Esmorzars alcaldes.eu – “Eleccions municipals 2023 – Els darrers cent dies”

0
2479

24 de febrer de 2022
9:30 hores
Col·legi de Periodistes de Catalunya
Barcelona

Per assistir al col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Persona de contacte: Sílvia Sànchez / Silvia Niñerola
ssanchez@alcaldes.eu / atencio@alcaldes.eu
Tel: 667 665 866 / 93 339 08 12

Ponents

Sr. Oriol López, Secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans d’ERC
Il·lm. Sr. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i Secretari general adjunt del PDeCAT i representant ARA PACTE LOCAL
Il·lm. Sr. David Bote, alcalde de Mataró i Secretari nacional de política municipal del PSC
Sr. David Saldoni, Secretari política municipal de Junts
Il·lm. Sr. Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat i Responsable de municipalisme de Catalunya en Comú

Les formacions polítiques es preparen per al cos a cos en les eleccions municipals de maig vinent. A diferència dels comicis de 2015 i 2019, als temes de campanya electoral caldrà afegir-hi les conseqüències de la pandèmia global i l’anunci d’una gran crisi econòmica. Ambdós marcaran les agendes locals i en comprometran el present i el futur.

Per exemple: en el proper mandat hi haurà projectes que els municipis no podran executar si les matèries primes i l’energia segueixen encarint-se. I inversions i endeutaments (també en matèria d’atenció a les persones) que no es podran assumir si el preu del diner augmenta com fins ara. La inflació també amenaça amb debilitar les butxaques de la població i fer créixer la demanda de serveis socials. I els pressupostos municipals seran molt difícils de definir i d’aprovar amb la gran volatilitat financera actual. Amb una nova disfressa, la crisi econòmica torna a fer-se present en la vida de les persones.

Qui sap si, en aquest marc, les promeses electorals hauran de ser més austeres. El que és segur és que els partits voldran guanyar presència territorial a través dels ajuntaments. I hi ha preguntes que podem formular als diversos responsables de política local. Per exemple: Quin serà el resultat de les eleccions municipals de 2023? Quines diferències trobarem, en sigles, composició i estabilitat, entre els governs de les grans ciutats i dels territoris de comarques? Hi haurà vencedors i vençuts? Hi haurà espai encara per al debat sobiranista? Quines seran les polítiques i programes socials i econòmics dels diversos partits?

A més, en la passada legislatura no totes les llistes guanyadores van governar a causa dels pactes entre la resta de formacions. Què passarà en aquesta legislatura? De quina manera s’estan teixint els acords i les aliances? Com es respectaran les majories?

A poc més de cent dies per acabar una legislatura i començar-ne una de nova, alcaldes.eu us convida a un diàleg entre la societat i els representants de política local dels principals partits. Ens allunyarem del discurs electoral per centrar-nos en la marxa de l’actual campanya, la forma de dissenyar les promeses i les estratègies i, sobretot, en el paper de les persones que hi ha al darrere dels nostres alcaldes i alcaldesses.

Com afecta la crisi actual a les promeses electorals dels diversos partits? Són els programes més austers?

Quin serà el resultat de les eleccions municipals de 2023?

Quines diferències hi haurà entre demarcacions? Quines hi haurà entre ciutats i comarques?

Hi haurà espai encara per al debat sobiranista?

S’esperen grans majories o pactes complexos als ajuntaments?

En majories simples, governaran les llistes més votades? O funcionaran els pactes entre forces de l’oposició?

Quines seran les polítiques i programes socials i econòmics dels diversos partits?

Objectiu

En el context previ a les properes eleccions municipals, aquest diàleg s’enfocarà a conèixer com els principals partits polítics dissenyen les seves estratègies per presentar-s’hi i per gestionar-ne els resultats. 

Veure fulletó del col·loqui

Your browser does not support iframes. The contact form cannot be displayed. Please use another contact method (phone, fax etc)

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu
que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb
les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.