu/Adobe Stock

És urgent protegir les eleccions europees del 2024 contra les ingerències estrangeres

0
4172

  • El Parlament tem una escalada de les ingerències i la manipulació d’informació
  • Proliferen els serveis de desinformació «per encàrrec» per boicotejar els comicis
  • Desconfiança davant les ingerències de Rússia i la Xina
  • Els eurodiputats recomanen prohibir TikTok a tots els nivells de les administracions nacionals ia les institucions europees

El Parlament demana una estratègia coordinada per augmentar la resiliència de la UE davant de les ingerències estrangeres i la manipulació d’informació i protegir les eleccions europees.

Els eurodiputats alerten d’una probable escalada i refinament de les ingerències estrangeres, la desinformació i els atacs a la democràcia en el període previ a les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2024. L’informe redactat per la Comissió Especial sobre Ingerències Estrangeres a Tots els Processos Democràtics de la Unió Europea, en particular la Desinformació— ha estat aprovat pel ple amb 469 vots a favor, 71 en contra i 75 abstencions.

El text aborda temes com la ingerència a les plataformes d’internet, la protecció de les infraestructures crítiques i els sectors estratègics, la intromissió als processos electorals, el finançament encobert d’activitats polítiques per agents estrangers o la ciberresiliència. Apunta directament a les ingerències de Rússia i la Xina a la Unió Europea, als països que volen entrar-hi (com els Balcans Occidentals) i als països del Sud Global.

Intromissió en els processos electorals

El Parlament reprova el perillós fenomen de la desinformació per encàrrec: proveïdors que ofereixen a agents governamentals i no governamentals els seus serveis per propagar desinformació —per exemple a través de la xarxa fosca— amb la intenció de sabotejar els comicis.

Perquè països de fora de la Unió no es puguin immiscir en la política europea valent-se d’operacions financeres il·legals, els eurodiputats insten la Comissió a assegurar la traçabilitat de les donacions i demanen als Estats membres que abordin com més aviat millor l’assumpte de les donacions de tercers països a partits polítics nacionals.

Infraestructura crítica

L’Eurocambra també subratlla el risc de dependència econòmica, espionatge i sabotatge que comporta el fet que empreses estrangeres adquireixin influència en infraestructures que són vitals per a la Unió; recorden, en aquest sentit, que algunes navilieres xineses controlen més de vint ports europeus, on acumulen accions o fins i tot tenen la majoria. Els eurodiputats recomanen així mateix que es prohibeixi l’ús de TikTok a tots els nivells de les administracions nacionals ia les institucions europees, i demanen al Consell ia la Comissió que no utilitzin equips ni programes informàtics de fabricants de països d’alt risc —especialment la Xina i Rússia—, com ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab o Nuctech.

Estratègia coordinada de la Unió

El Parlament demana una estratègia europea coordinada que defineixi noves iniciatives i una millor aplicació de les ja existents, i demana un finançament adequat per combatre la desinformació i defensar els processos democràtics. Els eurodiputats animen la Comissió a desenvolupar un paquet eficaç de mesures sobre Defensa de la Democràcia, a més de legislació per lluitar contra les amenaces híbrides a la Unió, tenint presents les propostes que es van avançar a la Conferència sobre el Futur d’Europa. Advoquen també per la creació d’un òrgan del Parlament Europeu que segueixi de prop i combati les ingerències estrangeres.

Podeu llegir més detalls (en anglès) sobre l’informe en aquest enllaç.

Declaracions de la ponent

La ponent del text, Sandra Kalniete (PPE, Letònia), va fer les declaracions següents: «La ingerència estrangera en els processos democràtics representa una creixent amenaça per a la seguretat dels Estats membres i la UE, sobretot vist el ràpid desenvolupament tecnològic i la guerra en marxa de Rússia contra Ucraïna. Hem d’actuar amb urgència i aplicar ràpidament les nostres recomanacions. Hem de fer una inversió significativa i duradora en resistència democràtica, sobre la base de l’experiència dels nostres socis com Ucraïna i Taiwan».

Antecedents

L’informe examina com s’ha aplicat la resolució sobre les ingerències estrangeres que es va aprovar el març del 2022. Per preparar-ho, els eurodiputats es van reunir amb polítics nacionals, europeus i internacionals, amb els serveis d’intel·ligència dels Estats membres de la Unió i amb el Centre d’Excel·lència de Comunicacions Estratègiques de l’OTAN a Riga, el Centre d’Excel·lència per a la Lluita contra les Amenaces Híbrides a Hèlsinki, el Govern i les autoritats australianes, organismes de l’ONU a Nova York i amb els diputats i les Administracions competents a la capital d’Ucraïna.

Amb l’adopció d’aquest informe, el Parlament respon a les expectatives dels ciutadans d’intensificar la lluita contra la ingerència estrangera i la desinformació, les amenaces a internet i la propaganda de manera objectiva i factual, com va quedar reflectit a les propostes 23(5 ), 27, 28(2), 33(4), 37(4) i 46(2) de les conclusions de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Font: Parlament Europeu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.