La Comissió Europea posa en marxa la campanya de seguretat energètica en les ciutats de l’est d’Europa central

0
66

Ha destacat pel conflicte a Ucraïna, que la seguretat energètica ha estat dominant l’agenda de la UE des de fa força temps, amb l’adopció de la Comissió Europea el maig passat d’un paper estratègic amb el camí a seguir per garantir la seguretat dels subministraments del continent. Un element clau d’aquesta estratègia és la "aplicació accelerada" dels plans d’acció locals adoptades en el marc del Pacte dels Alcaldes. Per contribuir a la progressió d’aquest objectiu, la Comissió Europea ha posat en marxa una campanya per augmentar la consciència de les prioritats de la seguretat energètica a les ciutats signants del Pacte, en particular en els Estats membres més vulnerables d’Europa central i oriental.
 
Conferència central a Brussel·les
 
Servint com un esdeveniment d’introducció a la campanya, la Comissió va organitzar el 9 d’octubre una conferència d’alt nivell a Brussel·les, a la qual van assistir els prenedors de decisions d’alt nivell, incloent el seu llavors vicepresident a càrrec de l’Energia, Günther Oettinger, el president del Comitè de les Regions Michel Lebrun i el president del comitè d’indústria del Parlament Europeu, Jerzy Buzek. Aquest esdeveniment central de Brussel·les va buscar els testimonis de les ciutats més ‘vulnerables d’energia’ dels estats membres, que depèn 100% de Rússia per als seus subministraments de gas. Els tinents d’alcalde de Riga, Hèlsinki i la segona ciutat més gran d’Estònia, van estar entre els oradors convidats, presentant com les mesures de la seva Aliança dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible Alcaldes contribueixen a reduir la dependència del gas rus i una major descentralització dels sistemes d’energia.
 
Esdeveniments "satèl·lit" a Riga, Litoměřhissi i Bratislava
 
Unes setmanes abans de l’esdeveniment de Brussel·les, una conferència celebrada l’11 de setembre a Letònia marquen el to de la campanya de seguretat energètica. Co-organitzat pel Fons d’Inversió Ambiental de Letònia, es va dividir en tres sessions presentant com els Plans d’Acció d’Energia Sostenible, l’eficiència energètica en els edificis i l’accés al finançament pot dejunar energia autosuficient a la regió. A finals d’octubre, un esdeveniment similar es va organitzar en Litoměřhissi, República Txeca, sota els auspicis del Ministeri de Comerç i Indústria. Amb el tema "Energia per a les ciutats en el segle 21", la conferència va estar dirigit a autoritats locals, regions i els seus socis interessats en la "planificació energètica estratègica amb una visió a llarg termini". El proper esdeveniment de la campanya serà organitzada per la capital eslovaca de Bratislava el 23-25 de novembre, sota el patrocini del ministre d’Economia Sr. Pavol Pavlis. En el 6 Estats membres més vulnerables a les interrupcions de gas rus, les ciutats participants en la iniciativa del Pacte dels Alcaldes han planejat invertir 8.500 milions d’euros en la implementació de polítiques d’energia sostenible. Segons la Comissió Europea, només aquestes inversions podrien reduir la dependència del gas estranger en un sorprenent 58%.

*A text from the ‘Covenant of Mayors’
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.