David Pérez

Alcalde d'Alcorcón

“Haurien de desaparéixer determinades administracions”

demo
0
143

Preferida aquestes darreres setmanes per allotjar la rèplica de Las Vegas en la seva versió europea, Alcorcón és un municipi de l’àrea metropolitana de Madrid situada a només 13 quilòmetres de la capital, que compta amb 33’73 km2 i prop de 170.000 habitants. Amb documents que situen la seva antiguitat en més de vuit segles, el seu gran desenvolupament ha esdevingut, però, en aquestes darreres dècades, ja que al 1950 no arribava ni al miler d’habitants. Recentment, ha obtingut el títol de “Gran Ciudad de la Comunidad de Madrid”, títol que es concedeix als municipis de més de 150.000 habitants amb uns mínims d’habitabilitat.
“Aquí no es tracta de grans obres sinó que els carrers estiguin nets, que els barris siguin segurs, que els col·legis estiguin en bones condicions, que els diners s’utilitzin per allò a què s’han de destinar, que són les famílies, la gent gran i la cura de la ciutat. Perquè, no ens enganyem: els alcaldes estem per això”
 
“Abans que suprimir municipis, crec que abans haurien de suprimir-se “ambaixades” que tenen algunes comunitats autònomes, que tenen un dèficit molt gros, un deute extraordinari i molts problemes per pagar fins i tot les nòmines. Comencem per reduir aquesta mena de coses”
 
“La prioritat ha de passar per les persones, per aquells serveis que vagin directament al seu benestar, i no és moment de grans projectes i infraestructures, perquè no hi ha ni capacitat econòmica, ni política, ni institucional per dur-les a terme”
Aclarim-ho d’una vegada. Els tocarà la loteria si finalment Eurovegas es queda a Alcorcón?
Bé, en un projecte d’aquesta magnitud i que se l’està disputant mitja Europa, i amb un impacte econòmic, laboral, turístic i financer brutal, òbviament no parlem només del municipi sinó de tota la comunitat, i m’atreviria a dir que de tot el país. Aquesta és una de les majors inversions que es produiran i que s’han produït a Europa en dècades, així que és quelcom molt important. 
 
Hi ha hagut molts detractors
D’acord, hi ha discrepàncies sobre quants llocs de treball crearia aquest projecte: uns diuen 250.000, i uns altres diuen que cap. Posem un terme mig, uns 150.000. Alcorcón té 14.000 aturats, així que imagini’s. I tot això sense comptar l’impacte sobre el turisme, l’economia. Per primera vegada en la història, la comunitat de Madrid ha avançat a la resta de comunitats autònomes en el creixement del nostre producte interior brut. I això és precisament perquè practiquem aquesta política d’atracció d’empreses, eliminar burocràcies, barreres innecessàries…
 
És del què sempre s’ha queixat el sector privat
Estem portant, aquí a Madrid, el 80% de totes les invesions que vénen a Espanya. Abans ens les disputàvem amb d’altres comunitats autònomes, però ara, gràcies a les polítiques liberalitzadores d’Esperanza Aguirre, hem arribat fins aquí. I com alcalde haig de tenir en compte l’impacte que pugui tenir un projecte d’aquestes característiques a la nostra ciutat i especialment, saber gestionar-lo. 
 
Un impacte que cal reconèixer que no sempre seria positiu
L’impacte seria indubtable, perquè miri, totes les famílies que tenen a algú a l’atur, saben que aquí hi haurà hotels, restaurants, centres comercials, sales musicals, i també el joc, que és un 8% del projecte. I tot això són llocs de treball pels veïns d’Alcorcón, que és el que a mi m’importa. Hi a qui no els agrada, però a vegades, cal ser solidaris amb els que no tenen feina. Que no li agradi a algú per raons que trobi legítimes, em sembla bé, però crec que mai aquestes raons han d’estar per davant de les necessitats que tenim. 
 
Ha estat un bon incentiu per a la seva carrera, que en aquests darrers mesos ha estat imparable: escollit alcalde d’Alcorcón amb el major nombre de vots de la història, president de la Federación de Municipios de Madrid.. Quin creu que ha estat el seu secret?
Alcorcón és un municipi que està tradicionalment governat per l’esquerra, però jo crec que als darrers temps, la gent va veure clar que es necessitava un canvi de gestió. I si he aconseguit aquest nombre de vots, és en bona part pel que ha significat Esperanza Aguirre. Jo em vaig presentar dient que volia fer aquí, a Alcorcón, el mateix que estava fent ella a la Comunitat de Madrid i la gent va entendre la idea.  
 
I què creu que ha representat Aguirre en aquests trenta anys de política abans d’anunciar que es retirava, fa pocs dies?
Crec que és un exemple de govern proper, realista, auster… que sap utilitzar bé els recursos. I pel que fa a la Federació, és diferent, ja que hi va haver una candidatura única que jo encapçalava i on anaven tots els alcaldes del PP, PSOE i IU. També he de dir que la majoria dels alcaldes d’aquesta comunitat són del Partit Popular: més de 150 de prop de 180 municipis. 
 
