Futur d’Europa: la Conferència avança cap a la finalització de les recomanacions polítiques

0
3483

El ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa va debatre propostes concretes durant la sessió del 8-9 d’abril

Els presidents dels nou grups de treball van presentar al ple de la Conferència l’esborrany de propostes consolidades, agrupades per àrees temàtiques. Les propostes, basades majoritàriament en les recomanacions dels panells ciutadans europeus i nacionals, així com les idees abocades a la plataforma digital multilingüe, van ser discutides per tots els membres del ple.

Els eurodiputats van afirmar que la Conferència és un exercici d’obertura i democràcia sense precedents i van lloar la feina dels ciutadans europeus durant tot el procés. El ple es va comprometre a prendre’s seriosament en el debat final les propostes realitzades pels ciutadans. Un gran nombre d’eurodiputats va estar d’acord amb la petició dels ciutadans de modificar el tractat i va demanar la celebració d’una convenció per a debatre-ho.

Diversos parlamentaris van suggerir reforçar els poders del Parlament Europeu com a via perquè els ciutadans aconsegueixin participar més en la presa de decisions europea. En concret, van destacar com a demandes clau la concessió al PE de diversos drets com la iniciativa pressupostària, el dret a controlar l’executiu a través de comissions d’investigació i l’obtenció de competències en l’àmbit de la política exterior i la seguretat. Els eurodiputats també van demanar que els col·legis incloguin en l’educació dels infants l’ensenyament dels valors europeus, la democràcia i la història europees i el funcionament de la UE.

Pel que fa a les diferents àrees polítiques, els eurodiputats van demanar un sistema de salut més fort que garanteixi un nivell mínim d’atenció sanitària i la igualtat d’accés a la digitalització per a tots els ciutadans, independentment del lloc de la UE on visquin. També van destacar la importància d’una forta dimensió social com a part de la transició verda i la promoció de l’aprenentatge d’idiomes i la diversitat cultural i lingüística en el continent.

Podeu consultar les gravacions de la sessió plenària, per àrea temàtica, als enllaços següents:

Podeu consultar les gravacions de les reunions dels grups de treball al Centre Multimèdia del PE.

Propers passos

La sessió final del ple de la Conferència tindrà lloc els dies 29 i 30 d’abril a Estrasburg, quan s’espera que els membres del ple aprovin les propostes per consens. A continuació es trametran al comitè executiu de la Conferència a principis de maig. L’informe final es lliurarà als presidents de les institucions de la UE el 9 de maig a Estrasburg, durant la cerimònia de clausura de la Conferència.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.