SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

La campanya de prevenció d’incendis forestals, en alerta per l’augment de les temperatures dels darrers anys

0
1128

L’any 2020 s’ha detectat un augment de 2º sobre la mitjana, fet que comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2021. L’acte també ha comptat amb la presència de la vocal de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix, Susana Herrada,  i representants del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

Enguany, davant l’inici de la campanya, s’ha volgut alertar sobre l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals. En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2020 s’ha registrat un augment de 2º graus de temperatura respecte la mitjana del recull històric (font: Observatori Fabra). Concretament, la mitjana de temperatura entre el 1914 i el 2019 ha estat de 14’8º, mentre que al 2020 s’ha arribat a la mitjana de 16’8º. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.   

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat ha afirmat que “l’escalfament global és una realitat que també afecta, i molt, la nostra ciutat”. “L’augment de la temperatura afavoreix els incendis forestals, entre d’altres efectes negatius” i que, per tant, “hem de ser conscients de la importància d’actuar per fer front a l’emergència climàtica”.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha remarcat la importància de les tasques de prevenció d’incendis i la bona feina feta per part de tots els cossos que hi participen.

En aquest sentit, Carol ha remarcat que enguany l’Ajuntament podrà destinar més recursos per fer vigilància forestal ja que el nombre d’Agents Auxiliars de Protecció Civil enguany ha passat de 6 a 9 (50% d’augment). A més a més, com és habitual la policia local farà tasques de prevenció i també es compta amb l’important ajuda del Grup d’Intervenció de l’ADF (voluntariat); el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire. 

Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana: “apel·lem, també, a la responsabilitat i la col·laboració de la ciutadania per ser el màxim d’eficients en la prevenció d’incendis. Tots junts hem de formar un gran equip per evitar un incendi”.

Balanç incendis 2020

L’any passat es van cremar 0,18 hectàrees en un total de 5 incendis en zones de matolls. Suposa unabaixada respecte l’any 2019, en el qual es van produir 7 incendis que van cremar 0’88 hectàrees.

Accions municipals

L’Ajuntament va consignar l’any 2020 un import de prop de 200.000 € amb l’objectiu de prevenir incendis forestals al municipi. Amb aquest pressupost –que es manté respecte l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment total de 61’51 hectàrees: Torre Negra (19’37 h), Les Planes (14’52 h), Can Cortés (9’64 h), Mas Fortuny (4’84 h), can Borrull (2’83 h), Sant Medir (8’96 h) i can Calopa (1’35 h).

Enguany l’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i una altra camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluen i s’informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc…) que es trobin aïllades en zona forestal. Així mateix, enguany Sant Cugat forma part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI).

Finalment,  l’Ajuntament ha iniciat, com en els darrers anys, una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania amb el lema “Ni una espurna!”.

Accions de l’EMD de Valldoreix

L’Entitat Municipal de Valldoreix s’ha preparat per a la temporada de risc d’incendis realitzant els treballs anuals de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis i de neteja del sotabosc de Valldoreix, que es van iniciar al maig.  Les tasques es van iniciar al barri de Barceloneta-Sant Jaume i han anat avançant en direcció est-oest fins a arribar als barris del Monmany, Regadiu i la Guinardera. Les tasques se centren en les zones boscosos a tocar de la trama urbana de Valldoreix, al límit amb el Parc Natural de la Serra de Collserola i a les àrees boscoses interiors de la vila.

En total, els treballs s’han realitzat sobre aproximadament unes 38 hectàrees i mitja de franges de protecció. Les accions de manteniment de les franges de prevenció del risc d’incendis, també inclouen les feines de desbrossament del sotabosc amb eliminació de material llenyós mort (molt combustible) i la poda de les parts inferiors dels arbres. Aquests treballs s’executen amb l’objectiu de dificultar la propagació del foc des del terra fins a les capçades. Les tasques de protecció forestal i urbana es complementen amb la recollida de la brossa escampada per la zona on se situen les franges preventives i el desbrossament i neteja de zones verdes urbanes

En aquest sentit la vocal de Medi Ambient de l’EMD-Valldoreix, Susana Herrada, ha remarcat que amb aquestes tasques, que tenen periodicitat anual i un cost proper als 24.000€, l’objectiu de l’àrea de l’EMD es minimitzar les probabilitats de propagació d’un incendi a l’entorn natural de Valldoreix, evitar que el foc pugui afectar el nucli urbà de la vila i facilitar l’entrada dels mitjans d’extinció terrestres en cas que fos necessari.

Susana Herrada, vocal de Medi Ambient de l’EMD ha assegurat que  “a Valldoreix estem compromesos amb la protecció del nostre entorn natural, que és un dels trets identitaris més importants de la nostra vila. Lluitar contra el foc és una prioritat del govern de l’EMD perquè significa treballar per preservar el medi ambient i mantenir el model de vida a tocar del bosc i la natura, que és tan important per a la nostra ciutadania”

Ban de mesures de prevenció

Per tal d’incidir en la conscienciació ciutadana de la necessitat de prendre mesures preventives durant el període d’alt risc d’incendi  i la celebració de les revetlles, des de l’EMD es farà arribar el proper dilluns un Ban informatiu a totes les llars de Valldoreix on es detallen les mesures de prevenció d’incendis forestals i les prohibicions d’utilitzar pirotècnia, llençar petards i fer fogueres, durant la celebració de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere i fins a la finalització del període de risc d’incendis.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.