14.10.19 – LLEIDA • Segrià

La Diputació de Lleida convoca un ple extraordinari de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

0
229

Se celebrarà demà dimarts, 15 d’octubre, al Saló de Plens, a les 12.00 hores

S’ha anunciat aquest dilluns durant la lectura d’una declaració institucional a càrrec dels vicepresidents primer i segon, Jordi Latorre i Estefania Rufach, a la Sala Viladrich


Imatge de l’acte. Foto: Dip.Lleida.

Els vicepresidents primer i segon de la Diputació, Jordi Latorre i Estefania Rufach, han llegit aquest dilluns, a la Sala Viladrich, una declaració institucional de la Diputació de Lleida en relació amb la sentència feta pública pel Tribunal Suprem. L’acte ha comptat amb la presència de la pràctica totalitat de les diputades i diputats, així com d’un gran nombre de funcionaris i treballadors de la institució.

Durant l’acte s’ha anunciat i llegit la moció consensuada pels grups polítics d’ERC, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida de rebuig a la sentència que es presentarà al ple extraordinari que se celebrarà demà a les 12.00 hores al Saló de Plens de la Diputació.

El text íntegre que s’ha llegit i la moció que es presentarà al ple extraordinari és el següent:

“La sentència que avui hem conegut del Tribunal Suprem espanyol contra els líders polítics i socials catalans és injusta i desproporcionada, al temps que és una mostra que la democràcia a l’Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó i Meritxell Borràs, Carles Mundó, i Santi Vila, amb multes i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.
 
Aquestes condemnes són manifestament injustes i desproporcionades perquè han estat dictades més amb un ànim de venjança de les estructures de l’Estat espanyol contra bona part del poble català per haver fet realitat el referèndum de l’1-O de 2017 que no pas amb la voluntat d’impartir justícia en el sentit en el qual diferents pronunciaments d’estaments judicials europeus aconsellaven que la lliure absolució dels encausats era la única sentència justa i possible.

Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l’amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides.

Aquestes condemnes són manifestament injustes i desproporcionades perquè només persegueixen dictar una “veritat judicial” sobre els esdeveniments ocorreguts a Catalunya al llarg de l’any 2017 sustentada sobre falses acusacions, interpretacions coercitives de les pròpies llibertats d’expressió i reunió i transformen un dels pilars de tota societat democràtica moderna, el Poder Judicial, en la última baula d’un engranatge de repressió que va tenir com a punt àlgid les agressions, paradoxalment judicialment impunes, de forces de seguretat de l’Estat a la ciutadania indefensa aquell 1-O de 2017.

Davant aquestes condemnes manifestament injustes i desproporcionades, entenem que el poble de Catalunya té el dret a expressar el seu més enèrgic rebuig i contundent protesta, sempre dins el marc d’accions de desobediència civil pacífica que caracteritzen d’antuvi el moviment independentista català, i que els representants legítims de la voluntat popular majoritària tenim el deure d’expressar el nostre més enèrgic rebuig i contundent protesta exigint a l’Estat espanyol que s’ha pronunciat de manera tant injusta i desproporcionada que revoqui les esmentades condemnes i dictamini la lliure absolució de tots els líders polítics i socials catalans, al temps que finalitzi la seva ofensiva judicial contra altres milers de ciutadans catalans contra els quals existeixen altres causes obertes sota el mateix concepte de venjança per haver fet realitat el referèndum de l’1-O de 2017.

Reivindiquem justícia, i ens disposem a liderar de nou la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats. La situació d’excepcionalitat que estem vivint, agreujada especialment per la confirmació de la sentència, afecta tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país i de totes les persones que hi vivim.

I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que els grups polítics d’ERC, Junts Per Catalunya i el Comú de Lleida a la Diputació de Lleida fan seu el posicionament conjunt de les entitats municipalistes Associació de Municipis per la Independència i Associació Catalana de Municipis proposant al ple extraordinari que es celebrarà demà a les 12 del migdia, que adopti els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

SEGON. Reclamar la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data.

TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.

CINQUÈ. Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

SISÈ. Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat.

SETÈ. Mostrar l’adhesió de la Diputació de Lleida a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant en l’àmbit nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel president de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de les Terres de Lleida, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

NOVÈ. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.

DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns”.

L’acte ha finalitzat amb el ‘Cant dels Segadors’.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.