Encara que fa temps que està posat en política, fa pocs mesos ha celebrat el seu primer any com Alcalde. Si les coses van bé, fins quan?
Al respecte de la limitació de mandats, crec que tota mesura que contribueixi a que hi hagi en la democràcia més transparència, és positiu. Però bé, existeix una limitació de mandats a Espanya i en el seu moment, el propi José María Aznar se la va autoaplicar. Ara, i sempre que les coses vagin així, cadascú ho aplicarà amb el seu propi criteri, però és quelcom que encara no m’he plantejat. 
 
Està molt format acadèmicament. Hauria de ser així amb tots els alcaldes?
Bé, crec que hi ha grans alcaldes que no tenen estudis i que el més important és sobretot la capacitat d’escoltar a la gent i d’arreglar els problemes. I estar marcat per la honradesa, el compromís, les idees clares i el servei a la teva comunitat. Encara que també li dic que en una ciutat com aquesta, de 180.000 habitants i amb un pressupost molt important, amb tot el què comporta, sí, és bastant convenient tenir una preparació, això és del tot indubtable. 
 
Quan va entrar com a primera autoritat municipal, ¿què és el que va impressionar més del què va trobar?
Potser el desinterès que es notava per a què les coses milloressin, especialment una deixadesa per les coses petites. Era un govern que buscava més potser el lluïment mitjançant grans obres megalòmanes que ni tan sols eren capaços d’acabar que no pas l’eficiència diària. No sé, per exemple, van projectar una mena de circ monumental que estava comprès per nou edificis i més de 66.000 m2 i que ni tan sols van enllestir. 
 
Una mostra del malbaratament que hi va haver durant anys
El problema és quan l’Adminstració funciona, també ho han de fer les obres que realitza, perquè si no, de poc serveix. I aquí no es tracta de grans obres sinó que els carrers estiguin nets, que els barris siguin segurs, que els col·legis estiguin en bones condicions, que els diners s’utilitzin per allò a què s’han de destinar, que són les famílies, la gent gran i la cura de la ciutat. Perquè, no ens enganyem: els alcaldes estem per això. 
 
I què pensa fer per recuperar la ciutat i especialment la seva economia? 
Doncs miri, el primer és recuperar la confiança, pagant 146 milions d’Euros de deutes acumulats durant els darrers vuit anys. Segon, congelar els impostos a les empreses per a què es creï feina, i a les famílies, especialment les nombroses, amb bonificacions de fins al 80% a l’IBI. Tercer, reduir la burocràcia: no pot ser que es triguessin dos anys en donar una llicència! I quart, atraure empreses, treballant per a què vinguin a invertir i puguin proporcionar llocs de feina. 
 
Suposo que ha de ser difícil prendre segons quina mena de decisions. Com alcalde d’alcaldes, ja que vostè és el president de la Federación Madrileña de Municipios, ¿quins punts aconsella per sortir de la crisi?
Crec que és molt important prioritzar. Ara mateix, no hi ha diners per a tot, tots volem fer de tot però no podem. I com que no podem, el primer que hem de fer tots els alcaldes, i crec que hauria de ser obligatori per a tots, és no gastar més del què s’ingressa. Punt. I per tant, cal igualar els ingressos amb les despeses. 
 
Sembla molt lògic
Segon, cal ser molt prudent amb el deute. Una ciutat com Alcorcón no es pot endeutar per exemple en 612 milions d’euros, 3.600 euros per habitant, nens inclosos, no pot ser, no és assenyat. Tercer, les prioritats que li deia. Et pots endeutar per fer una obra que sigui molt necessària, o per ajudar a les famílies, però no per fer un circ. 
 
Primer són les persones. Ho hem après tard
La prioritat ha de passar per les persones, per aquells serveis que vagin directament al seu benestar, i no és moment de grans projectes i infraestructures, perquè no hi ha ni capacitat econòmica, ni política, ni institucional per dur-les a terme. I tenint en compte això, buscar l’equilibri econòmic, més transparència, més austeritat, més eficiència en l’ús de les retallades, estalviar, i retallar més despeses innecessàries com per exemple, els lloguers. Cal prioritzar. 
 
Hi ha qui col·labora amb d’altres municipis mancomunant serveis
És cert. Fa pocs anys, com que no hi havia limitacions econòmiques, no es va pensar en compartir serveis. I sí, avui mateix, jo per exemple, vinc de signar un conveni amb un dels municipis veïns, Villaviciosa de Odón, on tenim un territori compartit per posar en comú els nostres recursos. No dupliquem, compartim serveis de vigilància, serveis de neteja, i estalviem, que és del què es tracta, perquè no té sentit que un municipi compri una maquinària i el del costat compri la mateixa, i la utilitzin en dates on es poden coordinar. I amb això es pot estalviar, es poden dedicar els diners a les famílies o a l’ensenyament. 
 
I crec que l’exemple ha esta útil
Com a President de la Federació, i com Alcalde, crec que això dóna exemple amb els convenis que busquen precisament això. És moment de compartir despeses, i aquesta col·laboració i cooperació s’està produïnt en molts ajuntaments, que ja estan signant el seus convenis. 
 
Hi ha qui pensa també en la supresió de municipis
Bé, jo no sóc partidari d’això. Crec que abans haurien de suprimir-se “ambaixades” que tenen algunes comunitats autònomes, que tenen un dèficit molt gros, un deute extraordinari i molts problemes per pagar fins i tot les nòmines. Comencem també per suprimir programes com els que es produeixen en alguns llocs d’immersió lingüística o que son d’inspiració nacionalista sense que atenguin al ciutadà. 
 
Sembla que ho té clar
Potser el millor seria que desapareguessin determinades administracions que l’únic a què es dediquen és a gastar i a malbaratar els diners de la gent. Sens dubte, cal regular el personal. Aquí, ara mateix, els funcionaris que tinc em costen el 60% del pressupost. En altres administracions que estan més ben gestionades, el percentatge és de 30%. Com és possible que jo ja comenci el més amb un 60% ja compromès? I del 40% restant, he destinar el 20% per pagar el deute que ha generat el PSOE. I amb el 20% que em queda, haig d’intentar aixecar una ciutat de 180.000 habitants. Aquestes són les formes de gestió que han fet tant de mal i que han desprestigiat tant a les institucions. 
 
També ho tindran difícil, doncs per fixar mesures que propulsin les ciutats mitjanes com a capdavanteres de serveis
Bé, cal tenir en compte que jo sóc molt poc intervencionista. Crec en la llibertat i el desenvolupament dels fets conforme al mercat i a l’evolució històrica, no perquè ho hagin de marcar les administracions. 
 
I traurem alguna cosa bona de la crisi? És a dir, pensa que podrem recuperar els valors del treball ben fet, de l’exigència ètica, per assolir un pla que aporti estabilitat?
Tant de bo. Jo crec que sí, hi ha elements que ho confirmen. Crec que la crisi, que està essent molt dura, com a mínim ha tingut alguns efectes que són aquests precisament. Alguns han hagut de replantejar-se algunes polítiques de despeses i algunes decisions, i això és positiu. Llavors també la gent que té feina valora molt el fet de tenir-la, perquè estàs veient que hi ha cinc milions de persones que estan passant-ho realment malament. Per tant, el valor del temps, el saber valorar el que es té, saber que cal ajudar-nos uns als alres… tot això contribueix a regenerar d’alguna manera, a posar en valor allò que és important, i a partir d’aquí, quan sortim de la crisi, que ens sortirem, fer-ho tots més renovats, més units que mai, més confiats en les nostres institucions i que hi hagi un major esperit d’unió entre tots.
Nascut l’agot de 1972, el madrileny David Pérez és, des de fa poc més d’un any, l’Alcalde d’Alcorcón pel Partit Popular. Però la seva formació és periodísitca, ja que és llicenciat en ciències de la informació, tot i que ha realitzat diversos cursos de formació en matèria de gestió i direcció. Pérez va ingressar a la política activa procedent de la docència, i entre el 1999 i el 2008 es va fer càrrec de la Secretaria de Comunicació del Partit Popular de Madrid. També ha desenvolupat responsabilitats als Comitès de Companya en les successives eleccions municipials i autonòmiques, generals i autonòmiques dels darrers deu anys. Diputat de l’Assemblea i amb diversos càrrecs, és també president de la Federación Madrileña de Municipios
 
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: ‘Confesiones de un pequeño filósofo’, d’Azorín
  • Una pel·lícula especial: “El político”
  • Una cançó: Born to run, de Bruce Springsteen
  • Un plat de cuina: El cocido madrileño
  • Un país: Espanya
  • Un viatge: Argentina
  • Un esport: Futbol
  • El que valora més d’una persona: la sinceritat

Alcorcón

Preferida aquestes darreres setmanes per allotjar la rèplica de Las Vegas en la seva versió europea, Alcorcón és un municipi de l’àrea metropolitana de Madrid situada a només 13 quilòmetres de la capital, que compta amb 33’73 km2 i prop de 170.000 habitants. Amb documents que situen la seva antiguitat en més de vuit segles, el seu gran desenvolupament ha esdevingut, però, en aquestes darreres dècades, ja que al 1950 no arribava ni al miler d’habitants. Recentment, ha obtingut el títol de “Gran Ciudad de la Comunidad de Madrid”, títol que es concedeix als municipis de més de 150.000 habitants amb uns mínims d’habitabilitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.